• Jumta likums – uzlikt un aizmirst! Kādu segumu izvēlēties?

    Jumts
    Kristīne Sēnele
    18. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    2/8Māla vai betona dakstiņi/kārniņi

    Māla vai betona dakstiņi/kārniņi

    Par dakstiņu jumtiem no jumiķiem dzird galvenokārt tikai labu. Pirms kāda laika tie skaitījās dārgi, taču ekonomiskās norises un metāla cenas pieaugums tos no ekskluzīva materiāla padarījuši par pieejamu. Dakstiņu jumtu, tieši kā minēts ievadā, uzliec vienu reizi mūžā un par to aizmirsti.

    Protams, šad tad tas jātīra, sliktākajā gadījumā jānomaina kāds elements, bet noteikti nav jāatkārto jumta likšanas epopeja. Dakstiņu jumts ir arī skaists – ļoti ainavisks.

    Pieejami triju veidu māla dakstiņi – parastie, glazētie (glazūra veido tādu kā stikla kārtiņu uz dakstiņa) un angoba (pārklāts ar citu māla veidu un apdedzināts). Glazētos iesaka meža namiem, jo tajos tā neieķeras koku lapas.

    Šis jumta klājums piemērots jau samērā lēzeniem jumtiem: māla sākot no 10 grādiem, betona – no 14 grādiem. Māla dakstiņi piemēroti dažādas sarežģītības jumtiem, jo tā dēvētās atslēgas (speciāls dakstiņa elements) var dažādi izveidot. Betona gan ir samērā standartizēti, tāpēc piemēroti vienkāršākām jumta formām.

    Tā kā mala dakstiņi tiek apdedzināti, tie ir izturīgāki nekā betona, taču otrie ir precīzāki, jo tiek atlieti formās. Dedzināšanas process kaut kādā ziņā katru dakstiņu padara unikālu. Māla dakstiņi ir arī vienīgais jumta segums, kas pieejams otrreizējā tirgū, proti, var iegādāties pat ļoti senus lietotus dakstiņus.

    Ja ir doma šādus izmantot, to var darīt, katru dakstiņu pirms tam pārbaudot. Jumiķi tos izklaudzina – dzidra skaņa liecina, ka dakstiņš joprojām ir labā formā, tam nav mikroplaisu. Vecie dakstiņi gan bieži vien nav tik hermētiski, tāpēc ir jāpadomā par labu apakšklāju.

    Ja vien ēka nav ar tornīšiem un sarežģītām formām, dakstiņu jumtu var arī pats veidot, jo, pēc jumiķu vārdiem, tas ir vienkāršs un saprotams materiāls. Vēl viens pluss dakstiņu labā – jumta elementus, piemēram, jumta logu, var mierīgi iestrādāt arī vēlāk, vienkārši izņemot dakstiņus vajadzīgajā vietā.

    Betondakstiņu virsma ir poraināka, tāpēc apaugums veidojas ātrāk, taču kopumā dakstiņiem tas nekaitē, ir tikai vizuāls defekts. Betondakstiņi kalpos mazāk nekā māla, tomēr šobrīd tos var uzskatīt par vienu no lētākajiem ilgmūžīgajiem jumta seguma veidiem. Tiem ir arī līdzvērtīgas īpašības, tikai krāsojums gan apkārtējās vides ietekmē ātrāk zaudēs savu kvalitāti.

    Dakstiņi pasargā gan no lietus un krusas trokšņa, gan pārmērīgas telpu sakaršanas karstajā sezonā.

    Materiāla cena: betondakstiņiem – no 25 eiro/m2; māla dakstiņiem – no 35 eiro/m2.

    Kalpošanas ilgums: betondakstiņiem – līdz 80 gadiem; māla dakstiņiem – līdz 100, 150 gadiem un vairāk.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē