• Jumta likums – uzlikt un aizmirst! Kādu segumu izvēlēties?

    Jumts
    Kristīne Sēnele
    18. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    Uzlikt un aizmirst varētu būt arī galvenais jumta seguma izvēles kritērijs. Tomēr vēl jau jāņem vērā budžets un, protams, man patīk aspekts. Aplūkojam, kādas ir vairāku jumta segumu svarīgākās kvalitātes un trūkumi, kalpošanas ilgums un arī izmaksas. Par pēdējām jābilst – cenas aug tik enerģiski, ka korekcijas jāveic regulāri.
    Nākamais: Māla vai betona dakstiņi/kārniņi

    Konsultē jumiķa amata meistari Valdis Vucāns, Jānis Veiss, Sergejs Stankevičs un Latvijas jumiķu apvienības valdes priekšsēdētājs Armands Liede.

    Šķiet, ka lielākās galvassāpes jumta seguma izvēle varētu sagādāt jumtu mainītājiem. Jaunbūvju īpašniekiem tomēr izšķirties palīdz arī arhitekts, projektētājs. Ja izvēloties talkā ņem jumta meistarus un uzņēmumus, tad lietderīgi ir aptaujāt vairākus (arī pieprasīt izcenojumu), jo uzņēmumi mēdz uzskrūvēt cenu tiem klājumiem, ar kuriem viņiem īsti darboties negribas un peļņas izredzes ir mazākas.

    Tāpat der ieklausīties arī šādā jumta meistara atzinumā – jumiķis savu darbu padarīs un aizies, bet tev ar jumtu būs jādzīvo un jāsadzīvo desmitiem gadu, tev par to būs jāpriecājas vai, gluži pretēji, jābēdājas.

    Vēl jumiķi kliedē bieži dzirdētās bažas par to, vai tik jaunais segums nebūs ēkai par smagu, vai konstrukcijas izturēs. Jumta segums, kaut svara atšķirības tiešām var būt ievērojamas, nebūt neveido lielāko slodzi. Tas, ar ko patiešām ir jārēķinās – sniegs un vējš. Kad ziema pagadās sniegota un uz jumta guļ 20 centimetru kārta, tad tā slodze ir pat 200 kilogramu uz kvadrātmetru.

    Var izrādīties, ka veco ēku, īpaši, guļbūvju, īpašniekiem vairāk būtu jābažījas tieši par pārāk vieglu jumtu.

    Dažkārt smagais jumts (dakstiņi, vēlāk šīferis) to konstrukciju stabilizēja. Neveicot nekādu pielāgošanu, bet uz vecā uzliekot ievērojami vieglāku segumu, jumta konstrukcija top pavisam nestabila, un pēc stiprām vētrām jumts var deformēties vai pat gulēt zemē.

    Tā kā bieži tiek mainīts azbesta šīferis, jāatceras, ka tam bija savas noteiktas īpašības: vilnis, pa kuru notika dabiskā ventilācija, arī diezgan labi slāpēja lietus un krusas radīto troksni un mazināja svelmi vasarā. Izvēloties segumu ar citām īpašībām, jādomā, kā tas nodrošinās minētās funkcijas.

    Piemēram, kāda būs ventilācija zem plakana metāla jumta. Turklāt kādreiz bēniņi galvenokārt bija auksti un neapdzīvoti, tagad – gluži pretēji. Tāpēc jau materiāla izvēles brīdī ir jādomā, kā bēniņus atbilstoši izbūvēt, lai zem jumta varētu dzīvot visu gadu, visos laika apstākļos un jumts pasargātu no mitruma, nevis to radītu.

    Kam uzticēt savu jumtu?

    Materiāls ir ļoti svarīgs, bet tikai daļa no tā, kas nosaka jumta potenciālo nākotni. Otrs svarīgais saskaitāmais ir jumta meistari un viņu veikums. Izvēloties specifisku jumta segumu un nepaļaujoties tikai uz savu varēšanu, pēc amata meistariem var lūkot Latvijas jumiķu apvienības mājaslapā izveidotajā kvalifikācijas reģistrā (http://www.jumiki.lv/ LJA kvalifikāciju reģistrs).

    Tur pēc jumta tipa un arī izvēlētā seguma veida ir apkopots izpildītāju loks ar kvalificētiem jumiķiem. Kāpēc tas svarīgi? Ja jumts nebūs kvalitatīvs, konkrētais meistars riskē zaudēt kvalifikāciju.

    Raksta turpinājumā lasiet par dažādiem jumta seguma veidiem!

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē