• Jūdzu savu PLETĪZERI…

    Māja un Dārzs
    Zanda Jankevica
    2. decembris, 2016
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mūsdienās daudzi gludināšanu uzskata par nevajadzīgu un vecmodīgu nodarbi, kas turklāt tērē resursus (jādzīvo taču zaļi!). Tomēr ir situācijas, kad apģērbs noteikti izskatīsies krietni labāk, ja būs rūpīgi izgludināts. Teicamam rezultātam neieciešams labs gludeklis. KONSULTĒ: Nauris Jeste, Cenuklubs.lv produktu kategorijas vadītājs

    No desmit līdz simt un vairāk

    Gludekļu plaukti veikalos neliek vilties – piedāvājums gana plašs, spēj tikai izvēlēties! Vienīgā problēma – apjukums par to, kā iespējams, ka šīs vienam konkrētam uzdevumam paredzētās elektroierīces var būt tik atšķirīgas cenas ziņā: līdzās modelim, kas akcijas laikā maksā līdz desmit eiro, stāv gludeklis, kas aicina šķirties no vairāk nekā simt eiro. Kāds ir iemesls tik būtiskai cenu atšķirībai? Pirmkārt, cenu ietekmē ražotāja zīmols – jo tas ir zināmāks un tā izstrādājumi populārāki, kvalitatīvāki, pircēju iecienītāki, jo lielāka būs preces cena. Otrkārt, gludekļa komplektācija – vienkāršs gludeklis ar alumīnija gludināmo virsmu un bez jebkādām papildu funkcijām gludināšanas uzlabošanai, protams, būs salīdzinoši lēts. Savukārt modeļi ar moderniem pārklājumiem, kas nodrošina labu slīdamību, pasargā audumu no piedegšanas, turklāt ir aprīkoti ar tvaika padevi, neapšaubāmi maksās vairāk. Treškārt, gludeklis, visticamāk, būs vēl dārgāks, ja tajā būs arī pretpilēšanas funkcija (Antidrop system), kas pasargā apģērbu no sasmērēšanās ar ūdens nosēdumiem, kuri sakrājas gludekļa ūdens tvertnē, atkaļķošanas sistēma, kas attīra tvaika izplūdes spraugas, un drošības sistēma jeb automātiskā izslēgšanās – tā dod skaņas signālu, kas atgādina, ka gludeklis ir ieslēgts elektrībās tīklā, un atslēdz elektrības padevi pēc 8 minūtēm, ja gludeklis atrodas vertikālā stāvoklī, pēc 30 sekundēm, ja horizontālā. Un visbeidzot – gludekļa tehniskajā informācijā nav energoefektivitātes marķējuma, taču jaudai ir nozīme. Atkarībā no modeļa jauda var būt no 600 līdz 3000 vatiem. Gludekļa virsmas maksimālo temperatūru var iegūt arī tad, ja jauda ir neliela, taču tas uzsilst ilgāk. Ja gludeklim nav paredzēta tvaika padeve, liela jauda nav nepieciešama, bet, ja ir paredzēta gludināšana ar tvaiku, lielāka jauda nodrošina ātrāku uzsilšanu un spēcīgāku tvaika padevi.

    Virsmas īpatnības

    No gludekļa virsmas pārklājuma lielā mērā ir atkarīga gludināšanas efektivitāte, tāpēc ir vērts noskaidrot, ar ko viens pārklājums atšķiras no cita. Gludekļu tirgū ir virsmas ar vilinošiem nosaukumiem, piemēram, T-ionic, Ultraglide, EasyFlow, SteamGlide. Vai tas ir vien mārketinga triks? Ne gluži. Ražotāji regulāri rada kaut ko jaunu un gludekļa raksturojumā min tieši šīs virsmas unikālās īpašības. Tomēr visam pamatā ir trīs virsmu veidi: metāla, metālkeramikas un teflona.

    Metāls

    Virsma var būt no nerūsējošā tērauda, alumīnija vai alumīnija sakausējuma, piemēram, ar tēraudu. Alumīnija pluss ir siltuma vadīšanas spēja – gludeklis ātri sakarst. Metāla virsma parasti spīd kā spogulis un, lai arī izskatās glīta, neizvēloties pareizo gludināšanas temperatūru, mēdz pieraut audumu. Veids, kā atbrīvoties no piedeguma, ir sen zināms un pārbaudīts – parīvēt virsmu pret rupjo sāli. Tiesa, tādā veidā tīrot, ar laiku pārklājums kļūs nespodrs, tiks saskrāpēts, bet negluda virsma var kaitēt smalkam audumam.

    Metālkeramika

    Virsmu veido keramikas un metāla sakausējums visdažādākajās kombinācijās. Kāda tieši ir sakausējuma formula, ražotāji patur noslēpumā, taču mēdz pievienot varu, cinku, niķeli, sudrabu vai titānu. Mērķis ir viens – iegūt kombināciju, kas ātri uzkarst arī ar nelielu jaudu, labi atdod siltumu, lieliski slīd pa audumu un pēc iespējas mazāk saskrāpējas. Ja tomēr gadās, ka kādu audumu pierauj, virsmu ir viegli notīrīt, noslaukot ar mitru lupatiņu. Tā kā keramika ir trausla, metāls tai piešķir lielāku nodilumizturību, turklāt, ja gadās, ka gludeklis nokrīt (no tā gan būtu jāsargājas), ir cerība, ka virsma tomēr nesaplīsīs lauskās kā tējas krūze.

    Teflons

    Gludekļi ar teflona jeb, precīzāk, politetrafluoretilēna pārklājumu ir nepiedegoši, tātad piemēroti visu audumu gludināšanai. Teflonu neietekmē ne zemas, ne arī ļoti augstas temperatūras, tas labi slīd. Virsma gan nav pasargāta no saskrāpēšanas, tāpēc apģērba vietas pie pogām, metāla furnitūras vai rāvējslēdzēja ir jāgludina sevišķi uzmanīgi.

     

    Pogas un podziņas

    Jebkuram gludeklim neatkarīgi no tā, cik tas sarežģīts, būs viena liela poga temperatūras regulēšanai. Apzīmējumi tradicionāli: viens, divi un trīs punkti. Dažiem modeļiem uz korpusa iepretim temperatūras regulēšanas atzīmēm ir arī atbilstoša auduma veida nosaukums, piemēram, lins, kokvilna, zīds, vilna. Ja gludeklis aprīkots ar ūdens konteineru, tā korpusa augšpusē būs bīdāms slēdzis tvaika padevei vai tā atslēgšanai, kā arī divas mazākas pogas: viena paredzēta ūdens izsmidzināšanai, otra – tvaika triecienpadevei. Vairāki ražotāji pastāvīgajai tvaika padevei paredzējuši divus stiprumus (tie gan neietekmē triecienpadeves apjomu), kā arī režīmu, kas dozē tvaiku. Vēl viena poga (parasti korpusa sānā) pašattīrīšanās funkcijai.

     

    Ņem vērā!

    Gludinot dažādu šķiedru audumus, kam nepieciešama atšķirīga gludināšanas temperatūra, jāsāk ar zemāku temperatūru un tad jāpāriet uz augstāku, nevis otrādi, jo, lai gludekļa sildelements atdzistu, vajadzīgs laiks.

     

    Labais palīgs – tvaiks

    Visiem gludekļiem ar tvaika funkciju ir gan pastāvīgā tvaika plūsma, gan arī pastiprinātā jeb trieciena tvaika plūsma. Tā ir īslaicīga, spēcīga tvaika apjoma padeve uz gludināmā auduma. Šīs plūsmas stipruma mērvienība ir tvaika grami minūtē. Lētam gludeklim pastāvīgā tvaika plūsma var būt pat ļoti niecīga – vien 5–8 grami minūtē, bet, jo tas dārgāks, jo spēcīgāks būs pastāvīgais tvaiks. Tas pats attiecas arī uz trieciena tvaiku – tā padeve var būt no 50 līdz pat 200 gramiem minūtē. Kāpēc lielāks rādītājs ir labāks? Jo spēcīgs tvaiks ļauj gludināt audumu ne tikai horizontāli, bet arī vertikāli.

    Tvaika nonākšanu uz auduma nodrošina atveres gludekļa virsmā – ja to ir daudz, rezultāts ir labāks. Un vēl – jo lielāks ir ūdens konteiners, kas iebūvēts gludeklī, jo retāk vajadzēs to papildināt, sevišķi svarīgi tas ir tad, ja jāizgludina liels apjoms gultasveļas.

     

    Ielāgo!

    Pēc gludināšanas ūdeni no gludekļa tvertnes ieteicams izliet.

     

    Atkaļķošana ir obligāta

    Kaļķakmens veidošanās gludeklī ar tvaiku var radīt pamatīgas raizes, ja vien gludeklis nav aprīkots ar atkaļķošanas iespēju. Iegādājoties gludekli, uzreiz vajadzētu noskaidrot, vai šī iespēja ir un kā to pareizi izmantot, jo aplikums, kas sakrājas gludeklī, aizaudzē caurumiņus, pa kuriem izdalās tvaiks, tādējādi apgrūtinot gludināšanu. Ja atkaļķošanas sistēma (Calc cleen) ir paredzēta, lietošanas instrukcijā būs aprakstīts, kādā veidā un kādiem līdzekļiem gludekli var iztīrīt. Mājas apstākļos nereti izmanto, piemēram, ūdenī izšķīdinātu citronskābi, taču ražotāji brīdina, ka ar pašdarbību nevajadzētu aizrauties. Seko pamācībai!

    Lai gludeklis neaizkaļķotos, jāseko izmantojamā ūdens kvalitātei. Daudzviet krāna ūdens ir ļoti kaļķains, tāpēc labāk to novārīt un nostādināt vai arī gludeklim izmantot veikalā pirktu dzeramo ūdeni. Ja gludeklī ir iestrādāta pretapkaļķošanās funkcija, var izmantot arī krāna ūdeni, taču noteikti jāatceras gludekli atkaļķot, jo pat šādam gludeklim ir nepieciešama regulāra apkope.

     

    Jaunumi gludekļu pasaulē

    Gudrais gludeklis

    Ražotājs sola, ka šis gludeklis nodrošina ideālu tvaika un temperatūras kombināciju, līdz ar to – ātru gludināšanu, izcilu rezultātu pat stingru kroku likvidēšanā. Gludeklim nav jāuzstāda gludināšanas režīms, jo ideālu temperatūras un tvaika kombināciju nodrošina procesors (Smart Control), kas iestata pareizo temperatūru, un tehnoloģija (HeatFlow), kas nodrošina tvaika un temperatūras līdzsvaru.

    Gludeklis bez pogām

    Gludeklim nav temperatūras regulēšanas pogas. Un tā nemaz nav nepieciešama! Šim gludeklim ir liela jauda un tiek padoti 220 grami tvaika minūtē, nodrošinot, ka līdz 120 grādiem uzkarsusī gludekļa virsma nepierauj pat viskaprīzāko audumu. Viens gludināšanas režīms der pilnīgi visam! Var gludināt, nešķirojot pēc auduma veida un neraizējoties par gludekļa temperatūru.

    Bezvadu gludeklis

    Kā gludeklis iegūst enerģiju, ja tam nav vada? No pamatnes, kas ar vadu pievienota elektrības rozetei. Gludekli uzliek uz pamatnes, tas ātri uzkarst, un var gludināt. Jā, vada neesamība gludināšanu ievērojami atvieglo, taču jāņem vērā, ka gludināt lielus gabalus, piemēram, gultasveļu, ar šo gludekli, iespējams, nebūs sevišķi ērti, jo to vajadzēs bieži likt uz paliktņa, lai uzkarsētu.

     

    Kas jāņem vērā, izvēloties gludekli?

    Cik bieži un ko gludināsi?

    Ja gludini gan ikdienas apģērbu, gan gultasveļu un, jo īpaši, ja darini rokdarbus, kuriem svarīgi nogludināt vīles, jālūkojas pēc jaudīga gludekļa ar spēcīgu tvaika padevi. Tāds maksās virs 40 eiro. Ja gludini reti, pietiks ar gludekli, kas maksā ap 30 eiro. Bet, ja regulāri jāgludina, piemēram, uzvalka bikses, nepieciešams gludeklis, kura virsma nepadara audumu spīdīgu. Lēts gludeklis ar metāla virsmu diez vai būs laba izvēle. Var jau gludināt caur marli, kā tas darīts gadu desmitiem, taču ideāls būtu gludeklis bez temperatūras regulatora ar spēcīgu tvaiku. Vari meklēt arī tādu modeli, kuram komplektā ir papildu virsma īpašu audumu, tostarp uzvalka bikšu, gludināšanai – tā nepiededzina auduma šķiedras un pasargā no nevēlama spīduma rašanās.

    Cik naudas vari atļauties iztērēt?

    Atceries, ka gludekli nepērc vienai dienai. Lai iegādātos savām vajadzībām atbilstošo modeli, ir vērts iztērēt maksimālo summu, ko šim pirkumam vari atvēlēt. Kvalitatīvs un labi kopts gludeklis kalpos daudzus gadus.

    Pievērs uzmanību detaļām!

    • Gludeklim jābūt ergonomiskam. Pacilā vairākus modeļus un pārbaudi, kurš no tiem visērtāk iegulst rokā.
    • Pārliecinies, vai tev der gludekļa svars. Smagāks gludeklis, visticamāk, labāk izgludinās stingras, dziļas krunkas (vai vīles, kas ir svarīgi šūšanas procesā). Tiesa, ja bieži jāgludina liels apjoms veļas, smagu būs grūtāk cilāt neskaitāmas reizes.
    • Lai gludināšana būtu ērtāka, vēlams, lai auklas garums krietni pārsniedz vienu metru. Tāpat vajadzētu apskatīt vietu, kur aukla iestiprināta gludeklī – ja aukla var brīvi kustēties, tā nelocīsies un nelūzīs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē