• Jautā lasītāji: Kādēļ neziedēja peonijas?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    19. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lasītāja Aina: «Man ir mantots dārzs, kurā netālu cits no cita aug trīs peoniju krūmi, bet pumpuru tiem šogad nebija. Kādēļ tā? Un ko darīt, lai ziedētu citus gadus?» Atbild Dzintra Jurevica, peoniju un īrisu kolekcionāre.

    Vispirms būtu jāzina, cik veci ir krūmi. Pēc iestādīšanas pirmajā, otrajā un pat trešajā gadā peonija var neziedēt, tāpēc atliek gaidīt nākamo sezonu. Peonijas var neziedēt arī tad, ja krūmi ir nekopti, ieauguši, gadu desmitiem izēduši no augsnes visas barības vielas. Tad tās rudenī vajadzētu rakt ārā, sadalīt, uzlabot augsni ar kompostu, kūtsmēsliem un iestādīt no jauna. 

    Bet varbūt peonijas ir iestādītas par dziļu. Tās jāstāda tā, lai virs sarkanajiem pumpuriņiem nebūtu vairāk kā 2–3 cm zemes. Taču bieži domā, ka pumpuri var nosalt, un iestāda par dziļu. 

    Iespējams, tuvumā ir lieli koki, kas atņem peonijām spēku. Tās vēlams stādīt vismaz piecu metru attālumā no kokiem. Ja ir tuvāk, tad iesaku pagaidīt, lai augustā saknītes vēl pieņemas spēkā un ieriešas nākamā gada ziedpumpuri, un rudenī pārstādīt tās citā vietā.

    Ja nav vēlēšanās krūmus rakt ārā, tad tiem apkārt kārtīgi uzrušina zemi un, ja ziedpumpuri ir dziļi augsnē, mazliet to atrauš nost. No augusta sākuma peonijas vajag pabarot ar rudens mēslojumu. Lielam, vecam ceram jāber krietna sauja un kārtīgi jāsalaista, lai mēslojums iesūcas augsnē. Derēs sarkanais Kristalons (NPK 12–12–36), oranžais Kristalons (NPK 6–12–36) vai cits rudens mēslojums ar samazinātu slāpekļa saturu. Vasaras otrajā pusē svarīgāks ir kālijs un fosfors, kas nostiprina saknes un palīdz sagatavoties ziemai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē