• Jaunu, tīru dzīvi dīvānam!

    Iesaka speciālisti
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    10. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jauns gads nāk ar jaunām, apņēmības pilnām dienām, tāpēc, paskatoties uz savu mīļo dīvānu, šķiet, ka to derētu nedaudz atsvaidzināt. Ja nav acīs krītošu traipu, tikai nosēdējums, vispirms jāmēģina pašu spēkiem, bet, ja šmuce lielāka, jāsauc talkā profesionāļi! Konsultē ULDIS SAULKALNS, Greenline home vadītājs.

    «Kaut gan man pašam patīk dzīvnieki, es neatbalstu viņu gulēšanu gultās un automašīnas sēdekļos, jo šīs virsmas pēc tam ir sarežģīti tīrīt, īpaši grūti tikt vaļā no īsajām spalviņām un dzīvnieka smakas. Turklāt kopīgs dīvāns ar suni var nelabvēlīgi ietekmēt arī cilvēka veselību – tas ir medicīniski pierādīts. Mans ieteikums ir didaktiski pamācošs – rūpējieties par lietām regulāri un laikus, neaizmirstot izmantot tās atbilstoši ražotāja un vispārīgi pieņemtajiem standartiem!» saka Uldis.

    Profesionālais piegājiens

    Ar ko jārēķinās?

    Tīrīšanas firmas parasti piedāvā mēbeļu ķīmisko mitro tīrīšanu, un tas nozīmē, ka speciālisti pārmazgā visu mēbeli. Gan audumu, gan arī dziļākos slāņus, vidēji 3–5 cm dziļumā. Ja dīvāns ir stipri pieputējis vai gadiem stāvējis vietā, kur krājas putekļi, var izmantot arī vakuuma putekļusūcēju ar vibroefektu, kas vibrējot izceļ putekļus arī no dziļākajiem slāņiem. Parasti mīksto mēbeļu tīrīšana notiek vairākos posmos:

    1. konkrētās mēbeles un dzīvojamo telpu situācijas izvērtēšana (grīdas segums, mēbeles izmēri, materiāli, uzbūve utt.);
    2. sausā mēbeles tīrīšana;
    3. mitrā mēbeles tīrīšana (auduma mazgāšana, izmantojot putekļusūcēju ar mazgāšanas funkciju).

     

    Vidēja izmēra dīvāna tīrīšana aizņem 2–3 stundas. Izmaksas ir atkarīgas no dīvāna uzbūves (cik šķautnes ir tīrāmas). Dīvāniem, kam ir papildu sēžamās un muguras daļas spilveni, kas jātīra atsevišķi, būs arī lielākas izmaksas.

    Zvanām tīrītājiem!

    Pirms zvanīt profesionāliem tīrītājiem, jāpacenšas sagatavot stāstījums par problēmu, jo nopietnas firmas darbinieki centīsies izzināt visas detaļas. Skaidrs, ka detalizētāka informācija vienmēr palīdzēs ātrāk izdarīt darbu.

    Pieredze rāda – viena no lielākajām problēmām ir kaķu, atvainojiet, piečurātas mēbeles, jo kaķu urīna smaku likvidēt ir patiešām grūti.

    Īpaši, ja tas iekļuvis dziļāk par vietām, kur var piekļūt ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi. Šādas problēmas risināšana, protams, arī dārgāk maksās.

    Ja īsti nav zināms vai ir aizmirsies, kā radies tas briesmīgais traips dīvāna stūrī, jāpaļaujas uz profesionāļu pieredzi, jo viņi traipu izcelsmi bieži vien zina un prot noteikt pat labāk par saimnieku!

    Tāpat tīrītāji var novērtēt dīvāna nolietojumu – iespējams, ir pienācis laiks mēbeli mainīt, jo auduma nodilums parasti veidojas ne jau dažos gados, turklāt līdz ar auduma nodilumu arī materiāls zem auduma vai atsperes tiek bojāti, un sēdēšana uz šāda dīvāna var radīt nepatīkamas sajūtas mugurai.

    Kā sagatavoties mājiniekiem?

    Gaidot ierodamies mīksto mēbeļu tīrītājus, mājinieku uzdevums ir nodrošināt elektrību un silto ūdeni, kā arī telpu, kurā mēbeli varēs tīrīt (kustināt to, pārvietot un piekļūt no visām pusēm).

    Būtu vēlams pirms tam mēbeli izsūkt ar parasto putekļusūcēju vai pārslaucīt ar mitru lupatiņu, bet tas nav obligāti.

    Mājās drīkst atrasties gan vecmāmiņas, gan bērni un mājdzīvnieki, bet tieši tajā telpā, kur mēbeli tīra, gan nevajadzētu uzturēties bērniem un dzīvniekiem, jo viņi varētu traucēt darbu.

    Ja kādam ģimenē ir hroniskas elpceļu slimības, par to iepriekš vēlams brīdināt tīrīšanas firmu, lai darbinieki varētu sagādāt speciālu ķīmiju, kurai nav pievienotas smaržvielas vai citi alerģiski komponenti.

    Dīvānu varēs atkal izmantot, tiklīdz tā virsma būs izžuvusi. Konkrētu laiku pateikt grūti, jo katra virsma un situācija ir citāda, piemēram, mēdz būt gadījumi, kad mēbele jāpārtīra vairākas reizes, un, protams, tad dīvāns žūs ilgāk.  Aukstajā gadalaikā mīkstā mēbele žūst aptuveni diennakti.

    Mājsaimnieces piegājiens

    Tātad, nolemju izmēģināt vecmāmiņu metodi – dīvāna izklapēšanu no putekļiem turpat, istabā, bez ārā nešanas. Šādu padomu atceros reiz izlasītu mazā grāmatiņā, kuras nosaukums bija Padomi mājsaimniecēm vai kaut kā tamlīdzīgi.

    Doma tāda: uz mīkstās mēbeles uzklāj samitrinātus palagus un tad ar mēbeļu dauzāmo sit, cik spēka! Padoma sāls slēpjas faktā, ka mitrie palagi laipni uzņem sevī putekļus, neļaujot tiem celties gaisā un pieputināt visu istabu. Laba ideja! Sameklēju vecus pārvalkus, kurus glabāju plauktā ar domu, ka noderēs vai nu remontdarbiem, kad kaut ko vajag pārklāt un aizklāt, vai arī līdzīgiem gadījumiem kā šis. Tātad, soli pa solim:

    1. Kārtīgi samitrina palagus un tikpat kārtīgi izgriež, lai ir mitri, bet ne slapji.
    2. Pārklāj mīkstajai mēbelei mitros palagus un ar paklāju dauzāmo rīku bliež, ka put vien! Pareizāk sakot, nekas neput, par to rūpējas mitrie palagi.
    3. Pēc krietnas dauzīšanas aizdomīgi paceļ palaga stūri, sagatavojusies ļaunākajam – ka tas varētu būt pilnīgi melns… Ziniet, nav tik traki, melns nav gan, bet to, ka metode ir acīmredzami iedarbīga, arī var redzēt! Man tas vecais pārvalks bija pelēki strīpains no dabas, bet, ja būtu bijis balts, efekts būtu vēl labāk redzams.

     

    Secinājums: Dīvāna dauzīšana caur mitriem palagiem ir laba metode, lai mājas apstākļos atsvaidzinātu un iztīrītu mēbeli no putekļiem. Pie mana mitrā palaga bija gan putekļi, gan kaķa spalvas, gan… smiltis! Kopumā esmu apmierināta.

    Iedarbīgas tautas metodes

    Lielākoties mīksto mēbeļu tīrīšanas speciālisti dažādas tautas metodes apšauba, jo nav reti gadījumi, kad cilvēki, salasījušies dažnedažādus padomus, nokļūst ķīmijas nezināšanas krustugunīs un mēbeli sabojā vēl vairāk! Tāpēc, ja vien nav patiesas skaidrības par traipa izcelsmi un nav zināma pārbaudīta metode, kā to iztīrīt ar mājās atrodamiem līdzekļiem, labāk pajautāt viedokli zinātājiem. Mūsdienās profesionāliem tīrītājiem ir pieejami kvalitatīvi tīrīšanas līdzekļi, kas ir gan uzticami, gan garantēs labu rezultātu. No drošām tautas metodēm iesakāmas šādas:

    • citronu sula tintes traipiem;
    • dzeramā soda smaku un pelējuma neitralizēšanai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē