• Jaunākā modes tendence – mazā māja

    Māja
    30. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Lielu platību un ekskluzīvu risinājumu vietā cilvēki aizvien biežāk priekšroku dod nelielai mājvietai un vienkāršotam, funkcionālam iekārtojumam ar dabai saudzīgiem materiāliem – līdz ar to aktuāls kļuvis tā sauktais mazās mājas jeb tiny house koncepts.

    Filozofija mazāk ir vairāk aizvien pārliecinošāk stājas pretim vēl pirms desmit gadiem aktuālajai kārei pēc plašiem apartamentiem un sarežģīta interjera izvēlēm. Var teikt, ka tā kļuvusi pat par sociālu kustību, jo dzīvot mazā mājoklī ir ne tikai vienkāršāk, bet arī ekonomiskāk un ekoloģiskāk – ja ir liela telpa, jādomā, kā to piepildīt, tāpēc tiek pirktas faktiski nevajadzīgas lietas, taču mazā mājoklī ietilpst tikai pats nepieciešamākais, turklāt gan atkritumu ir mazāk, gan samazinās enerģijas izmaksas.

    Kāds ir modernais tiny house tipa mājoklis?

    Ja vien iespējas ļauj, tam ir paaugstināti griesti un lieli logi – līdz ar to tas gūst paplašinājumu, saplūstot ar ārtelpu, kas šīs tendences kontekstā kļūst aizvien nozīmīgāka. Šādā mājoklī ir drīzāk viena lielāka daudzfunkcionāla telpa, nevis vairākas nelielas – dzīvojamā istaba, kas savienota ar virtuves zonu, ir tipiska tiny house iezīme.

    Būtiska šādā mājoklī ir noliktava – atsevišķa telpa vai vismaz nodalīta, acīm paslēpta zona dažādu lietu uzglabāšanai, kas ļauj nodrošināt mājās kārtību, pasargājot no nemitīga jucekļa.

    Tiny house aktualitāti atspoguļo arī žurnāla DEKO (sadarbībā ar u/v Stockmann) ikgadējā konkursa Mans risinājums rezultāti. Šogad par Santa arhīvssimpātiskāko tika atzīts projekts, kuru tā autori – Ketija un Tomass Solas – ar humora pieskaņu dēvē par viesnīcu draugiem.

    Pašu celtais 25 kvadrātmetru šķūnītis, kas atrodas blakus lauku īpašumā esošai pagaidu ģimenes mājai, sadalīts divās daļās un vienā pusē izveidota naktsmītne viesiem un mājas birojs, kur var strādāt dienās, kad neviens neviesojas. Pats šķūnītis stāv uz betonētiem pāļiem, tā lakoniskais ārējais veidols ir Tomasa ideja, taču draugu viesnīcas interjeru veidojusi Ketija.

    Ēkai ir koka karkass, sienas siltinātas ar vati, ir apsildāmās grīdas, tāpēc ēka izmantojama arī rudenī un ziemā. Iekārtojot vien 12 kvadrātmetru plašo telpu, Ketija iedvesmojusies no internetā atrodamām idejām un amerikāņu realitātes šova Tiny House Nation. Piemēram, salīdzinoši liela vieta atvēlēta gultai. Tā veidota arī kā mantu noliktava – zem tās lielajās, līdz galam izvelkamajās kastēs glabājas dažādas nesezonas lietas. Interjerā dominē dabiski materiāli gaišos toņos, zaļie augi, daudz spilvenu, bārkstu un pinumu, kas iekārtojumam piešķir siltu un mazliet eksotisku noskaņu.

    Otro un trešo vietu DEKO rīkotajā konkursā ar tikai viena punkta starpību dala divas interjera idejas. Viena – dzīvesbiedru Toma un Lindas no A līdz Z izdomātas kāpnes uz viņu 50 kvadrātmetru plašās Pierīgas tiny house mājiņas lofta tipa guļamstāvu. Otra – Rīgā 1913. gadā celtā neoklasicisma namā esoša dzīvokļa pārveide un interjers, ko veidojusi Agnese Kaņepe. Viņa ir divu bērnu māmiņa, kurai dizains un interjers ir aizraušanās un hobijs. 

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē