• Jauna ēra gludināšanas pasaulē?

    Sadzīves tehnika
    Aiva Alksne
    26. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sadzīves preču veikalos dažādu gludināšanas sistēmu klāsts kļūst arvien plašāks – ir gan tvaicēšanas statīvi, gan rokās paņemami apģērbu tvaicētāji, kas izskatās kā fēni, gan nelieli gludekļi, kas uzsēdināti uz apjomīgām ūdens tvertnēm. Vai gludināšanas pasaulē tiešām sākusies jauna ēra un tagad kā pēc burvja mājiena iespējams ātri un veiksmīgi izgludināt pat kārtīgi izkaltušu lina galdautu?

    Atzīšos – katru reizi, kad pēc mazgāšanas pūlos izgludināt savas baltās kokvilnas blūzes kupli savilktās piedurknes, arī es prātoju – beidzot taču vajadzētu iegādāties tādu statīvu ar pakaramo, kam klāt tvaika pistole! Pakarinātu, pārietu pāri ar tvaiku, un – wow! – perfekts rezultāts! Jo kam gan citam tāda gludināšanas iekārta ir radīta? Bet – vai tiešām tā notiktu? To vaicāju vairākiem lietpratējiem un, lūk, ko noskaidroju.

    6 lietas, kas jāzina par gludināšanas sistēmām

    1. Pirms iegādājies kādu gludināšanas gadžetu, padomā par saviem sadzīves ieradumiem – cik liela ir tava ģimene, cik daudz tu gludini un cik tavā skapī vispār ir apģērbu un citu priekšmetu, ko nepieciešams gludināt. Ja gludināmo lietu nav daudz, iespējams, pietiks vienkārši ar tvaika gludekli, kādu tu, iespējams, jau lieto. Bet, ja jāgludina daudz un materiāli ir visvisādi un sarežģīti, tad tiešām vērts iegādāties gludināšanas sistēmu.
    2. Ja mājās ir tvaika gludināšanas sistēma, tad to var izmantot gan kā gludekli, audumu gludinot uz gludināmā dēļa, gan kā apģērba tvaicētāju – tad gludināmo drēbi uz pakaramā novieto kādā piemērotā vietā, gludeklis no attāluma vertikāli virza paralēli audumam, tā ar tvaika palīdzību atjaunojot apģērbu. Tvaiks nodrošina mitrumu, kas nepieciešams, lai atbrīvotu ne tā iestāvējušās auduma šķiedras, ļaujot tām atkal brīvi nostāties savā vietā. Savukārt tvaika temperatūra ir optimāla, lai iegūto rezultātu nofiksētu.
    3. Ja var atļauties un mājās ir pietiekami daudz vietas, labāks risinājums ir apģērbu tvaicētājs ar statīvu, jo tas atvieglo gludināšanas procesu – apģērbs, kurš tiek tvaicēts, nav jātur rokās, to liek uz pakarināmā.
    4. Rokas drēbju tvaicētājs būs noderīgs, lai atsvaidzinātu apģērbus, kas šūti no krītošiem audumiem, – viegla auduma žaketes un bikses, zīda kleitas un blūzes, izejamos tērpus, smalkus naktskreklus, kā arī lai izgludinātu plānos aizkarus pēc mazgāšanas. Ar tvaicētāju varēs arī pagaisināt burzījumu vilnas auduma žaketē, taču izstrādājumus no biezāka auduma – kokvilnas kreklus, džinsa bikses, gultasveļu – tas tik labi neiztaisnos. Tātad drēbju tvaicētāja izmantošana tomēr ir ierobežota, tas vairāk noder kā ekstra, kas palīdz ērti parūpēties par smalkiem un viegliem audumiem.
    5. Izmantot gludināšanas sistēmu noteikti būs patīkamāk nekā gludināt ar tvaika gludekli. Lai ilgāku laiku varētu gludinātu ar tvaika gludekli, ūdens nepārtraukti tajā jāpapildina un katru reizi pēc tam jāpagaida, līdz gludeklis atkal uzsils. Savukārt gludināšanas sistēmai ūdens tilpne ir četras piecas reizes lielāka, līdz ar to var gludināt un nedomāt par ūdens papildināšanu – tvaika padeve notiek nepārtraukti.
    6. Gludināšanas sistēmai ir lielāka tvaika jauda, jo to ražo speciāla tvaika ražošanas sistēma. Un – jo lielāks tvaika apjoms, jo audumu ir vieglāk izgludināt. Ar mazu tvaika apjomu šo prieku nav iespējams izbaudīt.

    Knifiņi, izvēloties gludināšanas sistēmu

    Tā kā gludināšanas sistēmas ražo vairākas firmas un atšķiras arī cenas, lūk, daži knifiņi, kam jāpievērš uzmanība.

    • Ērtāk lietot sistēmu, kur gludeklis ir atdalīts no ūdens tvertnes, nevis kopā ar to veido vienu korpusu.
    • Noskaidro, cik sver gludeklis, – ar vieglāku gludekli ir vieglāk gludināt.
    • Ļoti noderīgi, ja sistēmai ir automātiskā atslēgšanās sistēma – tad nevajadzēs lieki nervozēt, domājot – vai promejot izslēdzu gludekli vai ne.
    • Lai varētu izgludināt, piemēram, labi iestāvējušos lina blūzi, noderēs funkcija papildu tvaiks. Nospiežot podziņu, īslaicīgi tiek saražots ļoti liels tvaika apjoms, kas ļauj ar vienu kustību izgludināt gan lina apģērbu, gan trīskārši salocītu gultasveļu.
    • Svarīgi varētu būt arī tas, cik ilgā laikā pēc ieslēgšanas sistēma ir gatava darbam. Dārgākajiem modeļiem tas notiek divās minūtēs. 

    Zini!

    Gludināmajām sistēmām gludināšanas temperatūra netiek regulēta – tā jau ir noregulēta optimālā temperatūrā.

    Svarīgi!

    Tvaika jaudu mēra gramos minūtē – jo vairāk gramu, jo labāk. Jaudīgākās sistēmas pastāvīgam tvaika apjomam nodrošina 150–160 gramus minūtē.

    MANA PIEREDZE

    Reāls ieguvums

    ANDA ČAKŠA, Saeimas deputāte, ārste:

    «Gludināšana nav mana mīļākā nodarbe, tomēr to nākas darīt, tāpēc uzskatu, ka tvaika gludināšanas sistēma man ir reāls ieguvums, jo ar to varu izgludināt drēbes viegli un ātri, turklāt neriskējot sabojāt audumu. Arī tad, ja žakete vai kleita, skapī karājoties, ir ne tā iegūlusi, varu pāriet pāri ar tvaiku, un audums iztaisnojas. Ar jaudīgu tvaiku, kāds ir manai gludināšanas sistēmai, var gludināt gan plānus, gan arī biezākus audumus.

    Esmu no tām sievietēm, kas turklāt gludina arī gultasveļu, un ar šo gludekli to varu izdarīt ātrāk.

    Manuprāt, šāds gludeklis ir neaizstājams, ja ģimenē ir daudz cilvēku un tāpēc daudz jāgludina. Pirmkārt, pats gludeklis ir vieglāks, otrkārt – tas labāk izgludina, jo tam ir ļoti laba tvaika padeve, līdz ar to vieglāk izgludināt arī aizkaltušas drēbes, dvieļus vai gultasveļu. To, ko varu iztaisnot ar tvaiku, lieku uz pakarināmā un tad tvaicēju, savukārt to, kas pēc tam tiek locīts, gludinu kā ar parastu gludekli uz gludināmā dēļa. Šai sistēmai gan ir arī viens mīnuss – pirms sākt gludināt, katrreiz jāatceras izpūst no tās ūdeni, jo no ūdens nosēdumiem uz auduma var palikt pleķi. Un vēl ir vajadzīga vieta, kur gludekli nolikt. Tas tomēr nav nekāds mazais.»

    Man pietiek ar jaudīgu tvaika gludekli

    BAIBA RIPA, modes māksliniece:

    «Savā darbā drēbju tvaicētāju izmēģināju jau pirms vairākiem gadiem – ja jāpārvadā apģērbu kolekcijas, tas ir ērts veids, kā iztaisnot locījuma vietas, izņemot salocītās drēbes no čemodāna. Taču lietošanai mājās gan esmu iegādājusies vienkārši labu tvaika gludekli. Manuprāt, izvēli nosaka tas, cik daudz ikdienā tiek gludināts, – es no gludināšanas, cik vien iespējams, izvairos, vairāk piedomāju pie tā, kā drēbes glabāju, tīru un kopju.

    Ja izejamais tērps pēc ķīmiskās tīrītavas nav īsti gluds vai arī bikses, atrodoties skapī, ir ne tā sagūlušas un radusies kāda lieka bukte vai kroka, tad tērpa sākotnējo izskatu tiešām lieliski var atjaunot ar tvaiku. Bet tam obligāti nevajag tvaika sistēmu, pietiek ar tvaika gludekli, kam ir tvaika padeve. Tikai svarīgi, lai tā būtu jaudīga, tas arī nodrošina, ka no gludekļa zemākā temperatūrā nesāks pilēt ūdens. Ar zīda kleitām un blūzēm gan jāuzmanās – ja tās neuzmanīgi gludina uz pakaramā, var sanākt, ka plecos ietvaicēsies pakaramā forma.»

    Ir savas priekšrocības

    RITA, pārdevēja apģērbu veikalā:

    «Kad veikalā saņemam jaunu pievedumu, pirms izlikt drēbes pārdošanā, vispirms tām izgludinām locījumu vietas. Izmantojam apģērbu tvaicētāju ar statīvu. Taču, kā liecina mana pieredze, tas vairāk piemērots maziem burzījumiem un plānākiem audumiem. Biezie audumi nav tik padevīgi. Savulaik, kad veikalos parādījās rokas apģērba tvaicētāji, nenoturējos un nopirku, cerēdama ar to mājās aizstāt gludekli. Tas ir noderīgs, lai gan pilnīgi visu ar tvaicētāju tomēr izgludināt nevar.

    Esmu sapratusi, ka tas īpaši piemērots reizēm, kad ātri jāizgludina kāds neliels apģērbs vai aksesuārs un negribas vilkt laukā gludināmo dēli.

    Piemēram, šajos laikos ar to lieliski var izgludināt auduma sejas maskas. Lieliski noder, lai gludinātu zīda kleitas, patiesībā – jebkuru maigāku un trauslāku audumu, bet vīriešu kreklu gludināšanai gan tvaicētājs neder.

    Darbojoties ar rokas tvaicētāju, jābūt uzmanīgiem – ar karsto tvaiku ir viegli apdedzināties. Izvēloties modeli, jāskatās, lai ir jaudīga tvaika padeve, kas izslēdz iespēju, ka tvaicējot varētu pilēt ūdens.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē