• Jauna dzīve garlaicīgām mēbelēm – ar krīta krāsu. Kas tā ir?

    Ideja
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    18. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Tie, kam sanācis ar krīta krāsu strādāt, nebeidz jūsmot par tās priekšrocībām – varot krāsot dažādas virsmas, nevajagot ne gruntēt, ne vēl kā īpaši apstrādāt. Esot glīti toņi un varot arī panākt dažādus efektus. Kas tas īsti ir par brīnumu? Konsultē MARGARITA VOITOVIČA, veikaliņa MagHandmade saimniece.

    Krīta krāsa (angliski – chalk paint) ir dekoratīva krāsa, kuru 1990. gadā izgudroja un patentēja māksliniece un dekoratore Annija Sloana no Oksfordas. Krāsa ir ekoloģiska, radīta uz ūdens bāzes, nesmird un nerada kaitīgus izgarojumus. Tās sastāvā ir ap 30% krīta, kas palīdz krāsai pieķerties pie dažādām virsmām, kā arī eļļas, pigmenti utt.

    No citām krāsām šī atšķiras ar to, ka virsmu pirms krāsošanas nevajag speciāli sagatavot. Proti, nav nepieciešams slīpēt un gruntēt, var krāsot uzreiz gan uz jauna un veca koka, gan krāsota un lakota koka (piemēram, lakotas padomju laika mēbeles, tostarp pat klavieres Rīga!), gan metāla un plastmasas (piemēram, garlaicīgas ledusskapja durvis), betona, ķieģeļiem, auduma un citām virsmām.

    Arī laminātu var krāsot, bet jārēķinās, ka tad krāsa jāatstāj žūt 48 stundas. Tas tāpēc, ka laminātam nav poru, kur krāsai ieķerties. Līdzīgi ir arī ar stiklu, glancētām flīzēm un līdzīgām gludām virsmām.

    Kā krāsot? Soli pa solim

    Šāda neliela naktsskapīša krāsošanai un ievaskošanai aizgāja četras stundas.

    Mēbeļu krāsošana nav ātrs process – krāsai jānožūst, tad jākrāso otru reizi, tad jāievasko. Skapītis pieder deviņgadīgai meitenei, kura vēlējās to modernu un lūdza, lai tiktu izmantota arī melnā krāsa. Lūk, process soli pa solim!

    1. Virsmai jābūt tīrai no putekļiem, taukiem utt.

      Vispirms to paslīpē ar smilšpapīru (rupjums 150), kas noņem dažādus netīrumus, pēc tam nomazgā ar sūklīti un ziepēm (var izmantot arī mēbelēm domātus tīrīšanas līdzekļus, tikai jāskatās, lai sastāvā nav vaska vai eļļas, jo mērķis ir attaukot, nevis ietaukot), tad noslauka sausu. Vispirms ar kvalitatīvu līmlenti aplīmē tās vietas, kuras būs citā krāsā.
    2. Krāsa bundžā rūpīgi jāsajauc līdz pašai apakšai, lai tonis un konsistence ir vienmērīga. Otu pirms krāsošanas saslapina ūdenī, lieko ūdeni nospiež.

      Krāso pa nelieliem laukumiem (tad krāsojums veidojas sedzošāks), otu stingrāk piespiežot. Pēc tam otu vairs nespiež, bet viegli pārlaiž pa virsu. Svarīgi krāsošanu veikt dažādos virzienos, lai neveidojas otas raksts.
    3. Tik mazas mēbeles kā šo labāk apgāzt otrādi un sākt krāsot no apakšas, lai pēc tam, novietojot atpakaļ pareizā stāvoklī, varētu piekrāsot, kur vēl nepieciešams.

      Šaurākās vietās krāsošanai izmanto mazāku otiņu.
    4. Skapīša virsmas krāsošanai izmanto trafaretu. Ar trafaretiem var panākt dažādus efektus – gan konkrētus ornamentus, gan tikko jaušamus rakstus.

      Trafaretu krāsošanai piemērota īpaša, apaļa ota, kuru krāsā iemērc vertikāli, lai krāsa būtu tikai otas galā. Tad uz kādas palīgvirsmas, otu turot vertikāli, pakrāso apļveida kustībā, lai krāsa izlīdzinās pa otas apakšu.

      Uz krāsojamās virsmas uzliek trafaretu, ar pirkstiem pietur un, turot otu vertikāli, ar viegliem piesitieniem krāsu itin kā iepūderē trafareta brīvajos laukumos. Pēc tam ar otas apļveida kustību krāsu vēl izlīdzina. Svarīgi atcerēties, ka otu nedrīkst vilkt turpu šurpu kā krāsojot, lai krāsa nenokļūtu tur, kur nevajag (proti, zem trafareta).
    5. Kad krāsa nožuvusi, virsmu var vaskot – vaskošana aizsargā krāsojumu un piešķir mēbelei pabeigtības izskatu.

      Vasko ar speciālu, apaļu otu, kuru vaskā mērc, itin kā pabakstot. Tad vasko virsmu pa nelielam laukumam. Vaskojot otu spiež diezgan spēcīgi.
    6. Kad neliels laukumiņš ievaskots, to uzreiz pārslauka ar kokvilnas lupatiņu, lai noņemtu lieko vaska kārtu.

      Var noslaucīt arī ar virtuves papīra dvieli – galvenais, lai tas neatstāj plūksnas.
    7. Visbeidzot ar mīkstu (250) smilšpapīru vēl nogludina visas virsmas.

      Kad darbs paveikts, trīs nedēļas virsmas vēlams saudzēt, uz tām neko nedarot un neliekot karstas krūzes (jālieto paliktnītis!).

    Tehnikas un efekti

    • Ar krīta krāsu var panākt dažādus efektus, piemēram, ja krāsu uzklāj pabiezā kārtā un uzreiz žāvē ar fēnu, krāsojums iegūst plaisājuma efektu. Paredzēt, kā tieši veidosies plaisu zīmējums, pilnībā nevar, bet plaisu virziens atkarīgs no virziena, kādā vilkta ota. Konkrētajā paraugā zem krāsas ir tumšais vasks.
    • Te redzama divkrāsu tehnika – vispirms krāsots ar vienu krāsu, tad ar citu, un pēc tam vietām paslīpēts, lai parādās apakšējā krāsa.

    Izmanto labas otas!

    Krāsošanai labāk lietot otas, nevis rullīšus. Labas ir neilona otas, kurām nekrīt ārā sari. Attēlā redzama pašattīrošā ota – pēc krāsošanas to ieliek ūdenī (nostiprina ar klipsi, lai neieslīd līdz dibenam), un krāsa palēnām iztek no sariem. Krāsojot nelielas mēbeles, vēlama ota ar īsu rokturi, lai, krāsojot šaurākās vietās, tas netraucētu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē