• Janvāra darbi dārzeņu dobē

    Darbi janvārī
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    4. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kādi darbi janvārī darāmi tiem, kuru aprūpē ir dārzeņu dobes? Konsultē Ārija Rudlapa, agronome, bioloģiskās lauksaimniecības speciāliste.
    • Janvārī zeme un augi atpūšas, krājot spēkus nākamajai sezonai. Ideāli, ja šajā laikā augsne ir sasalusi un to klāj sniega kārta. Taču kailsals ar asu ziemeļvēju var kaitēt ziemas ķiploku un sīpolu stādījumiem. Lai pasargātu tos no izsalšanas, būtu labi dobes nomulčēt ar sausu kūdru vai salmiem, ja tas nav izdarīts jau rudenī. Vējainā laikā šo segumu aizpūtīs, tāpēc jau laikus padomā par aizsargbarjerām un mulčas klāšanai mēģini noķert kādu mierīgu brīdi. 
    • Ja janvārī līst lietus, rūpējies, lai ilggadīgo dārzeņu dobes neapplūst. Īpaši uzmanies, ja dārzs iekārtots no jauna! Īslaicīga mirkšana peļķēs augiem nekaitēs, bet, ja tā ieilgs, sekas var būt bēdīgas. Centies lieko ūdeni novadīt!  

    Ja ziema lutina ar sniegu, nevajadzētu aizmirst, ka tas ir ūdens – tikai citā agregātstāvoklī –, un ielāpstot to siltumnīcās. Lēni kūstot, tas samērcēs un atdzīvinās augsni. 

    • Laiks pārbaudīt sēklu krājumu derīgumu, kā arī izdomāt, ko iegādāties no jauna. Ja plāno sēklas pasūtīt no kataloga internetā, tad janvārī vari veikt pasūtījumus, lai iekāroto saņemtu laikā.
    • Laiku pa laikam pārliecinies, vai pašas vāktajās pākšaugu sēklās nav ieperinājušies sēklgrauži. Ja tās glabājas siltās dzīvojamās telpās, var gadīties, ka sāk lidināties kukaiņi no pupām, pupiņām un zirņiem. Droša pazīme – akurāti, kā ar urbīti darināti caurumi. Pākšaugu krājumus no pilnīgas bojāejas var glābt sals. Sausajām sēklām aukstums nekaitēs, taču ir cerība, ka kaitēkļi aizies bojā.
    • Ar stādu audzēšanu janvārī nesteidzies – bez speciāla apgaismojuma tas neizdosies. Tomēr dabiskās gaismas trūkums netraucēs izaudzēt sīpollociņus ģimenei vai izdiedzēt kressalātu sēklas. Tam nav nepieciešami speciāli apstākļi. Sīpolus vari izdiedzēt, iemērcot to sakņu daļu ūdenī vai iestādot puķupodā. Piemērotus augsnes substrātus veikalos pārdod visu gadu. Kressalātus vari sadiedzēt traukā uz mitras salvetes. Tie gan nebūs tik izskatīgi kā profesionāļu audzētie. 
    • Diedzēšanai der arī pašu dārzā izaudzētie zirņi un saulespuķes. Ja gribi ko interesantāku ziemas ēdienkartes papildināšanai, sēklas vari iegādāties veikalā. Neaizmirsti sēklas mitrināt, nodrošināt ar siltumu un gaismu. Diedzēšanas procesā tās var sabojāt pelējums un puves. Rūpējies gan par sēklu, gan trauku tīrību! Dīgsti palīdzēs bagātināt ēdienkarti, kā arī sagaidīt pavasari un labāk izprast augu dabu.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē