• Ja akā ir maz ūdens, pavasarī tā jāiztīra! Iesaka aku meistars ar 25 gadu pieredzi

    Aktuāli
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    31. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Katrai akai reizi četros gados būtu nepieciešama tīrīšana, kad tiek noņemti visi netīrumi no akas grodu malām, kā arī izrakti un izcelti ārā nosēdumi, kas sakrājušies akas dziļumā.

    Pagājušajā vasarā laukos akā ūdens palika tik maz, ka izdomājām saukt palīgā aku meistaru. Vēlāk atklājās – ja meistars iepriekš būtu zinājis, ko sausuma laikā ar aku bijām darījuši (lējuši iekšā ūdeni no cisternas), nemaz nebūtu braucis… Bet viņam izdevās mūsu aku glābt! Un vēl trīs dienas pēc tam viņš lika zvanīt un stāstīt, kas ar aku notiek, vai tai paliek labāk, cik daudz ūdens pienācis klāt… Tagad mūsu akā ūdens vienmēr ir pietiekami, turklāt tas kļuvis vēl garšīgāks un dzidrāks nekā iepriekš. Mūsu akas glābējs bija Sandris Markevics no Auces, kurš ar aku rakšanu un tīrīšanu nodarbojas jau 25 gadus.

    Ko darīt un ko labāk nedarīt, ja akā ir maz ūdens

    Stāsta Sandris Markevics: Iemesli, kāpēc akā samazinās vai pazūd ūdens, ir ļoti dažādi, piemēram, ieildzis sausuma periods dabā, ar vibrosūkni aizbiedētas āderes, akas netīrība un citi. Aku nepieciešams tīrīt ne tikai tad, ja tajā ir maz ūdens, bet arī gadījumos, kad ūdenim radusies nepatīkama piegarša vai smaka, tas kļuvis duļķains. Tad, ielaižot akā sūkni un sūknējot grunti ārā, sāk nākt ārā dažādas plēksnes, sīki koka gabaliņi un citi netīrumi, kas pasliktinājuši ūdens kvalitāti.

    Un netīrumi var būt ne tikai iekrituši no augšas, bet tos akā var būt ieskalojušas arī āderes.

    Vislielākā un bīstamākā kļūda gadījumos, kad akā palicis maz ūdens, ir atvest un ieliet tajā ūdeni no mucas vai cisternas! Jā, ir cilvēki, kas tā rīkojas, un, ja uzzinu, ka tas ticis darīts, konkrēto aku tīrīt nemaz nebraucu! Kāpēc? Jo tā aku var sabeigt pavisam! Un no mana darba tur nekādas jēgas nebūs! Tāpēc, ka lielā ūdens masa, kas no augšas gāžas iekšā akā, rada pretspiedienu āderēm, kas akā nāk iekšā uz pašteci, kā rezultātā āderes pavisam aizsitas ciet! Āderei pretī, piemēram, rodas smilšu korķis, un tad tā meklē mīkstāko vietu, kur novirzīties, un var aiziet pavisam prom no akas!

    Jāizvēlas akai draudzīgs sūknis

    Akām var nodarīt pāri arī ar tā sauktajiem vibrosūkņiem. Šādi sūkņi darbojoties izteikti vibrē un tādā veidā spēj pat aizvibrēt prom āderes, kas pienāk uz aku, kā rezultātā aka var palikt sausa. Vecāka gada gājuma cilvēki tādus savā laikā akām bija iegādājušies, un arī joprojām turpina tādus pirkt… Mūsu veikalos nav pieejami tādi sūkņi, kas celtu no akas ūdeni augstāk par septiņiem metriem. Ir visi tie plastmasnieki, kam trūkst jaudas un kas ūdeni ceļ tikai piecu, sešu metru augstumā.

    Akām labi ir dziļurbumu sūkņi, bet cilvēki tos neizmanto, jo tie ir dārgi.

    Trakākais ir tad, kad akā ir vibrosūknis un plūstošās smiltis. Jā, cilvēks ir apmierināts, ka jau gadiem ilgi sūknis labi strādā, ūdeni pumpē, viss ir kārtībā. Bet es pieejot pie akas jau redzu, ka starp grodiem jau izveidojušās starpas, dodu simts procentu garantiju, ka apakšējais grods jau līdz pusei ir pievibrēts pilns ar smiltīm un ar sūkņa vibrāciju akas apakša ir noblietēta tā, ka, tīrot aku un laižot tajā iekšā 30 kilogramu smagu sūkni, tas pret akas dibenu atduras kā pret betonu.

    Akai, kas dod ūdeni uz māju, vislabākais ir hidrafora sūknis vai dziļurbuma sūknis. Sūknējot ūdeni no akas uz dārzu, vislabāk izmantot iegremdējamos centrbēdzes sūkņus. Tādi veikalos ir maz sastopami, bet, ja izdosies tādu iegādāties, turklāt labas kvalitātes, tas kalpos ļoti ilgi un būs akai draudzīgs.

    Lūk, pat tik daudz netīrumu var izcelt no akas, to vienkārši iztīrot!
    Lūk, pat tik daudz netīrumu var izcelt no akas, to vienkārši iztīrot!

    Ja akā ūdens pazudis pavisam

    Pirmais, kas jāizdara, no jauna jānorīksto akas apkārtne, pārbaudot, vai tajā joprojām ir āderes. Jo gadās arī tā, ka akai ādere bijusi, bet ar gadiem tā pazudusi. Piemēram, pirms desmit gadiem Latvijā bija reģistrētas vairākas mazas zemestrīces, kas satracināja zemi, kā rezultātā daudzas āderes pazuda un akas palika sausas. Ja ar āderēm viss kārtībā, meistaram jākāpj iekšā akā un jāmeklē, kas par vainu. Atkarībā no tā, kas varētu būt noticis, meistars izlems vai nu aku tīrīt vai rakt dziļāku.

    Katru gadu agrā pavasarī un vasarā, rudenī pēc lielākiem lietiem vajadzētu no akas ūdeni arī pilnībā izsūknēt, jo tādā veidā aka pati sevi attīrīs, – āderes attīrīsies, no jauna ienākušais ūdens būs tīrāks un garšīgāks. Un nevajag satraukties, ka ūdeni izsūknēs un aka paliks tukša, – ja viss ir kārtībā ar āderēm, ūdens pienāks tikpat daudz atpakaļ.

    Reizēm cilvēki arī domā, ka akas, kurās pastāvīgi ir maz ūdens, piemēram, tikai viens pilns grods, ir sliktākas, par tām, kurās ir trīs pilni grodi ar ūdeni. Bet tas ir aplami! Jā, cilvēkiem ar pilnām akām ir prieks par lielo ūdens daudzumu, bet pilnīgi iespējams, ka ikdienā viņi to nemaz nespēj patērēt un akā rodas tā sauktais mucas princips – ūdens sastāvās, tam rodas nepatīkama smaka, vairs nav tik svaiga un laba garša, tajā var savairoties baktērijas.

    Tāpēc akās, kur ūdens ir maz, ūdens ir labāks un tīrāks, jo cilvēki to iztērē un ūdens visu laiku nomainās.

    Pašiem aku labāk netīrīt

    Mana pieredze rāda, ka jebkurai akai reizi četros gados būtu nepieciešama tīrīšana, kad tiek noņemti visi netīrumi no akas grodu malām, kā arī izrakti un izcelti ārā nosēdumi, kas sakrājušies akas dziļumā.

    Reizēm cilvēki pārmet: ko jūs tur tīrījāt, ka pat akā neiekāpāt!? Bet ir akas, kurās tik vieglprātīgi kāpt iekšā nevar! Gan akas ar plūstošajām smiltīm, gan akas, kurās ir astoņi un vairāk grodi, jo tajās var būt sakrājušās gāzes, kas var būt bīstamas cilvēka veselībai un pat dzīvībai! Bet gāzes var krāties arī akās ar četriem grodiem, īpaši, ja grodi ir no koka! Ik pa laikam sabiedrību pāršalc bēdīgas ziņas, ka kāds akā saindējies ar gāzēm un zaudējis dzīvību.

    Arī man pašam ir bijušas situācijas, kad, iekāpjot akā, jūtu, ka galva paliek dulla, atslēdzas prāts un citas maņas un spēka paliek vien tik, lai paspētu sev apmest striķi ap vidukli… Un, jā, vienreiz mani ir glābis kolēģis, bet divas reizes esmu no akas vilkts ārā ar traktoru… Labāk pēc aku rakšanas un tīrīšanas pakalpojumiem vērsties pie speciālistiem!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē