• 6 veidi, kā izmantot citronu mājas uzkopšanā

    Zelta padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    18. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jā, mājas tīrīšanas un uzkopšanas darbos var izmantot arī svaigi smaržojošā citrona šķēlītes un sulu.
    1. Padara traukus mirdzošus. Pēc stikla izstrādājumu un trauku mazgāšanas skalojamam ūdenim piemet dažas citrona šķēlītes vai izlietotās citrona miziņas. Tās attīrīs taukus, skābe padarīs stiklu mirdzošu un spožu, bet dabiskās ēteriskās eļļas piešķirs svaigu aromātu.
      Variants: uzber uz pārgrieztas citrona pusītes sodu vai sāli un izmanto to kā sūkli trauku mazgāšanai un virtuves koka dēlīšu beršanai. 
    2. Tīra traipus no metāla. Traipus no misiņa, vara un nerūsējošā tērauda virsmām – no vannasistabas un virtuves krāniem, izlietnēm, katliem, pannām u. c. – tīri ar pastu, ko pagatavo no citrona sulas un sāls. Uzzied to uz netīrās virsmas, ļauj pastāvēt piecas minūtes, tad noskalo ar siltu ūdeni un nopulē ar mīkstu drāniņu.
      Variants: smalku krānu, pulētu virsmu tīrīšanai kā sūkli izmanto citrona pusīti, pēc pāris minūtēm noskalo ar siltu ūdeni un nosusini ar mīkstu drāniņu. Vieglai beršanai uz citrona pusītes uzkaisi sodu vai sāli.
    3. Nopulē stikla ­virsmas. Lai, tīrot stikla plauktus, galdus un durvis, nesaskrāpētu stiklu un nepadarītu to švīkainu, uzpilini uz stikla pāris pilienu citrona sulas un nopulē to ar papīra dvieli.
    4. Mitrina sauso gaisu. Lai mitrinātu apkures radīto sauso gaisu, pagatavo dabisku gaisa mitrinātāju, kas vienlaikus arī atsvaidzina gaisu. Iemet čuguna katliņā dažas citrona miziņas (der arī apelsīnu), kanēļa standziņu, pāris krustnagliņu, ābolu miziņas un aplej ar verdošu ūdeni. Ja tev ir malkas plīts, novieto uz karstās virsmas, lai smaržīgie garaiņi lēni izplatās gaisā. Ja gāzes vai elektriskā – laiku pa laikam katliņu uzvāri. 
    5. Neitralizē smakas. Lai atsvaidzinātu piesmakušas telpas – vannasistabu, tualeti vai pieliekamo –, izmanto svaigu citronu: sagriez to šķēlēs, uzver uz diega un izmanto kā telpas dekoru. Drīz vien telpā izplatīsies svaigs citronu aromāts. Variants: pārgriez citronu uz pusēm, izspied sulu. Tukšajās pusītēs ieber rupjo sāli un novieto telpā kā dekorus.
      Ja atkritumu spainis pilns līdz malām, uzmet virsū pāris citrona mizu, tās aizkavē nepatīkamo smaku izplatīšanos pa visu māju.
    6. Mazina kamīna smaku. Ja, kurinot krāsni vai kamīnu, istabā izplatās nepatīkams aromāts, iemet liesmās vai uz oglēm dažas citrona miziņas. Ēteriskās eļļas piesātinās gaisu ar patīkamu smaržu.
      Ieteikums: kaltētas citrusaugļu miziņas labi noder iekuram.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē