• Istabas puķēm – jaunu substrātu!

    Māja
    Ingūna Gudrupa
    16. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pārstādot telpaugus, ļoti svarīgi izvēlēties īsto substrātu. Pieredzē dalās INGŪNA GUDRUPA, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu un subtropu augu laboratorijas vadītāja.

    Ar vārdu substrāts apzīmē augsnes aizvietotāju, ko gatavo no dažādiem organiskiem un neorganiskiem komponentiem. Istabas puķu audzēšanai veikalos piedāvā dažādus substrātus – gan universālos, gan speciālos atsevišķām augu grupām. Vairumam telpaugu labi derēs universālais kūdras substrāts.

    Kūdra ar piedevām

    Labā substrātā nedrīkst būt nezāļu sēklu un slimību ierosinātāju, tam jābūt irdenam, ar labu ūdens un gaisa caurlaidību un jānodrošina augiem nepieciešamās barības vielas. Veikalos lielākoties istabas puķēm var iegādāties kūdras substrātus. Dažādām firmām tie mēdz atšķirties gan pēc struktūras, gan pievienoto vielu daudzuma. Kūdra ir sterils materiāls, kas labi uzsūc ūdeni. Tai pievienojot dažādas piedevas – kaļķojamo materiālu, barības vielas, neorganiskos materiālus, piemēram, perlītu un vermikulītu –, var iegūt piemērotu substrātu dažādām augu grupām: acālijām, citroniem, pelargonijām, palmām un citām.  

    Vislabāk telpaugiem gatavot un izmantot kūdras un dažādu kompostu maisījumus. Tikai atceries, ka nelieliem telpaugiem derēs smalkas frakcijas kūdras (līdz 7 mm) substrāts, bet lieliem augiem – rupjākas (līdz 40 mm) frakcijas substrāts.

    Ja augus stādi tīrā kūdras substrātā, ņem vērā, ka siltumā un mitrumā mikroorganismu ietekmē kūdra mineralizējas, tādēļ ar laiku tās ķīmiskās un fizikālās īpašības mainās. Podā ap telpauga saknēm tā it kā sarūk un sablīvējas, tāpēc šādu substrātu ik pavasari atjauno, augu pārstādot.

    Viskaprīzākās – orhidejas

    Parasti uz iepakojuma ir norādīts, ka konkrētais substrāts domāts orhidejām. Bet – orhideju dzimta ir plaša, un visām viens neder. Veikalos nopērkamie visbiežāk satur ne tikai mizu gabaliņus, bet arī kūdru. Tādi substrāti vairāk piemēroti cimbīdijām, pafiopedilām, fragmipēdijām, cipripēdijām, celogīnēm, bet ne falenopšiem. Tiem jāizvēlas orhideju substrāts, kurā nav kūdras. Šādu piedāvājumu ir ļoti maz, galvenokārt internetveikalos, piemēram, iesaku https://www.orchidejos.lt/lv/.

    Man patīk Biolan produkti un firmas pieeja, ka substrātu orhidejām var pagatavot pats, jo sastāvdaļas ir sasaiņotas atsevišķi. Tikai ir viens iebildums – falenopšiem nevajag kūdru, jo tā uzsūc daudz mitruma. Aizraujoties ar laistīšanu, augu var nobeigt.

    Kaktusiem un sukulentiem savas problēmas

    Arī tiem veikalos grūti atrast piemērotu substrātu, jo vairumam ir pievienota kūdra, kas šiem augiem nav nepieciešama. Tāpēc, pirms ko iegādājies, rūpīgi izpēti sastāvu un citu informāciju uz iepakojuma! Vai, ja neko atbilstošu nevar atrast, jāgatavo substrāts pašiem.

    Substrāta sastāvdaļas

    • Kūdra uzlabo substrāta struktūru, palielina tā mitrumietilpību. Neapstrādātai kūdrai ir ļoti skāba reakcija, pH 3,5.
    • Velēnu zeme ir minerālvielām un organiskajām vielām bagāta augsne, ko iegūst, kompostējot velēnas.
    • Lapu zeme ir barības vielām ļoti bagāta, to iegūst, kompostējot koku lapas. Vērtīgākās kompostam, kas ātri sadalās, ir kļavu un liepu lapas.
    • Skuju, viršu trūdzemi iegūst priežu mežā. Tā ir zemsedze ar augsnes virskārtu, kas pamatā sastāv no satrūdējušām un pussatrūdējušām priežu skujām.
    • Komposts ir barības vielām bagāts substrāts, ko iegūst, kompostējot gan zāli, dārzā nogrieztos lakstus un nezāles, gan virtuves organiskos atkritumus. Lai precizētu, kādus barības elementus tas satur, jāveic augsnes analīzes.
    • Vermikulītu piejauc telpaugu augsnei, jo tas palīdz augsnē uzturēt mitrumu, padara to irdenu. Tas sastāv no dažādu lielumu apdedzināta māla granulām. Vermikulīts nesadalās, un tam ir neitrāls pH.
    • Perlīts tiek ražots no vulkāniskas izcelsmes iežiem. To izmanto kā piedevu augsnei, jo perlīts uzlabo augsnes gaisa caurlaidību un laika gaitā nesadalās. Tam ir neitrāla līdz bāziska reakcija (pH 6,5–8,0).
    • Gela granulas tiek pievienotas, lai substrātā nodrošinātu mitrumu, lai tas tik ātri saules un siltuma ietekmē neizžūtu.
    • Keramzītu lieto kā drenāžas slāni, ieberot poda apakšā. Lielajiem sukulentiem, kaktusiem, agavēm, to var piejaukt arī pie substrāta.
    • Grants ir drenāžas materiāls, ko ber poda apakšā. To arī piejauc pie substrāta – irdenumam, gaisa caurlaidībai. Īpaši tā nepieciešama kaktusiem un citiem sukulentiem.
    • Kokosa šķiedras iegūst no kokosriekstu mizas. Tās labi izmantot epifītisko augu substrātos.
    • Sfangu sūnas saudzīgi ievāc purvā. Lai tās ilgstoši uzglabātu, sūnas izžāvē. Lieto epifītisko augu substrātos.
    • Priežu mizas lieto kā substrātu orhidejām un kā sastāvdaļu epifītisko augu substrātiem.
    • Mālsuzlabo augsnes struktūru, saista ūdeni un barības vielas. Var izmantot arī veikalā nopērkamo māla pulveri.

    Pašu gatavots substrāts. Lūk, dažas receptes!

    1. Universālais
      Komposts + neitralizēta mēslota kūdra + grants (attiecībās 1:1:1). Gatavojot substrātu citrusaugiem, izmanto skābāku kūdras substrātu pH 4,5–5.
    2. Barības vielu prasīgiem augiem
      Velēnu zeme + lapu zeme + mēslu trūdzeme + kūdra + grants (1:2:1:1:1).
    3. Lieliem augiem
      Velēnu zeme + lapu zeme + kūdra + grants (2:1:1:1). Lieliem augiem izmanto rupjākas frakcijas kūdru un piejauc nedaudz mālu.
    4. Sukulentiem un kaktusiem
      Velēnu zeme + lapu zeme vai komposts + grants (2:1:1). Nē kūdrai! Lieliem kaktusiem un agavēm augsnei pievieno nedaudz mālu, sasmalcinātas māla podu lauskas.
    5. Skābummīļiem
      Acālijām, kamēlijām un citiem augiem, kam patīk skābums, vēlams pH 4,5–5,5, tāpēc tiem substrātu gatavošanai izmanto skābo kūdru, pievienojot tai skuju, viršu trūdzemi.

    Kā uzlabot jau gatavu substrātu?

    • Pievieno augsni no kurmja rakuma! Tā nāk no velēnas apakšpuses, un tajā praktiski nav nezāļu sēklu, ko ne vienmēr var attiecināt uz kompostu, ja tas nav bijis atbilstoši sagatavots.
    • Pieliec granti un kompostu!

     

    Kā substrātu gatavo LU Botāniskajā dārzā?

    Vairumam telpaugu izmanto Laflora kūdras substrātu KKS-U (universālo) ar pH 5,2–6, smalkās frakcijas (līdz 7 mm) ar NPK 15:10:20. Tam pievieno kompostu, kas no augu atliekām gatavots Botāniskajā dārzā, un granti. Visas trīs sastāvdaļas ir attiecībās 1:1:1.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē