• Istabas augu kopšanas likumi ziemā

    Māja
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    17. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lielai daļai istabas augu ziemā iestājas miera periods, taču ir telpaugi, kas izrāda savu krāšņumu tieši gada aukstajos mēnešos. Kā pareizi rūpēties par šiem augiem un ko darīt, lai tie mūs priecētu ilgāk par vienu sezonu?

    Aplaisti!

    Diemžēl istabas augu laistīšanai nevar izveidot grafiku, jo labākais padoms ir: laisti ar pirkstiem. Tas nozīmē – patausti augsnes virskārtu. Kad tā izžuvusi, tad arī jālaista. Vislabāk, ja ūdens ir pāris grādu siltāks nekā gaiss istabā. 

    Mitrini!

    Ir divi iemesli, kāpēc istabas augiem ziemā klājas grūti: sauss gaiss un karstums. Ja augs novietots uz palodzes, zem kuras visu diennakti čakli karsē radiators, tas augam nepatīk. Gan cilvēkiem, gan augiem ziemā vajag mitru gaisu. Tādēļ noteikti blakus puķupodiem jānoliek lēzens trauks ar ūdeni – lai ir mitrs! 

    Pagrozi!

    Augs ir gudrs: tas visas savas lapu plātnes vērš tā, lai saņemtu iespējami vairāk gaismas. Ziemā gaismas ir nesalīdzināmi mazāk kā vasarā, tādēļ puķe īpaši cītīgi tiecas pret saulīti. Lai līdz pavasarim augs nedabūtu šķību muguru – nesaliektos uz vienu pusi –, pods ik pēc pāris nedēļām jāpagroza par dažiem centimetriem. 

    Kā saglabāt iespējami ilgāk?

    Ziemassvētku zvaigzne

    Īstajā vārdā šis augs ir greznā eiforbija jeb puansetija (Euphorbia pulcherrima, Poinsettia pulcherrima). Uzziedināt to tikpat košu kā šogad veikalā nopirktā nav cerību – tam vajadzīgi īpaši, auga prasībām atbilstoši apstākļi, ko parastā telpā nevarēs nodrošināt. Bet ar sīkākām košajām augšlapiņām augu atkārtoti uzziedināt var. Pārstādīšanai vislabākais būs kaktusiem paredzētais substrāts. Kad augs noziedējis, tas noteikti jāapgriež. Saimniecei jākļūst par mākslinieci: jāgriež zari, rēķinot, ka agri vai vēlu no palikušās daļas izsprauksies vairāki sānu dzinumi. Tad nu jādomā, kādu savu augu gribi redzēt: garu un tievu, plakanu vai apaļīgu kā bumba. Augs ir prasīgs: ja gaisa temperatūra zemāka par 15 vai augstāka par 23 grādiem – sāk nomest lapas. Ja tas notiek vasarā – nekas, gan ataugs. Pēc noziedēšanas miera periodā nemēslo un laista mazāk, vasaras sākumā mēslošanu atsāk. Kad diena kļūs īsāka, bet nakts garāka – auga augšlapas atkal iekrāsosies.

    Alpu vijolīte

    Pērkot ciklamenu (Cyclamen), jāskatās jau atvērušos un vēl briestošo pumpuru proporcija. Ja lielākais krāšņums vajadzīgs uzreiz, vari pirkt ļoti saziedējušu puķi. Ja augu gribēsies skaistu ilgāku laiku – labāk, lai vairāk starp lapām paslēpušos pumpuru. Jo vēsākā vietā stāvēs augs, jo ilgāk tas ziedēs. Biežākais iemesls tam, ka ciklamena sāk vīst, ir pārāk silts un sauss gaiss. Ieraugot vīšanas pazīmes, cilvēki bieži domā, ka mitruma trūkst auga saknēm un… to vēl arī pārlaista. To gan nevajag darīt! Labāk vienkārši nolikt vēsumā. Kad augs noziedējis, to mēslo un laista, bet vasarā rūpes samazina. Kad augs nomet lapas, tam ir miera periods – lapu nav, bet bumbulī zem zemes riešas jaunie ziediņi. Gadu no gada labi kopta ciklamena dāvā arvien vairāk ziedu.

    Vai ciklamenai podiņā jāliek sniegs?
    Nē, nav jāliek! Sniegs tieši uz auga  – tas saknēm ir šoks. Sniegs jāizkausē – šāds ūdens patiks visiem istabas augiem, jo tas ir ļoti mīksts. 

    Kalanhoje

    Ziedošā kalanhoje (Kalanchoe blossfeldiana) priecē ar dažādu krāsu ziediņiem: rožaini un balti, oranžsārti un dzelteni. Pārstādot vislabāk derēs kaktusiem paredzēts substrāts. Augs gan jālaista, gan jāmēslo ar mēru: auga biezās, gaļīgās lapas liecina, ka tas var paciest arī kādu dienu sausākā augsnē.

    Acālija

    Atkal tā pati gudrība: jo vēsāka būs telpa, jo ilgāk acālija (Azalea) ziedēs. Kad augs noziedējis, to nedrīkst aizmirst un iekaltēt – saknēm jābūt mitrumā. Mēslošanai vislabāk izvēlēties rododendriem paredzētu mēslojumu un substrātu. Ja augsne būs nepiemērota un kaļķaina, augam sāks birt lapas un tas aizies bojā. Pēc vasaras atvaļinājuma augs ziedēs atkal – krūms būs lielāks un ziedu vairāk.

    Ziemassvētku kaktuss

    Īstajā vārdā tā ir šlumbergera (Schlumbergera). Jāizvēlas ļoti viegls, gaisu caurlaidīgs substrāts, augsnes reakcija viegli skāba (pH 6–6,5). Jāpārstāda ļoti uzmanīgi, netraucējot saknes, tikai jāpieveļ lielākā podiņā un gar tā malām jāsaber substrāts. Jāliek gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros. Augs baidās no caurvēja un auksta gaisa. Jālaista ar siltu un mīkstu ūdeni. Ar laistīšanu uzmanīgi – tiklīdz mitruma par daudz, augam sāk pūt saknes. Pat viena pārlaistīšana var būt iemesls tam, lai augs nomet ziedpumpurus. Nākamgad septembrī, oktobrī tas jālaista pavisam nedaudz, bet, kad ierieš ziedpumpurus, jālej devīgāk un jāmēslo. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē