• Īstā līme īstajā brīdī

    Praktiski padomi
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    Ievas Māja
    Ievas Māja
    14. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad vajag kaut ko pielīmēt vai salīmēt, ir ērti, ja var pieiet pie skapīša un paņemt īsto līmi, vai ne? Vai tev ir tāds skapītis? Ņemot vērā, ka līmes glabāšanas termiņš ir pāris gadu, ir vērts mājās ieviest dažas glābējlīmes. Konsultē Kārlis Zariņš, SIA Lic Gotus tirdzniecības pārstāvis

    Šoreiz nerunāsim par līmes zīmulīšiem un balto PVA līmi – to lietošanas pieredze, visticamāk, ir katram. Te vēl citas labas līmes dažādiem dzīves gadījumiem jeb negadījumiem:

    1. Kontaktlīme

    Ar savu nosaukumu kontaktlīme par sevi jau īsi pastāsta, bet izsmeļošāka versija par šo līmi ir tāda: tā ir šķīdinātāja bāzes līme, kuras galvenā sastāvdaļa ir neoprēna gumija. Tā ir ārkārtīgi spēcīga, elastīga un universāla. Piemērota gumijas salīmēšanai (piemēram, apaviem) un ādas izstrādājumiem (somām, portfeļiem, jostām utt.). Līmēšanu ar šo līmi var veikt temperatūrā no +5 līdz +40 grādiem, bet pats līmējums iztur temperatūru no –40 līdz +80 grādiem.

    Līmēšanas noteikumi. Abām līmējamām virsmām jābūt tīrām, sausām un attaukotām. Ar līmi plānā kārtā noklāj abas virsmas, ļauj nožūt 15–40 minūtes un tad spēcīgi saspiež kopā. Pirms virsmu savienošanas vienmēr jāpārliecinās, vai uzsmērētā līme ir nožuvusi. Ja nelīp, tad virsmas var savienot, ja vēl līp – jāļauj kārtīgi nožūt.

    Nav nepieciešams salīmēto vietu turēt, piemēram, zem gultas kājas visu nakti – būtiskākais ir spēcīgs vienreizējs saspiediens, ko var panākt, piemēram, uzsitot ar gumijas āmuriņu vai iespiežot līmējuma vietu skrūvspīlēs, vai vienkārši spēcīgi saspiežot ar rokām.

    2. Epoksīdu līme

    Šī ir mūsdienīga divkomponentu līme dažādu cietu materiālu salīmēšanai. Tā labi noder, piemēram, koka detaļām, dažādām mēbelēm, keramikas traukiem, cietajai plastmasai (rotaļlietām u. c.). Epoksīdu līme nopērkama dažādās modifikācijās: ir ātrā līme, kam ir aptuveni piecu minūšu līmēšanas laiks, un noturība iestājas jau pēc pāris stundām; ir stiprāka vidēji ātrā līme ar noturību pēc 12 stundām; un ir sevišķi spēcīgā līme ar ilgu līmēšanas laiku un noturību, kas iestājas pēc 24 stundām.

    Līmēšanas noteikumi. Traukā samaisa divkomponentu līmi, vismaz 3 minūtes kārtīgi maisa, tad uzklāj uz vienas līmējamās virsmas un savieno ar otru. Ja nepieciešams, abas daļas saspiež kopā ar spailēm un ļauj nožūt.

    3. Universāla celtniecības līme

    Polimēru bāzes līme, kas ir patiešām universāla un derēs dažādiem līmēšanas un remonta darbiem. Šī līme ir ļoti elastīga, nebojā līmējamās virsmas (piemēram, der spoguļu pielīmēšanai) un ir arī krāsojama.

    Universālo līmi var izmantot gan kā koka līmi, gan kā silikona vai akrila hermētiķi, gan kā montāžas līmi. Iepakojums šai līmei mēdz būt gan tūbiņās, gan kartridžos, kur komplektā vajadzīga arī speciāla hermētiķu pistole.

    Līmēšanas noteikumi. Līmi uzklāj līnijās vai punktos ik pēc 10–20 centimetriem (atkarībā no materiālu smaguma) un savieno abas daļas kopā. Līmējumu var lietot jau pēc četrām stundām, bet beigu izturību tas iegūst pēc 12 stundām.

    Līmēšanas ābece

    • Izmantojot jebkuru līmi, abām līmējamām virsmām jābūt tīrām, sausām un attaukotām. Dažām līmēm (piemēram, epoksīdu līmei) parasti iepakojumā ir arī smilšpapīrs, kas lieti noder, papildus apstrādājot līmējamās virsmas.
    • Rūpīgi jāievēro noteiktie žūšanas un sacietēšanas laiki un citi nosacījumi, kas minēti ražotāja instrukcijā.
    • Līmējumam ir jāļauj kārtīgi nožūt, žūšanas procesā nedrīkst to kustināt. Pēc līmes pilnīgas nožūšanas lielākā daļa līmju ir ūdens, UV staru un ķīmiski noturīgas.

    Kas ir superlīme?

    Šo līmi varētu dēvēt arī par pagaidu risinājumu pirms nopietnas līmēšanas. Superlīmes galvenā sastāvdaļa ir cianoakrilāts. Cianoakrilāts polimerizējas jau nelielā ūdens molekulu klātbūtnē, tātad pietiek ar gaisa mitrumu. Polimerizācijas rezultātā cianoakrilāts veido stipras ķēdes, līdz ar to arī izskaidrojama līmes straujā sacietēšana. Jāņem vērā, ka, superlīmei nokļūstot uz pirkstiem, sacietēšanas reakcija ir vēl zibenīgāka, jo uz ādas mitruma ir vairāk nekā gaisā.

    Pozitīvās īpašības superlīmei ir ātrums un spēks, ar to var lieliski salīmēt detaļas, kas ideāli sakrīt (nav spraugu, nelīdzenumu, plaisu), jo līme darbojas molekulārā līmenī.

    Negatīvās īpašības – superlīme ir cieta un trausla, var salīmēt tikai ļoti sīkas detaļas. Līme ir arī salīdzinoši neērta lietošanā – neveikli rīkojoties, var salīmēt arī pirkstus un neatgriezeniski sabojāt apģērbu. Turklāt pēc tūbiņas atvēršanas superlīmei ir ļoti īss uzglabāšanas termiņš.

    Ko var un ko nevar salīmēt?

    Izvēloties īsto līmi un rūpīgi sekojot ražotāja instrukcijām, var salīmēt gandrīz jebko, tomēr ir daži izņēmumi. Nevar salīmēt tādus materiālus kā teflonu, polietilēnu (gandrīz visas mīkstās plastmasas) un silikonu – tie satur ārkārtīgi daudz taukvielu.

    Līmes derīguma termiņš parasti ir divi gadi, bet šķīdinātāju saturošas līmes var būt ar garāku termiņu – līdz pieciem gadiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē