• Ir krāsošanas gadalaiks! Uzprišinām māju gan iekšā, gan no ārpuses

    Māja un Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    8. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasara ir īstais laiks, lai gan iekštelpās, gan ārā krāsotu, pārkrāsotu, lakotu un eļļotu. Viena vasara ir pietiekami gara, lai paspētu atjaunot visu: mēbeles, radiatorus, parketu, metāla žogu, terasi un pat mājas fasādi. Lūk, vērtīgi padomi kvalitatīvam rezultātam!

    Mēbeles

    Krāsošana

    Vajadzīgs

    • krāsa mēbelēm, šālīte tās pārliešanai
    • smilšpapīrs krāsojamās virsmas pieslīpēšanai
    • ota ar dabiskajiem sariem, velūra rullītis ar īsu spalvu vai porolona rullītis ar plūksnu
    • līmlente, lai nosegtu vietas, kas nav jāpārkrāso
    • brilles acu un cimdi roku aizsardzībai

    Īpašie padomi

    Pirms krāsošanas virsma rūpīgi jānotīra. Taukainai, nenotīrītai virsmai krāsa nepieķersies. Maksimāli jānomazgā/jānoslīpē flomāsteru švīkas, jo tās mēdz spīdēt cauri pat jaunai krāsai. Mēbeļu pieslīpēšanai vislabāk derēs auduma pamatnes smilšpapīrs ar graudainību 120–150.

    Visērtāk pārkrāsot izjauktu mēbeli, ko saliek atpakaļ, kad krāsa pilnībā nožuvusi.  Ja mēbeli izjaukt nevar, eņģes, rokturus, atvilktņu sliedes noņem vai rūpīgi aplīmē ar līmlenti, kas piemērota šķīdinātājus saturošiem produktiem.

    Krāsojot jāklāj iespējami plānas krāsas kārtas, īpaša uzmanība jāpievērš dažādām savienojumu vietām.  Krāsošana vienmēr jāsāk ar mazākajām detaļām un grūtāk sasniedzamajām vietām.

    Lakošana

    Vajadzīgs

    • mēbeļu laka, šālīte tās pārliešanai
    • smilšpapīrs mēbeles apstrādei pirms lakošanas
    • līmlente, ar ko pārklāt mēbeles daļas, kas nav jālako, plēve vai speciālais audums ar mitrumu necaurlaidīgu slāni, uz kā novietot pārkrāsojamo mēbeli
    • ota, rullītis vai smidzinātājs

    Īpašie padomi

    Mēbelei jābūt tīrai un sausai – no tās jānotīra putekļi, nolupusī krāsa, netīrumi. Krāsota virsma jāpieslīpē ar smilšpapīru. Lai krāsotai koka mēbelei atdotu dabisko koka struktūru, krāsa jānoņem pilnībā. Eļļotu mēbeli nolakot varēs vien tad, ja slīpējot tiks pilnībā noņemts koka slānis, kas piesūcies ar eļļu.

    Pirms lakošanas mēbeli vēlams izjaukt. Detaļu savienojumu vietās jāklāj ļoti plāns lakas slānis, citādi var izrādīties, ka mēbeli pēc lakošanas nevar salikt.

    Spīdīgā laka vairāk izcels koka tekstūru, bet uz tās putekļus un katru sīkāko skrambu varēs ātri pamanīt. Zīdaini matēta laka nebūs tik grezna, bet to ir vieglāk uzklāt.

    Mēbeles jālako labi vēdināmās telpās. Laku klāj divās kārtās – pirmajai kārtai jānožūst astoņas stundas. Ja laku klāj uz tīra koka, pēc pirmās kārtas uzklāšanas ar plaukstu jāpārbauda, vai laka nav pacēlusi koka šķiedru. Ja virsma kļuvusi asa, pirms otrās kārtas uzklāšanas lakojums jāpieslīpē ar smalku smilšpapīru.

    Radiatori

    Vajadzīgs

    • radiatoru krāsa
    • radiatora virsmu slīpēšanai – smilšpapīra sūkļi vai smilšpapīrs ar auduma pamatni, vai slīpmašīna
    • līmlente un plēve citu virsmu pasargāšanai krāsošanas laikā
    • otas (plakana un plata un stūra ota – ar izliektu kātu), rullis, pulverizators

    Īpašie padomi

    Ja mājās iecerēts remonts, tas jāsāk ar radiatoru pārkrāsošanu. Kad šis darbs pabeigts, radiatoru aptin ar plēvi vai kā citādi nosedz. Visērtāk ir nokrāsot noņemtus radiatorus.

    Pirms krāsošanas radiatori rūpīgi jānomazgā un jāattauko. Iepriekš nekrāsoti radiatori pirms krāsošanas jāgruntē ar metālam paredzētu grunti.

    Radiatori jākrāso laikā, kad nav apkures sezonas. Uz karstiem radiatoriem uzklāta krāsa strauji žūst, tādēļ tai ir sliktāka noturība. 

    Parkets

    Vajadzīgs

    • parketa laka, šālīte tās ieliešanai
    • otas, 25 centimetrus plats lakošanas rullītis – velūra, ar īsu spalvu, šķīdinātāja izturīgs
    • cimdi, respirators

    Īpašie padomi

    Koka tekstūru vairāk izceļ spīdīgā laka – šāds parkets ir greznāks, labāk derēs viesistabām, kamīntelpām. Savukārt matētā laka vairāk derēs tumšākām, sliktāk pārredzamām telpām. Uz spīdīgās lakas putekļus redz daudz labāk nekā uz matētās. 

    Sāc lakot no sienas, kurā ir logi. Laku klāj rullīša platuma slejās uz priekšu un atpakaļ un tad ar rullīti vienreiz novelc visā slejas platumā no sienas līdz sienai. Katru nākamo sleju krāso mazliet pāri iepriekšējai.

    Laku labāk klāt vairākās plānās kārtiņās. Parketam pietiek ar 3–4 lakas kārtām. Ja lakas kārta ir par biezu, tā žūst nevienmērīgi: virsējais slānis sacietē, bet zem tā laka var žūt pat mēnesi. Plāni uzklātas lakas kārta nožūst astoņās stundās, bet žūšanu nevajag steidzināt, piemēram, kurinot telpu. Pēdējai lakas kārtai jāžūst nedēļu – tad grīdu izmazgā un var sākt izmantot.

    Logi un durvis

    Vajadzīgs

    • logu un durvju krāsa, šālīte pārliešanai
    • līmlente, plēve aizsardzībai
    • ota, rullītis
    • cimdi, brilles, respirators

    Īpašie padomi

    Balta krāsa logiem un durvīm der vislabāk, jo tā saulē mazāk uzkarst, tādēļ ir noturīgāka.

    Vislabāk logus pirms krāsošanas izņemt. Ja tas nav iespējams, krāsošanai jāizvēlas laiks, kad logs vismaz 12 stundas var būt atvērts. Logu, ko nevar izņemt, ieteicams krāsot no rīta, lai tas līdz vakaram nožūst, un uz nakti to piever. Ja logs aizveras, krāsas slāņi var salipt. Ja tā notiek, jānogaida, līdz krāsa pilnībā nokalst, tad bojājumu vietas noslīpē un pārkrāso.

    Krāsošanu sāk no vietām, kas prasa visvairāk laika un pacietības. Logus krāso no augšas uz leju.  Krāsa jāklāj vismaz divas reizes un ļoti plānās kārtās. Ja uz krāsojuma redzams krāsas piliens, tas jānoņem, kamēr svaigs. Bojāto vietu pamērcē ar vaitspirtu, lai izlīdzinātu krāsas reljefu. Sakaltušo krāsas pilienu noslīpē un piekrāso.

    Mājas koka fasāde

    Vajadzīgs

    • koka fasādes krāsa, šālīte pārliešanai vai sietiņš krāsošanas rullīša tīrīšanai, ja krāsosi no kārbas
    • cimdi, brilles
    • līmlente un plēve aizsardzībai

    Īpašie padomi

    Pievērs uzmanību vietām, kur vecā krāsa cietusi visvairāk. Varbūt tur pil ūdens vai ir kāds cits bojāšanās iemesls? Pirms pārkrāso fasādi, tā jāsaremontē.

    Pirms darba krāsa rūpīgi jāsamaisa ar tīru, sausu koka instrumentu. Neizmanto maisīšanai metāla stieni, jo ar to var saskrāpēt krāsas kārbas apakšu un pārklājums var nonākt krāsā.

    Domā par drošību: neviena fasāde nav dārgāka par tavu veselību. Gādā, lai kāpnes un stalažas ir stabilas un vari krāsot droši.

    Krāsa jāklāj pa dēlim: jānokrāso viss dēlis un tad jāķeras pie nākamā, nevis piecus dēļus nokrāsojot līdz pusei un tad visiem krāsojot otru pusi. Pēc pirmās krāsas kārtas noklāšanas jānogaida 12 stundas un tikai tad jāklāj nākamā kārta.

    Terases grīda un mēbeles

    Vajadzīgs

    • terases eļļa
    • plāna, bet plata ota
    • cimdi, mitrumu absorbējošs un necaurlaidīgs materiāls, uz kā novietot mēbeles
    • mīksts, smalks kokvilnas audums eļļas pārpalikumu notīrīšanai

    Īpašie padomi

    Eļļo tikai sausā laikā – ja nenožuvis eļļojums samirks, tajā veidosies svītras un plankumi.

    Eļļa jāklāj, to kokā it kā iesmērējot, tādēļ derēs tikai ota, bet ne rullītis. Eļļa jāklāj bagātīgi, lai koku maksimāli piesūcinātu. Īpaši rūpīgi jāpiesūcina koka šķērsgriezuma vietas: dēļu un baļķu gali, arī skrūvju vietas un laukumi, kas vairāk samirks.

    15 minūtes pēc eļļošanas eļļas pārpalikumi jānoslauka ar lupatu, jo tā eļļa papildus uzsildās un iesūcas kokā. Nākamajā dienā klāj eļļas nākamo kārtu un atkal noslauka pārpalikumus. Tad eļļai jāļauj nedēļu nožūt.

    Metāla žogs

    Vajadzīgs

    • krāsa metālam, šālīte pārliešanai
    • ota, rullis, smidzinātājs
    • cimdi, brilles, respirators

    Īpašie padomi

    Ja pārkrāsojamais žogs sācis rūsēt, rūsa ar drāšu birsti vai leņķa slīpmašīnu jeb fleksi jānoņem līdz pat metāla spīdumam. Uz rūsas klāt krāsu nav jēgas – krāsa gan sacietēs, bet neturēsies. Ja metāls pirms tam bijis krāsots un nu sācis rūsēt, pilnībā jānoņem gan krāsa, gan rūsa.

    Pirms krāsošanas jāsamaisa visas krāsas, bet īpaši rūpīgi jāizmaisa krāsas ar metāla spīdumu. Šī krāsa arī ļoti rūpīgi jāuzklāj, jo metāliskais spīdums izceļ katru niecīgāko kļūdu.

    Krāso tikai uz tīras, sausas virsmas, turklāt laikā, kad vismaz astoņas stundas nav gaidāms lietus. Ja nenožuvusi krāsa samirks, tajā veidosies ūdens izskalojumu plankumi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē