• Interesantas dabas takas, uz kurām doties brīvdienās

    Atpūta
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Engures dabas parka taka
    Foto: skatkartes.lv
    Engures dabas parka taka
    Sešas interesantas takas, uz kurām brīvdienās doties pastaigā ar ģimeni, iesaka specializētais portāls Beactivelatvia.

    Skaņākalna dabas taka

    Skaņākalna taka pieejama par simbolisku maksu un aptver Salacas senlejas krāšņāko posmu ar ainaviskiem sarkanā vidusdevona smilšakmens atsegumiem, alām, avotiem, varenu priežu mežaudzi un teikām apvītiem dabas veidojumiem.

    Līdzās dabas bagātībām gar taku ir labiekārtotas īpaši veidotas koka skulptūras un interaktīvi koka objekti. Gleznainām ainavām piepildīts un interesants maršruts, ar ļoti daudz izklaides iespējām bērniem, un iedvesmojošiem skatiem.

    Taku garums:

    • 3–6 km
    • 10–20 km

    Taka ved līdz Skaņākalna klintij 3 km garumā un pa šo pašu maršrutu jādodas atpakaļ, jo taka ir lineāra tipa. Garāku pastaigu cienītājiem takas galā sākas otra dabas taka – Dauģēnu taka, kas ir vēl papildus 10 kilometru gara – vienā virzienā. Kopumā ar Skaņākalna taku veido Latvijas garāko labiekārtoto pastaigu taku.

    Skaņākalna dabas taka.
    Skaņākalna dabas taka.

    Apmeklētāju atsauksmes liecina – Skaņākalna maršruts ir gana aizraujošs, lai to būtu interesanti veikt abos virzienos. Bērniem izveidoti atpūtas laukumiņi ar pievilcīgām kokgrebuma figūrām, specifiskām dekorācijām, skatu platformām. Mūsdienīgas instalācijas uzrunā ikvienu apmeklētāju. Taka ir viegli izejama.

    Pa parka galveno asfaltēto ceļu iespējams pārvietoties ar ratiņiem, tas piemērots cilvēkiem ar kustību traucējumiem, savukārt parka takās apgrūtināta kustība koka sakņu, trepju dēļ.

    Takā gar Salacas upi atrodas virkne unikālu dabas objektu: Vilkaču priede, Velnakmens, Eņģeļu ala, Sapņu trepes, Velna ala, Skābumbaļļa, Rūķu taka, Neļķu klintis, Velna kancele, Skaņaiskalns.

    Skaņaiskalns atrodas Mazsalacā, pie vienas no Latvijas visskaistākās upes – Salacas krastiem. No Mazsalcas centra līdz Skaņokalnam ir 1,8 km. Pilsētā ir daudz norāžu, kas viesus komfortabli novirza uz takas sākuma punktu.

    • Takas sākuma punkta GPS – 57.8632220, 25.0260385
    • Takas marķējums – taka marķēta ar zīmēm un virziena norādēm.
    • Taka pieejama – 10:00–18:00 no maija līdz oktobrim.
    • Ieejas maksa – pieaugušajiem 2,00 EUR, skolēniem, studentiem, senioriem – 1,00 EUR.

    Plašāka informācija http://mazsalaca.lv

    Jēču dabas taka

    Jēču dabas taka.
    Jēču dabas taka.

    Kā saka paši takas apmeklētāji, šis ir piemērots maršruts neaizmirstamu piedzīvojumu meklētājiem!

    Jēču taka ir izveidotas daba izziņai un vērošanai, izstaigājamas 3 – 4 stundu laikā. Taka ved caur laukiem, mežiem un ganībām – pa klusām un savvaļām vietām. Apskatāma virkne neparastu dabas un kultūrvēstures veidojumu – Jēču bļodakmens, Pugu akmeņu krāvumi, oss Garais kalns, Kraujiņu milzakmens, sūnu purvs, boreālais mežs, bebraine, dižkoki, kā arī savvaļas zirgi un taurgovis sugām bagātās ganību pļavās. Ap dzirnavām izveidots 1,5 ha liels parks ar akmeņu kolekciju.

    Tā ir izaicinoša iespēja iepazīt Ziemeļvidzemes reljefa un dabas īpatnības – arī drumlinus, sūnu, pārejas tipa un zāļu purvus. Taka ir izejama gan lokveidā, atgriežoties sākuma punktā, gan vienvirziena maršrutā, finišējot autobusa pieturā.

    Takas segums – iestaigāta taka, atsevišķos posmos guļkoku segums. Meža un lauku ceļi, pļava, purvains mežs, purvs ar guļkoku segumu, pārsvarā līdzens, atsevišķi kāpumi un noejas līdz 6 m augstumā. Kā ziņo apmeklētāji, atsevišķās vietās taka ir aizaugusi, kas dod iespēju nedaudz izbaudīt pārgājienu neskartas dabas apvidū. Taku veicot, ieteicami ūdensnecaurlaidīgi apavi.

    Uzmanību! Taka nav piemērota personām ar kustību traucējumiem, riteņbraucējiem un apmeklētājiem ar bērnu ratiņiem.

    Taka marķēta ar trīs krāsu marķējumu – zilu, sarkanu un zaļu. Taku ieteicams apmeklēt no maija līdz septembrim, taču tā ir bezmaksas pieejama visu gadu. Ieteicams marķējumam rūpīgi sekot līdzi, jo viegli iespējams nomaldīties no maršruta.

    Taku garums:

    • 7,3 km – sarkanais marķējums: Jēči – Pugas – Grantiņi.
    • 2,7 km – zilais marķējums: Jēči – Pugas.
    • 7,6 km – aplis pa sarkano un zilo marķējumu: Jēči – Pugas – Jēči.

    Taka sākas Rūjienas novada Naukšēnu pagastā pie 1878. gadā no neapstrādātiem laukakmeņiem celtajām Jēču dzirnavām.

    Sākuma punktu GPS koordinātes:
    Takas sākuma punkts pie Jēču dzirnavām: 57.843015, 25.44759

    Takas gals pie Grantiņiem: 57.835317, 25.38781

    Nokļūšana: Garākais maršruts beidzas pie Grūdumu mājām, Valmieras – Rūjienas šosejas autobusu pieturā Grantiņi, īsākais atved atpakaļ pie Jēču dzirnavām.

    Par simbolisku samaksu pieejamas tematiskās izglītojošas ekskursijas gida pavadībā, iepriekš piesakoties pa tālr. +371 26527214.

    Kartes iespējams lejuplādēt šeit. 

    Papildu informācijai: http://www.daba.gov.lv/lv/jecu-dzirnavu-taka

    Cīravas Bebru taka

    Cīravas ūdensdzirnavu slūžas ceļā uz parku.
    Cīravas ūdensdzirnavu slūžas ceļā uz parku.

    Bebru taka atrodas Cīravas Mežaparkā. Maršruts ir lokveida 4 km gara dabas taka, kas ved caur skaistu, jauktu koku mežu gar Durbes upes līčiem. Taka piemērota bērniem, jo maršrutā ik pēc posma uzstādīti dažādi atrakciju elementi – trošu tiltiņš, kāpšanas sienas, šūpoles, mazi skatu tornīši, āra lasītavas, atpūtas laukumiņi.

    Pa ceļam uz Mežaparku – Pils parkā – izvietotas koka skulptūras ar skaistiem kokgriezumiem. Mežaparkā papildus iespējams pastaigāties arī pa Sienāža vai Makšķernieku taku, kas ved gar Durbes upes krastu un Skaņo taku, kurā 1 km garā posmā izvietoti Latvijā līdz šim vienīgie skaņu radoši mākslas vides objekti no metāla – Taures – svilpes, Skanošās kastes, Zvangs, Meža arfa un citi mūzikas elementi.

    Takas sarežģītība: viegla, izstaigājama ģimenes lokā, piemērota bērniem.

    Taku ieteicams apmeklēt no pavasara līdz rudenim, taču tā ir pieejama visu gadu. Taka marķēta ar speciālām norādēm – bebrs uz koka stabiņiem.  

    • Dabas takas garums: 1–4 km
    • Taku sākuma punkts: GPS koordinātes: 56.73578, 21.38335. Auto stāvvieta atrodas pie Cīravas evaņģēliski luteriskās baznīcas.

    Takas karte

    Papildu informācijai: https://www.cirava.lv/turisms/atputa-daba/ciravas-mezaparks/

    Rundānu Valna dūbes dabas taka

    “Rundānu Valna dūbes” dabas taka.
    “Rundānu Valna dūbes” dabas taka.

    Dabas aizsardzības pārvaldes un Ludzas novada pašvaldības darbinieku sadarbības rezultātā izveidota jauna dabas taka 1,5 km garumā. Takā apskatāmas valsts aizsardzībā esošas meteorītu izcelsmes bedres un šis ir vienīgais tāda veida objekts Baltijā.

    Talkas laikā izveidotā taka ved no vietējās nozīmes autoceļa V517 līdz Rundānu Valna dūbei un apļveida lokā ieskauj šo objektu. Izveidotas arī skatu vietas, no kurām paveras ainava uz dabas pieminekli.

    2020. gadā ģeologu un dabas ekspertu aptaujas un balsošanā Valna dūbe izvēlēta par gada ģeovietu. Velna dobe ir izteiksmīgākā no beznoteces ieplakām, kādas izplatītas paugurainajā augstienes reljefā. Turklāt Velna dobe atrodas paugura vidū un kopā ar apliecošo valni veido it kā krāteri. Dobais paugurs ir nedaudz iegarens, nepilnus 200 metrus garš, ar lēzenākām ārējām, bet stāvākām iekšējām nogāzēm.

    Teritorijas aizsardzībai ir izveidots ģeoloģiskais un ģeomorfoloģiskais dabas piemineklis.

    Taku iespējams apmeklēt jebkurā gadalaikā. Taku ieteicams apmeklēt laikā, kad ir mazāk nokrišņu, tās reljefs un segums ir izaicinošs, ar bērnu ratiem tā nebūs izbraucama, taču ģimenei ir ar lielākiem bērniem – veselīgs piedzīvojums garantēts.

    Takas sākuma punkta koordinātes.

    Papildu informācijai: http://visitludza.lv/sightseeing-museums/rundenu-velna-bedres/

    Engures dabas parka takas un ceļi

    Savvaļas zirgs dabas parkā.
    Savvaļas zirgs dabas parkā.

      Maršruts ved cauri aizsargājamām dabas teritorijām, kurās apskatāmi: 

      1. Engures ezers – lielākais Latvijas lagūnas tipa ezers ir viena no Latvijas bagātākajām ūdensputnu ligzdošanas vietām.
      2. Engures ornitoloģisko pētījumu centrs – par leģendu ornitologu apvidū kļuvusi zinātnieku radītā “peldošā māja”. Centrā notiek ezerā ligzdojošo putnu pētīšana un gredzenošana.
      3. Savvaļas zirgu un govju ganības – Engures ezera rietumu krastā uz ziemeļiem no Engures ezera kopš 2002. gada ganās savvaļas govis un savvaļas zirgi, kuri “apsaimnieko” ezera palieņu pļavas un kuri šobrīd kopskaitā ir vairāk nekā 100. Esiet uzmanīgi – savvaļas dzīvnieku aploks ir pieslēgts elektriskajam ganam, tāpēc neskarieties pie stieples!
      4. Putnu vērošanas tornis – 0,8 km no Engures ornitoloģisko pētījumu centra. No torņa paveras savdabīgā Engures ezera vidusdaļas ainava ar niedrājiem un ūdens klajumiem. Tornī atrodas informācijas stends ar apkārtnē sastopamajām putnu sugām.
      5. Orhideju taka – 3,5 km garajā dabas takā gida pavadībā iespējams apskatīt dažas no Latvijā augošajām 32 orhideju sugām. Kopumā Engures ezera dabas parkā konstatētas augam vairāk kā 20 orhideju sugas.

      Engures ezerā un tā apkārtnē atrodas nozīmīgas putnu atpūtas un ligzdošanas vietas. Parka teritorijā aug ap 800 augu sugu. Engures ezera dabas parkā ir vairākas dabas takas, putnu vērošanas torņi, informācijas stendi un centrs. Dabas parku vērts iepazīt vietējā gida pavadībā.

      Īsie pastaigu maršruti ir viegli izejami, uz laipas ir vieta bērnu ratiņu platumā, bet garais maršruts apkārt Engures ezeram ir grūts un piemērots tiem, kam ir MTB riteņi ar platām riepām. Gandrīz viss velo maršruts iet pa grants un zemes ceļiem. Ceļojumā vērts paņemt līdzi binokli.

      Taku iespējams apmeklēt jebkurā gadalaikā, taču ieteicamais apmeklējuma laiks ir no 15. aprīļa līdz 15. oktobrim. Takas ir viegli izejamas, bet mitrā laikā var būt dubļi.

      Dabas takas garums:

      • 1,5–5 km iedvesmojošām ģimenes pastaigām
      • 62–75 km apkārt Engures ezeram rūdītiem velobraucējiem/divu dienu pārgājienu cienītājiem

      Takas sākumu punkts: ar auto – jābrauc līdz Bērzciemam, tad aptuveni 2 km Mērsraga virzienā, līdz jānogriežas pa kreisi pie norādes “Engures ornitoloģisko pētījumu centrs” un tad vēl 2 km līdz ezeram un labajā pusē jau redzamas ēkas; ir ar autobusu: Rīga – Roja – Kolka – Mazirbe (līdz Bērzciemam), tad aptuveni 2,5 km ar kājām.

      GPS koordinātes: 57.25805, 23.13639

      Engures dabas parka buklets 

      Viesatas upesloki

      Viesatas dabas taka.
      Viesatas dabas taka.

      Skaista dabas un izziņas taka, kas vijas caur mežu gar Viesatas upes krastu. Ejot pa taku, manīsiet dažādus interesantus apskates objektus – kopā saaugušus, īpatnējus kokus, 200 gadīgas priedes, iežu atsegumus no smiltīm, māliem un oļiem, avotiņu, cūku vannas, kā arī iespaidīgo lielo Spuņņakmeni takas tālākajā punktā. Ceļā izveidoti skatu laukumi ar soliņiem upes līkloču ainavas vērošanai un vairākās vietās pieejamas jaukas atpūtas vietas ar spēlēm un ugunskura vietām.

      Mitrā laikā vairāki takas posmi var būt slideni, kas rada grūtības nokāpt/uzkāpt pa stāvajām nogāzēm un kāpumiem.

      Taka ir marķēta ar speciālām norādēm uz kokiem:

      • sarkana līnija – garais maršruts, kurā būs reljefs, jo ved gar upes krastu;
      • dzeltena līnija – īsais maršruts bez būtiskiem kāpumiem un kritumiem;
      • zaļa līnija – īsākais atgriešanās ceļš.

      Dabas takas garums: 6 km  – 10 km (atkarībā no izvēlētā maršruta)

      8,2 km – ejot garo sarkani marķēto maršrutu un atgriežoties pa īsāko – zaļi marķēto ceļu.

      Līdz 10 km, ejot sarkani un dzelteni marķētos maršrutus. 

      Sarkanais marķētais maršruts ģimenēm ar maziem bērniem varētu būt reljefa dēļ izaicinošs, taču dzelteni marķētais ceļš  varētu būs piemērots arī pastaigām ar mazākiem bērniem un senioriem.

      Lai taku izstaigātu, jārēķinās ar 2,5 – 4 stundām.

      Takas sākuma punkts pie “Kraujām”, Irlavas pagastā. 
      Takas sākuma koordinātes: 56.82316, 22.97218

      Papildu informācija šeit.

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē