• Ieziemo arī dārza ķīmiju, lai tā nesasalst šķūnītī!

    Zelta padomi
    Mārīte Gailīte
    30. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kad dārzs jau ziemas guļā, nedrīkst aizmirst pareizi ieaijāt miegā arī dārza ķīmiju, mēslojumus un augu aizsardzības līdzekļus.

    Kūdras substrāti

    Kūdra ļoti viegli uzsūc un labi uztur mitrumu, bet mitruma un siltuma apstākļos strauji vairojas baktērijas un sēnes, kas sāk kūdru noārdīt. Rezultātā tā zaudē savu struktūru, no pievienotajiem mēslošanas līdzekļiem sāk izdalīties amonjaks, pasliktinās arī dažādu minerālo elementu savstarpējā proporcija.

    Kā rīkoties?

    • Lai to novērstu, svarīgi uzglabāt kūdras substrātu sausā un, vēlams, tumšā vietā.
    • Gaismas ietekmē mainās arī temperatūras apstākļi, tāpēc siltumnīca neder kūdras krājumu pārziemošanai. Vislabāk būtu kūdras maisus novietot šķūnī vai vismaz zem nojumes.
    • Ja citu iespēju nav, var maisus apsegt ar necaurspīdīgu plēvi vai brezentu un parūpēties, lai šo pārsegu ziemā neaizpūš vējš.
    • Kūdru nedrīkst nosegt pilnīgi hermētiski, jo, ja nu tomēr veidosies augiem nevēlamās vielas, tām labāk izgarot gaisā.

    Minerālmēsli

    Pat tie minerālmēsli, kas slikti šķīst, uzsūc mitrumu. Visjutīgākie šajā ziņā ir slāpekļa mēslojumi, tiem burtiski slāpst (tāpēc tāds nosaukums), un, uzsūcot daudz mitruma, tie mēdz arī iztecēt no maisa, radot vides piesārņojumu un zaudējumus saimnieka maciņam.

    Minerālmēslus un augu aizsardzības līdzekļus nedrīkst uzglabāt vienā telpā ar pārtiku vai dzīvnieku barību!

    Kā rīkoties?

    • Pāri palikušie minerālmēsli jānovieto sausā vietā, vislabāk šķūnī. Pagrabs šim mērķim neder, jo tur mēdz būt par mitru. Tāpat pastāv risks, ka pavasarī pagrabā krāsies ūdens no gruntsūdeņiem.
    • Minerālmēsli jāuzglabā oriģinālajos maisos, jo uz tiem ir skaidri salasāms marķējums un pavasarī nebūs jālauza galva, minot, vai tas ir kālija sulfāts vai superfosfāts. Ja oriģinālie uzraksti jau pabalējuši, drošības labad katram šaubīgam maisam jāpieliek klāt koka vai plastmasas etiķete, uz kuras ar parasto zīmuli vai marķieri uzrakstīts nosaukums.
    • Šķidrie mēslojumi stingri jāaizvāko un jānoliek tādā vietā, kur visu ziemu temperatūra būs augstāka par nulli. Lai gan sāļi sasalst zemākā temperatūrā nekā ūdens, labāk tomēr neriskēt. Ķīmiski tīrie sāļi arī pēc atkušanas nebojājas, savukārt līdzekļi ar jūras aļģu ekstraktiem vai amīnskābēm sasalšanas iespaidā var būtiski mainīt savu ķīmisko sastāvu. Tas pats attiecas uz ūdens pH regulētāju, ko arvien biežāk izmanto arī amatieri.

    Mikrobioloģiskie līdzekļi

    To sastāva noturības spējas atkarīgas no produkta formas. Vislabāk saglabājas sausie pulveri vai kūdras preparāti, savukārt šķidrie līdzekļi ļoti ātri zaudē dzīvotspēju.

    Kā rīkoties?

    • Šķidrie līdzekļi jāizlieto šogad! Tos var izsmidzināt, izlaistīt zālienā, pievienot komposta kaudzei vai izmantot zemes aplaistīšanai siltumnīcā, bet taupīt nākamajai sezonai nav vērts.
    • Sausie līdzekļi jānovieto tumšā vietā, kur iespējams visu ziemu uzturēt konstantu gaisa temperatūru. Tas novērš kondensāta veidošanos iepakojuma iekšienē (it sevišķi, ja tas bijis atvērts), tādēļ nekas netraucē mikroorganismu mieru.

    Ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi

    Jāuzglabā līdzīgi minerālmēsliem, bet – atsevišķi no tiem.

    Kā rīkoties?

    • Sausie pulveri jānovieto sausā vietā, tad pat pie mīnus grādiem tiem nekas slikts nevarēs notikt.
    • Turpretī šķidrie augu aizsardzības līdzekļi jāglabā telpā, kur gaisa temperatūra visu ziemu būs virs nulles. Temperatūras svārstības šķidriem līdzekļiem netraucē, tomēr ir vērts ielūkoties katra līdzekļa etiķetē, jo tur ir norādīti optimālie uzglabāšanas apstākļi. Ja oriģinālais iepakojums ar augu aizsardzības līdzekļa pilnu tekstu vairs nav saglabājies, sameklē oriģinālo aprakstu internetā, ievadot Google meklētājā līdzekļa precīzu nosaukumu!
    • Šķidro augu aizsardzības līdzekļu pudelītēm jābūt cieši aizvākotām, bet pulveru pakām vai maisiem – stingri aizvērtiem.

    Komposta kaudze

    Novembra sākumā var pēdējo reizi bagātināt komposta kaudzi ar Biokompostētāju vai citiem kompostēšanu veicinošiem mikrobioloģiskajiem līdzekļiem. Mikroorganismi ir aktīvi samērā ilgu laiku, lai gan vēsumā to attīstība ir lēnāka.

    Kā rīkoties?

    • Kaudzi apkaisa ar mikrobioloģisko līdzekli, bet pašu pēdējo komposta kārtu var veidot no lapām vai nopļautas zāles, kas dažkārt jāpļauj arī novembrī.
    • Ja līdzekļa pievienošanas brīdī ne lapu, ne zāles pie rokas nav, to var ieskalot kaudzē ar ūdeni.
    • Derīgie mikroorganismi jāsargā no tiešiem saules stariem, jo ultravioletais starojums tiem ir bīstams.

    Kūtsmēsli

    Tos gan vislabāk iestrādāt augsnē jau iegādes vai nākamajā dienā. Tomēr – ja nu kūtsmēsli nopirkti, bet izmantot tos nav sanācis vai tie vienkārši palikuši pāri, atstāt kaudzi pliku nevajadzētu, jo baktēriju darbības rezultātā no svaigiem kūtsmēsliem izdalās un izgaro gaisā amonjaks. Tas gan piesārņo gaisu un vidi, gan samazina barības elementu saturu kūtsmēslos.

    Kā rīkoties?

    • Kaudzi var apbērt ar sausu kūdru – tā spēj ļoti labi saistīt amonjaku, tāpēc novērš tā zudumu. Labāk izmantot neitralizētu kūdru, savukārt kūdras substrātu lietošana šīm mērķim nav lietderīga.
    • Ja kūdras nav, kaudzi var apsegt ar brezentu vai necaurspīdīgu plēvi.

    Ko vēl iesaka cits eksperts?

    Jūlija Vilcāne, bloga Dārzniece autore, agronome un mikrobioloģe, augueksperts.lv.

    Augu aizsardzības līdzekļi ir dažādi, tomēr lielākā daļa no tiem jāglabā līdzīgos apstākļos, kas uz iepakojuma parasti norādīti šādi: uzglabāt slēgtā, oriģinālā iepakojumā, bērniem nepieejamā vietā, atsevišķi no pārtikas produktiem un lopbarības; uzglabāšanas temperatūra no 0 līdz 30 grādiem. Tātad – nesasaldēt un nepārkarsēt! Lielākā daļa augu aizsardzības līdzekļu (parasti ķīmiskie) nedrīkst tikt sasaldēti, jo to efektivitāte tādēļ var samazināties. Mūsu platuma grādos pārkāršana parasti nedraud, izņemot, ja ziemā kāds nesadomā līdzekļus glabāt kurtuvēs vai citās karstās vietās.

    Ko vēl ievērot?

    1. Neatstāj līdzekļus vienkārši ārā, vasarnīcā, šķūnītī vai siltumnīcā – gan tāpēc, lai tie nesasalstu, gan tāpēc, ka ziemā iepakojumus mēdz bojāt grauzēji.
    2. Uzglabā telpās vai saimniecības ēkā, kas nav karsta un nav sasalstoša. Ņem vērā, ka pēc likuma augu aizsardzības līdzekļus aizliegts novietot pagrabā. Tāpat tos nevajadzētu uzglabāt dzīvojamās telpās.
    3. Vietai jābūt noslēgtai, lai tai nepiekļūst dzīvnieki un bērni. Starp citu, pieredzējuši dārznieki iesaka augu aizsardzības līdzekļus turēt savu dzīvi nokalpojušos ledusskapjos, kam iespējams pievienot slēdzeni vai piekaramās atslēgas.
    4. Telpai jābūt arī labi ventilējamai un ar ūdensnecaurlaidīgu grīdu.
    5. Aizliegts pārbērt, pārliet augu aizsardzības līdzekļus citā iepakojumā! Tas ir saistīts ar drošību, jo oriģinālais iepakojums ķīmiski ir tāds, kas iztur līdzekli, turklāt tam vienmēr klāt ir norāde par to, kas iepakojumā iekšā un kā to lietot. Pārlejot vai pārberot var gadīties, ka uzraksti pazūd un kāds to izlieto citiem mērķiem.

    Vēl dažas nianses par mikrobioloģisko līdzekļu ieziemošanu

    Liela daļa visiem pieejamo 3. klases augu aizsardzības līdzekļu ir dzīvus organismus saturošie jeb tādi, kuru sastāvā ir labās sēnes, baktērijas, vīrusi, nematodes vai kukaiņi. Ņem vērā, ka nematodes un kukaiņus saturošie preparāti nav uzglabājami nākamajai sezonai, tāpēc jācenšas tos izlietot, tiklīdz iegādāti.

    Vīrusus, baktērijas, sēnes saturošie līdzekļi ir uzglabājami arī ziemā. Parasti to dara, vai nu sasaldējot produktus, vai turot vēsā vietā plus 5 grādos, un – sekojot līdzi derīguma termiņam (mēdz būt gads vai divi).

    Granulēti produkti (augu aizsardzības līdzekļi, mēslojumi) jātur ļoti cieši noslēgtos iepakojumos, lai tie mitruma ietekmē nezaudētu granulēto struktūru.

    Ja mikrobioloģiskajiem mēslojumiem derīguma termiņš nesen beidzies vai tuvojas beigām (parasti ap 6 mēnešiem), iestrādā tos siltumnīcā vai dobē dārzā, bet pa ziemu vairs neuzglabā.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē