• Ieteikumi lauku pirts interjeram atturīgā skandināvu stilā

    Pirts
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    5. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Daba nekad nav īsti perfekta, tāpēc, veidojot lauku pirts interjeru atturīgā skandināvu stilā, galvenais ir izvairīties no pareizības, vietu atdodot raupji apstrādātam betonam un interjera akcentiem ar pagātnes stāstu.

    Konsultē Anda Ozoliņa, interjera dizainere.

    Silts betons

    Privātmājās betona klonu tradicionāli izvēlas, lai panāktu gludu plakni, uz kuras var klāt jebkuru dekoratīvo grīdas segumu. Taču pēdējā laikā šis materiāls kļuvis par modes lietu un tiek izvēlēts kā vienīgais grīdas segums. Šis betona klājums sākotnēji bija paredzēts kā pamats flīzēm, taču celtniecības laikā saimnieki sapratuši, ka pirtī vēlas tieši šādu grīdu – pieverot acis uz dažām plaisām, betons tika noslīpēts un nolakots ar mitrumizturīgu laku. Tiesa, jāatceras, ka betons ir vēss materiāls, tāpēc pirtij labāk izvēlēties apsildāmo grīdu risinājumu.

    Melna santehnika

    Skandināviski atturīga stila pirtī par mūsdienīgu akcentu kalpos šobrīd aktuālā netradicionāla toņa santehnika. Tāda labi iederēsies telpās, kurās izvēlēts mikrocementa dekoratīvais sienu apmetums, betona grīdas un minimālisma stilā ieturēti interjera priekšmeti, kopā radot tik meklēto tuvāk dabai sajūtu. Tiesa, izvēloties netipiskus risinājumus, jārēķinās ar mazliet skrupulozāku kopšanu, taču labā ziņa – krāsainajai santehnikai der visi tradicionālie tīrīšanas līdzekļi.

    Aktuālākie toņi: melns, antracīta pelēks, bēšs.

    Dekoratīvs līstojums

    Dēlīšu apdares radītais ritms veido teicamu balansu ar it kā nevērīgo sienu apmetumu un padara kopējo noskaņu siltāku. Šādu risinājumu nereti izvēlas, ja telpu nepieciešams padarīt kompaktāku, to it kā savācot kopā. Ja vēlas mazliet izjaukt ģeometrijas radīto perfekciju, dēlīšiem izvēlas masīvkoku, kurā nolasāma koka šķiedra un zaru vietas. Ja līstojumu ievieš ģērbtuves telpā, derēs, piemēram, oša masīvkoka brusas, ko apstrādā ar mitrumizturīgu laku. Taču pašā pirts telpā jālūko pēc koka, kuram karstuma un mitruma ietekmē neizdalīsies sveķi – tādi ir piemēram liepa, bērzs, papele, apse.

    Taburete – vecmāmiņa

    Lakoniskā lauku pirtī ir vieta arī mēbelēm ar sentimentālu laika patinu –  šķūnī atrastam ķeblītim vai kaimiņa atdāvinātai kumodei. Attēlā redzamā senā taburete bijusi klātesoša visā būvniecības procesā un, lai arī aptraipīta ar krāsu un laku, galu galā pavisam neplānoti atradusi savu īsto vietu dušas telpā. Atceries – lai savu laiku kalpojušas mēbeles saglabātu ilgāk, sevišķi telpās ar paaugstinātu gaisa mitrumu, tās jāpārklāj ar mitrumizturīgu laku vai krāsu.

    Attēlā dušas telpa lauku mājas pirtī, interjera autore Anda Ozoliņa.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē