• Iesēj kādu istabas puķi!

    Māja
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    11. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Vai esi pamanījusi: nu jau kādu laiku sēklu paciņu plauktos starp redīsiem, dillēm un samtenēm atrodamas arī dažādas neparastas sēklas! Izrādās, iesēt var pat istabas augus – sākot no kaktusiem un beidzot ar palmām. Konsultē Zane Purne, Nacionālā Botāniskā dārza Oranžērijas vadītāja.

    Istabas augu sēklu piedāvājums veikalos ir patiešām plašs. Aizrautīgās puķkopes daudz nedomā – paķer paciņu ar smukāko bildi un rušina tik sēklas zemē. Apdomīgākās groza galvu: nē, tur nekas nesanāks. Nacionālā Botāniskā dārza Oranžērijas vadītāja Zane Purne tikmēr uzmundrina, ka vajag mēģināt – gan izdosies. Istabas augu lološanu no sēklām viņa pārzina labi.

    Pasaules botāniskie dārzi – no Latvijas līdz pat Japānai – veido īpašus, tikai savstarpēji pieejamus sēklu katalogus un mainās ar telpaugu sēklām, tādēļ arī Zane daudzus Nacionālā Botāniskā dārza kolekcijas augus ir izaudzējusi tieši tā – pasūtot sēkliņas un tad rušinot tās zemē un gaidot zaļus asniņus.

    Zane mudina: sējiet vien, ar pacietību un rūpību var panākt ļoti daudz! Tikai jāsaprot, ka tas prasīs ilgu laiku, vairākus gadus, turklāt nevajag sasapņoties, ka augs būs tikpat daiļš kā attēlā redzamais vai veikalā nopērkamais, kas vests no Holandes vai kādas citas puķu audzēšanas lielvalsts. Galu galā – audzēt smalku puķi istabā uz palodzes nav tas pats, kas audzēt to īpaši būvētā siltumnīcā ar precīzu temperatūras, gaismas un siltuma režīmu.

    Tomēr, mēģinot ieaudzēt istabas augu no sēkliņas, daudzām no mums noteikti svarīgs ir ne tik daudz rezultāts, cik process – izjūtas, kas rodas, redzot, ka izdīdzis pirmais asns, parādījušās lapiņas un – pēc gadiem – uzplaucis pacietīgi gaidītais zieds.

    Albīcija (Albizzia)

    • Solījumi un instrukcija. Izaugs koks ar tumši sarkanām, papardei līdzīgām lapām un neparasti veidotiem ziediem, garumā tas var sasniegt pat triju metru augstumu. Tiek saukts arī par linu koku. Pirms sēšanas sēklas 24 stundas jāmērcē, sēj 0,5–1 cm dziļumā, dīgšanai vajag 20–25 grādu temperatūru.

    Zanes Purnes komentārs: Es ieteiktu albīcijas sēklas mērcēt siltākā ūdenī – piemēram, nolikt trauciņu ar iemērktajām sēklām uz radiatora vai siltās grīdas. Ziedēšana būs jāgaida 4–5 gadus.

    Albīcija aug vidēji ātri, tā ir vēso telpu augs, patiks 12–14 grādu temperatūra, siltākā vietā sāks slimot. Kā jau vēsumu mīlošu augu, albīciju nedrīkst pārlaistīt.

    Asparāgs (Asparagus densiflorus)

    • Solījumi un instrukcija. Populārs telpaugs. Pirms sējas sēklas 48 stundas mērcē 20 grādu siltā ūdenī, sēj sekli. Dīgst 25–35 dienas, optimālā temperatūra 22–24 grādi.

    Zanes Purnes komentārs: Ja sēklas svaigas, asparāgi dīgst ļoti labi. Lai asparāgam izaugtu 15–20 lapu vāles, jāpaiet vismaz četriem gadiem. Saknēm veidojas īpaši sakneņi – kā bumbuļi –, tādēļ podam jābūt prāvam, zemei izteikti caurlaidīgai, jālaista, kad augsnes virskārta pāris centimetru no augšas izžuvusi.

    Bokarne (Beaucarnea recurvata)

    • Solījumi un instrukcija. Dekoratīvs telpaugs, izaugs apmēram metra augstumā. Garās, šaurās lapas aug no kolbai līdzīga paresnināta stumbra. Pirms sējas sēklas 2–3 stundas izmērcē siltā ūdenī. Augam ieteicama gaiša, saulaina vieta. Augsne jāuztur pastāvīgi mitra, bet jāizvairās no lieka, stāvoša ūdens. Karstās telpās jārasina.

    Zanes Purnes komentārs: Lēnaudzīgs augs, paies 5–6 gadi, līdz bokarne izaugs prāva. Šis augs ir sukulents, jālaista iespējami maz. Ja pārlaista, sāk birt apakšējās lapas. Derēs sausās telpās un birojos.

    Juka (Yucca aloifolia)

    • Solījumi un instrukcija. Audzē kaktusu zemē ar grants vai smilts piejaukumu. Lai uzlabotu jukas formu, tā jāapgriež, lai veidojas jauni lapu pušķi. Vienmērīgi jālaista, ūdens nedrīkst būt par daudz. Jāizvēlas mēslojums ar augstu kālija saturu. Ieteicams iesācējai!

    Zanes Purnes komentārs: Es ieteiktu izvēlēties iespējami nabadzīgu augsni ar mazu trūdvielu daudzumu. Būs jāpaiet 6–7 gadiem, kamēr izaugs liela juka kas turklāt uzziedētu. Ziedēšanai vajag daudz gaismas, tātad darbistabā juka noteikti neuzziedēs, bet, ja tā augs ziemas dārzā ar stikla jumtu, – uzziedēs.

    Kafijas koks (‘Coffe arabica’)

    • Solījumi un instrukcija. Daudzgadīgs augs ar baltiem, skaistiem, smaržīgiem ziediem. Sēklām dīgšanas laikā jānodrošina 30 grādu temperatūra, tad tās sadīgst 25–35 dienās. No sēklām izaudzēts kafijas koks uzziedēs ne ātrāk kā trešajā gadā, ražot sāk 4–5 gadā. Šim augam patīk siltums. Jālaista ar mazliet uzsildītu ūdeni.

    Zanes Purnes komentārs:«Šogad iesēju daudz kafijkoku, un izdīga pilnīgi visas sēklas, jo tās bija svaigas. Telpā, kur diedzēju sēklas, bija 22–25 grādu temperatūra. Ja kafijkoks augs gaišā vietā 18–20 grādu siltumā, tas tiešām var uzziedēt jau trešajā gadā. Audzēšana ir diezgan viegla – tām, kuras vēl nekad nav mēģinājušas audzēt istabas augus no sēklām, kafijkoks būs uzmundrinošs sākums.  

    Kaktusi ‘Superfine Mixed’ (Cactus)

    • Solījumi un instrukcija. Paciņā ir dažādu veidu un izmēru kaktusu sēklas – lielisks sākums kaktusu kolekcijas veidošanai. Sēj sekli, pārkaisa ar labi izsijātu kompostu vai smiltīm, pārklāj ar stikla vai cita materiāla segumu. Sēklas sadīgst divu nedēļu līdz triju mēnešu laikā. Kad sēklas sadīgušas, segumu noņem, bet, kad stādi paaugušies, pārstāda.

    Zanes Purnes komentārs: Sējot  kaktusu sēklu miksli, brangākās sēkliņas var mazliet pārkaisīt ar granti, bet sīkās tikai piespiest substrātam, jo tām dīgšanai vajadzīga gaisma. Žiglākās sēklas sadīgs pat nedēļas laikā, gausākajām asni jāgaida pat 4 mēnešus, tādēļ nevajag steigt domāt, ka visi jau sadīguši. Tomēr jāzina, ka kaktusi kopumā dīgst slikti, mana pieredze rāda, ka mēdz neuzdīgt pat puse. Līdz ziedēšanai būs jāgaida gadi trīs, pat četri, jo kaktuss var uzziedēt tikai tad, ja tas sasniedzis 4–5 cm diametru.

    Laurs (Laurus nobilis)

    • Solījumi un instrukcija. Lapas var arī izmantot, ēdienu gatavojot. Audzē saulainā vietā, labi drenētā augsnē. Vasarā var iznest uz balkona vai dārzā. Svarīgi ir augu neiekaltēt, bet arī mitrums tam nepatīk – liekais ūdens vienmēr jānolej. Krūmiņa formu var veidot, to apgriežot. Ieteicams iesācējai!

    Zanes Purnes komentārs: Laurs ir lēnaudzīgs, piemērots vēsai telpai, siltā istabā tas neaugs. Jaunie dzinumi noteikti jāgalotņo, jo tikai tad veidosies krūmiņš, bet lauru var audzēt arī kā koku – pagaida, kamēr augs izaug pusmetra garumā, un tad nogriež galotni. Lauram vajag daudz svaiga gaisa, tādēļ telpa, kur tas aug, regulāri jāvēdina.

    Mimoza (Mimosa pudlica)

    • Solījumi un instrukcija. Augam ir interesanti lodveida ziedi, lapas ir jutīgas – ja tām pieskaras, dažu sekunžu laikā aizveras. Izaug pusmetra garumā. Sēj 0,5 cm dziļumā, dīgšanai vajag 20 grādu temperatūru. Ieteicams iesācējai!

    Zanes Purnes komentārs: Ideāls augs iesācējai – labi dīgs, ātri augs, uzziedēs, iespējams, jau gadu pēc sēšanas. Mimozu var audzēt arī kā viengadīgu augu, jo pāraugusi mimoza zaudē savu dekorativitāti.  Lapas tiešām reaģē ne tikai uz pieskārieniem, bet pat uz vēju. Nevar stādīt vietā, kur garām bieži staigā cilvēki. Ja augu sāks bieži aiztikt, lai papriecātos, kā lapiņas aizveras, tas saniķosies un pārstās augt.

    Meldrs (Scirpus cernus)

    • Solījumi un instrukcija. Daudzgadīgs dekoratīvs telpaugs, izaug 20 cm augstumā. Var sēt visa gada garumā dēstu podiņos. Audzē saulainā vietā. Ieteicams iesācējai!

    Zanes Purnes komentārs: Sēklas dīgst ļoti labi – gandrīz kā nezālītes. Tik liels, kā redzams attēlā, saaugs divu gadu laikā. Meldram patiks gaiša, silta vieta un mitrs gaiss.

    Palma (Phoenix Canariensis)

    • Solījumi un instrukcija. Majestātisks koks ar izteiktu kroni no gludām, spīdīgām lapām, izaug 2 m augstumā. Vienu dienu pirms sējas sēklas jāmērcē siltā ūdenī. Sēj 1,5 cm dziļumā, pārsedz ar stiklu vai citu materiālu, jāuztur 18 grādu temperatūra un mitrums.

    Zanes Purnes komentārs: Palmas parasti dīgst ļoti labi, bet, lai izaugtu liela palma, vajadzēs 10 vai pat 20 gadus. Pacietīgs augs, tomēr grib, lai to laiku pa laikam pamēslo un, kad atkal paaudzies, lai pārstāda lielākā podā. Aug ilgi, bet savas izturības dēļ sasniedz lielu augumu, un nereti notiek tā, ka galu galā saimnieks vairs nezina, kur tik milzīgu augu likt.»

    Pasiflora (Pasiflora caerulea)

    • Solījumi un instrukcija. Daudzgadīgs vīteņaugs ar interesantiem, eksotiskiem ziediem. Sēj gada pirmajā pusē, sēklas nedaudz piesedzot ar augsni. Dēstus audzē 15–20 grādu temperatūrā, dīgst 28–42 dienas.

    Zanes Purnes komentārs: Lai pasiflora uzziedētu, kopš sēšanas jāpaiet 4–6 gadiem, savukārt no spraudeņa pavasarī ieaudzēta pasiflora uzziedēs jau rudenī. Pasiflorai patīk gaiša vieta, katrs zieds priecē 24 stundas. Pēc noziedēšanas noteikti jāapgriež, jo nākamie ziedi veidojas tikai uz jaunajiem dzinumiem. Bagātīgi jāmēslo ar kāliju un fosforu un – kā jau vīteņaugam – laikus jāsagādā balsti.

    Proteja (Protea cynaroides)

    • Solījumi un instrukcija. Ziedpumpuri atgādina artišokus, kauslapiņu krāsa mainās no krēmkrāsas līdz tumši sarkanvioletai. Var sēt visa gada garumā kaktusiem un sukulentiem paredzētā augsnē, sēklas dīgst 3–4 nedēļas. Ziedēs 4. vai 5. attīstības gadā, labvēlīgos apstākļos katru sezonu būs 6–10 ziedi.

    Zanes Purnes komentārs: Šo puķi es nesētu. Stādiņš droši vien izaugs, bet līdz ziedam būs jāgaida ļoti ilgi. Pat ja zieds ieriesīsies, tas noteikti nebūs tik spilgts un dekoratīvs kā attēlā. Augam vajag daudz gaismas, un lielražošanā protejas uzziedina īpašos apstākļos, kādus telpā panākt neizdosies. Bet – ar pacietību, protams, var sasniegt daudz.  

    Strelīcija (Strelitzia Reginae)

    • Solījumi un instrukcija. Izaug 1,5 m augstumā un priecē ar lieliskiem ziediem, taču nepieciešama liela pacietība, jo augs ir ļoti lēnaudzīgs. Sēt var visu gadu, pirms tam sēklas 24 stundas jāmērcē, lai noņemtu oranžo sēklas apvalku. Sēj sekli, labi samitrina, pārsedz ar stiklu vai kādu citu caurspīdīgu segumu. Labi dīgs 25 grādu siltumā, sadīgst 1–6 mēnešu laikā.

    Zanes Purnes komentārs: Sēklas ātri zaudē dīgstspēju, tādēļ, ja no desmit sēklām uzdīgs viena, arī tas būs ļoti labi. Augam ir lielas, gaļīgas, bet trauslas saknes, tādēļ strelīcija necieš pārstādīšanu. Arī jālaista strelīcija uzmanīgi, jo gaļīgās saknes pārliekā mitrumā pūst. Vasarā augam vajadzīgs miera periods – iespējami vēsa vieta, mazāk mitruma un ne kripatas mēslojuma.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē