• Iedvesmojies: omulīga vannasistaba lauku mājā

    Māja
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    13. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Living4media
    Siltu un omulīgu noskaņu lauku mājas vannasistabā var radīt, izvēloties dabiska ķieģeļa elementus un lietas ar vēstures pieskārienu, tostarp – tīši vecinātas mēbeles.

    Konsultē Laura Liberte, interjera dizainere, un Jānis Leja, uzņēmuma Sens koks meistars.

    Koka sijas ne tikai uz griestiem

    Ja šādu konstrukciju nolemj atstāt autentiskā ēkā, to tik un tā vajag apstrādāt. Meistars Jānis Leja skaidro: «Koka sija pašu spēkiem jānomazgā ar ziepjūdeni un jāizberzē ar vēlamā raupjuma metāla švammi (iegādājamas arī Depo), pēc tam jāapstrādā ar mitrumizturīgu eļļu. Taču, ja vēlas telpu papildināt ar šādu koka elementu, jāizvēlas kaltē nostāvējis, žāvēts kokmateriāls un tas tāpat jāapstrādā.»

    Ķieģeļu grīda

    Dedzinātais ķieģelis jau izsenis ir viens no stiprākajiem un izturīgākajiem grīdas seguma veidiem, īpaši tā sauktajos rustic (lauku) un industrial chic (industriālais šiks) stila interjeros. Tas lieliski akumulē siltumu, tādēļ labi kalpos arī vannasistabā. Īsts ķieģelis (atšķirībā no to mākslīgajiem atdarinātājiem, veidotiem, piemēram, no keramikas) ir unikālas formas, tāpēc, ja vēlamies piešķirt telpai autentiskumu un raksturu, ir labākā izvēle.

    Grīdu segumam visbiežāk izmanto šķēlēs grieztos  ķieģeļus, kurus, līdzīgi kā koku, iespējams apstrādāt ar epoksīdu, eļļu vai laku.

    Metāla korpusa lampa

    Lielākas vai mazākas – tās ir gandrīz nemainīgs lielums šāda stila telpās. Sekojot modes tendencēm, metāla korpusa gaismekļus ražo ne tikai top klases dizaineru kompānijas. Tādi lielā klāstā pieejami arī pašmāju celtniecības lielveikalos.

    Mikrocementa sienu apmetums

    Viennozīmīgi – šādas klases interjerā rīģipsis un flīzes ir īsākais ceļš uz kļūdu telpas kopskatā. Ūdensizturīgs mikrocementa apmetums telpā radīs senatnības auru, ir piemērots mitrām telpām un faktūras īpašību dēļ harmoniski mijiedarbosies ar blāvu noskaņojuma apgaismojumu. Ja ir stabila konstrukcija, Laura Liberte iesaka, piemēram, zīmola Mapei ultra top loft apmetumu, ko klāj uz ģipškartona. Tādu parasti lieto uz betona sienām.

    Izvēloties šo materiālu, īpaši svarīgi ir nodrošināt sanitāro mezglu hidroizolāciju, lai neveidotos plaisas (gluži kā zemflīžu sistēmām). Var ieteikt, piemēram, Mapei guard system hidroizolāciju. Tās pīrāgs sastāv no divu veidu špaktelēm, kas veido dekoratīvas pārejas un lāsumus. Pāri ūdensizturībai un mitruma izolācijai uzklāj epoksīda krāsu. Alternatīvs variants krāsainākam efektam – varētu būt Ekofleks apmetums, kas ražots uz akrila sveķu dispersijas ūdens bāzes un nesatur amonjaka un organiskus šķīdinātājus.

    Antīka mēbele

    Lauku stila interjerā priekšroka dodama laika pārbaudi izturējušām lietām ar stāstu. Izvērtējot vēlamo un iespējamo kalpošanas ilgumu, šādu mēbeli telpā var integrēt divos veidos – kā muzeja eksponātu vai reāli funkcionējošu mēbeli. Ja vēlas otro, jāņem vērā, ka, to nerestaurējot, mēbeles vēsturiskā vērtība drīz vien zudīs. Tādēļ tā ir kārtīgi jānotīra un atkarībā no vēlamā vizuālā efekta jāapstrādā ar ūdensizturīgu krāsu vai eļļu. Eļļa ir sevi pierādījis pārklājums, kas atgrūž mitrumu un tajā pašā laikā ļauj kokam elpot.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē