• Kā iekārtot interjeru zviedru stilā?

    Māja
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    9. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Skandināvu dizains ir atpazīstams lielums visā pasaulē. Mūsu jūras kaimiņu prasmes un izjūta telpas iekārtošanā daudziem ir teju vai etalons. Un nebaidāmies teikt, ka mums ir kopīga izpratne par to, kas ir mājīgs un gaumīgs. Noskaidrojam, kas raksturo zviedru interjeru.

    Konsultē Marta Kabatiņa, interjera dizainere.

    Lieli logi

    Zviedrijā, tāpat kā citās ziemeļvalstīs, dienas gaisma ir viena no lielākajām vērtībām. Tādēļ zviedri savas mājas būvē tā, lai saules gaisma tajās ienāktu pēc iespējas vairāk. Plaši logi bez nakts aizkariem ļauj izgaismot telpu arī gada tumšajā laikā.

    Gaiša dēļu grīda

    Skandināvu interjerā visbiežāk dominē gaišie un pasteļtoņi. Viens no iemesliem – jau minētā dienasgaisma, jo gaišas sienas, griesti un arī gaiša koka grīdas daudz labāk atstaro gaismu. Gaišie toņi arī lieki nekairina maņas, neatbaida un neatņem vietu domu lidojumam. Tāda dzīves telpa ļauj atpūsties, noņem sasprindzinājumu. Tāpat balināta koka grīdas, kas saplūst ar gaišām sienām, ļauj mazu telpu padarīt vizuāli lielāku.

    Atstarojošas virsmas

    Stikla virsmas ne tikai paplašina telpu, bet arī piešķir tai papildu dimensiju un rotaļīgumu, patīkamu vieglumu, gaisīgumu. Visspilgtāk šo interjera elementu Zviedrijā raksturo mēbeles ar vitrīnām. Tādas sastopamas gan ēdamistabās, gan dzīvojamajās istabās un arvien biežāk arī modernās guļamistabās, piemēram, kā atdalošas stikla sienas.

    Dabas elementi

    Skandināvu mājoklī un arī šajā lauku mājas virtuvē reti kad jūtama sterilitāte – pat ja izmantoti minimāli līdzekļi, tajā ir dzīvīgums, mājīgums un cilvēcīgums. Vintāžas lietas – mazliet apskretušas, pabalējušas, neperfektas. Zaļie augi un dzīvie ziedi. Dabiskie materiāli – pinumi, raupjš koks ar redzamu faktūru. Trauki, kurus lietojušas iepriekšējās paaudzes. Visas šīs detaļas savienojas aicinošā koptēlā. Piesēdi uz minūtīti, papļāpāsim!

    Ne par daudz, ne par maz

    Ja vēlies savā dzīvē izmantot lagom pieeju – zviedru perfekta dzīvesstila formulu, kas pasaulē kļuvusi par trendu –, tev jāiemācās sajust, kā tas ir, kad lietu tavā dzīvē un mājā nav nedz par daudz, nedz par maz. Lagom nozīmē – pietiekams, efektīvs, adekvāts un ilgtspējīgs. Patiešām ļoti aktuāli!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē