• Iedvesmai – piešķir telpai Meksikas noskaņas!

    Māja
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    16. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Living4media
    Spāņu iekarotāju un vietējo cilšu kultūru sajaukums reiz radīja vienu no skaistākajām un eklektiskākajām pasaules mākslām, kuras būtiskākie raksturlielumi ir amatniecības izstrādājumi, kultūrvēsturiski akcenti un, protams, rotaļīgu krāsu mikss! Nost ar askētismu! Esi sveicināta, Meksika!

    Kontrolēts krāsu trakums

    Meksikāņu interjers ir pārbagāts krāsām – zeltaini dzeltens, okeāna zils, terakotas sārts un smaragda zaļš telpā ienāk gan ar aksesuāriem, gan sienu toņiem. Tomēr tas nav absolūts kičs – lai panāktu harmonisku iespaidu, uzsvaru mūsdienās liek uz vienu vai otru. Proti, ja dominēs daudz detaļu un mēbeļu, sienas krāso gaišā, vēlams, siltā, tonī, taču, ja ar krāsām izvēlas akcentēt lielās plaknes (biežāk sienu krāsošanai izvēlas dzeltenu, persiku, ķieģeļu toni), aksesuāriem ir pakārtota loma, priekšroku dodot cēlām mēbelēm.

    Zaļie augi un mākslīgie ziedi

    Neiztrūkstošs šā interjera elements ir karstumizturīgi augi – katrā mājā ir kaktusi, palmas un citrusu kociņi, kas aug smagnējos māla vai vieglākos dekoratīvu pinumu podos. Tiesa, meksikāņi (arī vīrieši) ļoti, ļoti mīl ziedus. Tā kā karstās saules dēļ priecāties par tiem nesanāk ilgi, meksikāņu interjers ir viens no tiem, kurā atradīsiet arī mākslīgos ziedus, izmantotus kā telpas vai atsevišķu priekšmetu (šajā gadījumā – nakts lampiņas) akcentu.

    Amatnieku darbi

    Meksikāņi ir čakli amatnieki – roku darbs allaž bijis gan viņu iztikas avots, gan dzīves aizrautība. Autentiski keramikas izstrādājumi, izsmalcinātas koka mēbeles, austi un tamborēti dekori, salmu pinumi un, protams, filigrāni izšuvumi – jā, to visu iespējams ietilpināt vienā istabā!

    Zemnieciska stila mēbeles

    Klasiskā meksikāņu lauku mājā priekšroka tiek dota smagnējām spāņu koloniālā stila masīvkoka mēbelēm – tipisks ir liels galds, ap kuru savietoti robusti krēsli ar augstām atzveltnēm. Gulta ar pamatīgu, grebumiem rotātu galvgali. Tomēr jauniešu interjeros vairāk ienāk tā sauktās rustic jeb zemnieku stila mēbeles. Gultas vietā var būt vienkārši matracis, bet par dekoratīvu galvgali kalpos vieta, kur vēsturiski bijušas meksikāņu tradicionālās arkveida durvis.

    Mūzikas un mākslas liecības

    Meksikāņi ir lieli mūzikas cienītāji – pa kādam tradicionālajam instrumentam ir katrā kārtīga meksikāņa mājā. Turklāt šī tauta nekad neaizmirst godināt vēsturiski nozīmīgas personības – ja no rīta atverat acis un ieraugāt ikonisko mākslinieci Frīdu Kalo, nav šaubu, esat Meksikā!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē