• Hormoni augiem? Jā, ar tiem var regulēt augu augšanu, attīstību un arī miera periodu!

    Augu barošana
    Jūlija Vilcāne
    6. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tu jau zini, ka augiem vajadzīgi ūdens un gaisma, bet – tikpat ļoti tiem nepieciešami arī hormoni, cukuri, gāzes, metāli un pārējie elementi, kas piedalās fotosintēzes un citos procesos.

    Lai kopā mācītos saprast augu vajadzības un vairotu mūsu iespējas tikt pie leknāka dārza, turpmāk katrā Ievas Dārza numurā mikrobioloģe un agronome Jūlija Vilcāne izstāstīs būtiskāko par dažādām ķīmiskām vielām un elementiem, kas vajadzīgi, lai dārzs zaļotu un zeltu!

    Kas tie ir? Agrāk par augu hormoniem uzskatīja tikai dažus – auksīnu, citokinīnu, giberelīnu, bet tagad zināms, ka to ir vairāk, arī brasinosteroīdi, jasmonskābe, salicilskābe, etilēns u. c. Tie regulē visus augu augšanas un attīstības procesus un arī aizsardzību, ja augiem uzbrūk kaitēkļi vai slimības.

    Kā tos iegūst?

    • Viens ceļš – sintezēt ķīmiski, ko arī dara ar atsevišķiem hormoniem, piemēram, auksīnu jeb indoliletiķskābi.
    • Otrs ceļš – izdalīt no augiem, kas tos satur jau dabiski daudz. Tad ekstraktā būs dažādu augu hormonu un aktīvo vielu kokteilis. Viens no spilgtākajiem piemēriem ir ātri augošas jūras aļģes – tās satur augu hormonus, turklāt tādā attiecībā, ka tie veicina gan sakņu attīstību citiem augiem, gan augšanu garumā.

    Ecklonia maxima, Ascophyllum nodosum, Durvillaea antarctica u. c. – tās ir aļģes, no kurām iegūst ekstraktus.

    Mīts vai patiesība?

    Pastāv mīts, ka augu hormoni ir kaitīgi. Tas radies, jo hormonu iedarbību pielīdzina cilvēku hormoniem, taču tādu pierādījumu nav. Mēs tomēr esam cilvēki, nevis nātres vai dadži – ar pilnīgi citādu uzbūvi un fizioloģiju. Ekstrakti, kas iegūti no augiem, ir arī atzīti BIO mēslojumi.

    Uzmanību!

    Augu hormoni vai tos saturošie preparāti jālieto ļoti stingri pēc instrukcijas. Dozējot par daudz, efekts ir pretējs un stimulēšanas vietā var iegūt stipri aizkavētu augšanu!

    Ja gadījies pārmēslot…

    Hormoni nesatur sāļus, tāpēc tos var izmantot, ja gadījies pārmēslot augus. Tas palīdzēs tiem atkopties, atjaunot sakņu sistēmu.

    Kam un kad?

    Auksīni un citokinīni piedalās teju visos augu procesos. Sintētisko auksīnu izmanto spraudeņu apsakņošanas veicināšanai, īpaši tiem augiem, kam spraudeņi apsakņojas grūtāk. Iegādājami kā pulverītis. Auksīns – jāmeklē interneta veikalos kā indoliletiķskābe, bieži apzīmē ar dažādiem nosaukumiem, kas simbolizē apsakņošanos, piemēram, Kornevin. Citokinīns – Green Ok.

    Jūras aļģu ekstrakti palīdz sēklām dīgt, veidot lielāku sakņu sistēmu. Īpaši labi tad, ja februārī, martā, kad trūkst gaismas, iesētas ļoti smalkas sēklas un sīkie sējenīši izstīdzē (lobēlijas, lauvmutītes). Tos var izmantot arī tad, ja gadījies apdedzināt augus ar augu aizsardzības līdzekļiem vai tie apsaluši. Atkarībā no preparāta veida ekstraktu atšķaida pēc instrukcijas norādēm un vai nu ar to salaista sēklas, vai izmērcē stādus, vai apsmidzina sējeņus. Šotiņš ar aktīvajām vielām palīdz augam pārorientēties uz sakņu veidošanu un darbojas kā sava veida antidepresants – tie mazāk izstīdz. Lieto apmēram 1–2% koncentrācijā, salaistot vai apsmidzinot augus. Populārākie – Kelpak, Biolan, Micropull, lietošana var atšķirties atkarībā no aļģu veida.

    Giberelīnus sintezē un smidzina uz vīnogām, lai to ķekari būtu lielāki. Iegādājams kā giberelskābe internetveikalos. Jāpievērš uzmanība, vai nav kāda mēslošanas līdzekļa sastāvā.

    Etilēns veicina augļu nogatavošanos un krāsošanos. Vecais, labais paņēmiens – negataviem augļiem pieliekot klāt kādu pavisam gatavu, piemēram, tomātiem ābolu vai banānu, kas izdala etilēnu dabiski.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē