• Herbārija veidošana atkal ir modē!

    Hobijs
    Ginta Vītola
    16. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Sava personīgā herbārija veidošana šobrīd ir ieguvusi jaunu elpu. Skaistas kaltēto ziedu kompozīcijas šobrīd ir stilīgs dekorācijas veids. Tās var pielīdzināt fotokartītēm, jo glabā sevī kādu skaistu notikumu vai burvīgi pavadīta laika nospiedumu.

    Ja lasi atšķirīgus augus, savākšanas laikā ņem katram augam savu maisiņu. Augu lasīšanai izmanto šķērītes un nazīti. Dažreiz noder arī lāpstiņa, ar ko ērti var izrakt augu ar visu sakni. Lai augs nekrokotos, tas pēc iespējas drīz jāliek presēties. Nospiešanai vislabāk izmantot koka dēlīšus un papīru. Var izmantot avīzes vai papīra dvieļus, jo papīrs labi uzsūks mitrumu no auga.

    Uz papīra augu rūpīgi izkārto, uzliek otru papīru, pa virsu dēlīti un tam visam pa virsu smagumu. Mazos ziediņus var presēt grāmatas lappusēs, bet uzmanies no grāmatu sabojāšanas, jo augu sulas var deformēt papīru un iesūkties grāmatu lapās.

    Auga presēšana var prasīt vairākas dienas vai vairākas nedēļas. Viss būs atkarīgs no auga mitruma pakāpes. Kad augs ir pāris nedēļu nostāvējies, to var atbrīvot, dodot tam jaunu dvesmu. Kad augi izžuvuši un nospiesti, tos saudzīgi izkārto uz stingra papīra vai plastikāta.

    Ja vēlies, lai augs turētos kādā konkrēta vietā, saudzīgi pielīmē to dažos punktos ar līmi. Lielos rāmjos stikla vietā var izmantot divas plastikāta materiāla loksnes. Tās nav tik biezas kā stikls, un abas kopā varēs ievietot parastos bilžu rāmjos.

    Šā brīža tendence ir pilnīgi caurspīdīgi fotorāmīši, kuros augi it kā levitē gaisā. Ļoti efektīgi izskatās gan mazi, gan arī lieli rāmji. Mazos rāmīšos eleganti izskatīsies smalki, ažūri augi, bet lielos formātos iedzīvosies apjomīgāki eksemplāri ar izteiksmīgiem lapu dzīslojumiem un citām detaļām.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē