• Kā pielāgoties klimata pārmaiņām? Savu pieredzi stāsta meteorologs un sinoptiķis Toms Bricis

    Gribu dzīvot zaļāk
    Liena Britāne
    Liena Britāne
    17. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Pati ikdienā, vērojot klimata pārmaiņas, sekoju Toma Briča laika prognozēm un uzticos tām. Šovasar sākumā, klausoties viņa videoprognozi, fonā saklausīju ziņu, ka Toms apzaļumojis savu balkonu. Steidzu jautāt, ko audzēs un kopā sagatavojām materiālu žurnālam IEVAS Dārzs.

    Arī kastes saviem balkonaugiem viņš bija izgatavojis pats un tajās sastādījis dilles, redīsus, baziliku, zirņus, čili, zemenes, tomātus, melones, arbūzus un puķes. Tagad ir skaidra arī atbilde uz tobrīd aktuālo jautājumu «Vai uz mana balkona izaugs melone?» Eksperiments bija sācies jau pirms gada, tad tā bija paspējusi uzziedēt, bija aizķērušies arī nelieli augļi, bet pagājušā karstā vasaras saule visu tomēr nosvilinājusi.

    Šovasar Toms mēģināja vēlreiz, un maija otrajā pusē melone jau sāka ziedēt. Stādus viņš pats bija izaudzējis no sēklām, augsnes kastēs bija daudz, un viņš visu regulāri laistīja. Tagad Toms var rezumēt: «No astoņām novāktajām melonēm divas bija izcili gašīgas un smaržīgas, pārējās – kā nu kura, dažas nepaspēja nogatavoties.

    No diviem arbūziem viens bija ēdams, smaržīgs, bet ne sevišķi salds, otrs – pavisam gurķains. Domāju – pirmajai reizei rezultāts nav slikts, jo mans galvenais uzdevums bija zaļš balkons.

    Esmu pakonsultējies ar zinošākiem meloņu audzētājiem un uzzinājis, ka labākai ražai ir regulāri jāapgriež lapas un nedrīkst ļaut augam izplesties, lai tas vairāk pievērstos augļu briedināšanai, nevis lapošanai. Tomāti gan izrādījās īsti malacīši, turpināja ražot un ziedēt līdz novembra sākumam. Līdzīgi arī vairākums puķu itin labi jutās pat tad, kad dienām ilgi bija nomācies un temperatūra tikai ap plus 5 grādiem. Necerēju, ka vēl 2. novembrī balkons izskatīsies kā vasarā. Tā, lūk, klimata pārmaiņām pielāgojas meteorologs un sinoptiķis!»

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē