• Godži ogas no pašu dārza? Jā, tas ir iespējams!

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    14. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Izrādās, sārtās odziņas, ko internetā esam raduši redzēt veselīga dzīvesveida sludinātāju brokastu bļodā, var izaudzēt arī Latvijā. Pieredzē dalās IRINA STRAUTIŅA, stādaudzētavas Lēpes saimniece. 

    Stāsts par brīnumaini veselīgajām godži ogām nāk no Ķīnas. Arī Latvijā pirms vairākiem gadiem sāka par tām runāt – saturot ļoti daudz bioloģiski aktīvu vielu, sargā gandrīz no visām kaitēm, nodrošina ilgu mūžu… Tā es pasūtīju no Vācijas līciju jeb godži jaunstādiņus un sāku audzēt. Mana pieredze liecina, ka ar mežonīgo krūmu, kas savvaļā aug Himalaju kalnos, īpaši auklēties nevajag. 

    Tā kā godži ogas labvēlīgi ietekmē visu organismu un dod kārtīgu enerģijas devu, tagad katru rītu apēdu 30 kaltētu ogu un par veselību nevaru sūdzēties. Vienīgi… uzskats, ka šīs ogas palīdzēs notievēt, gan neatbilst patiesībai. 

     

    Atšķiras no bārbeles 

    Parasto līciju (Lycium barbarum), ko dēvē arī par Tibetas mūku bārbeli un Himalaju bārbeli, nereti jauc ar mūsu pašu bārbelēm. Taču tām ir tikai attāla vizuālā līdzība. Arī botāniskā izcelsme ir atšķirīga – bārbeles pieder bārbeļu dzimtai, bet parastā līcija ir nakteņu dzimtas augs. Bārbeļu ogas ir sarkanas un miltaini skābas, bet godži ogas – oranžas un rūgteni saldas, izžāvējot vairāk jūtams saldums.  

    Lai gūtu jūtamu labumu veselībai, godži ogas jāēd katru dienu. Tās ir bagātas ar karotīnu, antioksidantiem, C un B vitamīniem, omega 3, omega 6 un omega 9 taukskābēm. 

    Līciju tievie, lokveidā līkstošie, dzeltenpelēkie zari ir klāti ar tieviem, asiem ērkšķiem. Miza ir pelēka vai pelēkdzeltena, bet lapas – pelēkzaļas. Augustā līcija uzzied ar violeti sārtiem ziediņiem, kuri ir tik sīki, ka pamanāmi, tikai pienākot tuvu krūmam. Līcijas sasniedz pusotra līdz divu metru augstumu un vismaz metra platumu. Tās ir labs sedzējaugs nogāzēm. Aug ātri un ražot sāk vidēji trešajā vai ceturtajā gadā. Vienīgais mīnuss – ogas ienākas vēlu, tikai septembra beigās vai oktobra sākumā.

     

    Prasības

    Lai gan līcijas ir ļoti pieticīgas, vislabāk tās stādīt saulainā vietā, taču augs arī pusēnā. Patiks neitrāla vai kaļķaina, trūdvielām bagāta augsne un komposta zeme. Piemērotāka būs sausāka nekā mitra augsne. Pat ļoti sausumizturīgas! Līcijas būs pateicīgas, ja pavasarī tās pabarosi ar ogu krūmiem paredzēto komplekso mēslojumu. 

    Augs ir sala izturīgs, un ziemā to apsegt nevajag. Pietiks, ja saknes sildīs nobirušo lapu sega. Līcija ir arī neuzņēmīga pret slimībām. 

    Krūmiņam aug ļoti gari dzinumi, kurus pirmos divus gadus vajag ierobežot vismaz par divām trešdaļām, lai sāndzinumi veidotos tuvāk stumbram un augs būtu kompaktāks. Vislabāk to darīt pavasarī, saulainā laikā, lai brūces ātrāk apžūst. Ņem vērā! Neapgriežot līcija ātri vien izgāzīsies un saaugs ļoti mežonīga. 

    Ogas var lasīt ātrāk un nogatavināt istabā uz paplātes – būs ēdamas pāris dienu laikā. Pati pēc tam ogas kaltēju žāvējamā katlā. 

     

    Ir pat šķirnes! 

    • ‘Big Lifeberry’. 2 metrus augsts krūms ar salīdzinoši lielākām lapām un iegarenām, gaiši oranžām vai sarkanīgām ogām, lielākām (1,5–2 cm) nekā savvaļas sugai. Nogatavojas no septembra līdz oktobrim.  
    • ‘Sweet Lifeberry’. Nedaudz mazāks krūms un arī mazākas (līdz 1 cm), spilgti sarkanas, saldas ogas.  
    • ‘New Lifeberry’. Uzlabota, ražīgāka šķirne. Krūms aug vairāk vertikāli un ir kompaktāks nekā citām šķirnēm. 1,5–2 cm lielas, saldas ogas.  
    • ‘Korean Big’. Augs sasniedz 2–3 metru augstumu. Sarkanoranžajām, 1–1,5 cm garajām, saldajām ogām ir rūgta pēcgarša. Nogatavojas no augusta līdz oktobrim. 

     

    Kur nopirkt stādus?

    • Stādaudzētavā Lēpes Garkalnes novadā. 
    • Stādaudzētavā Dreiliņu stādi Rīgā.
    • Mārupes stādu centrā Mārupes novadā.
    • Zaļenieku kokaudzētavā Jelgavas novadā.
    • Stādaudzētavā Blīdene Brocēnu novadā.
    • Stādaudzētavā Meža rasas Krustpils novadā. 
    • Stādaudzētavā Sakstagals Rēzeknes novadā. 
    • Stādaudzētavā 7rozes.lv Valmierā.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē