• Ģenerators – lai mājā vienmēr būtu elektrība

    Aktuāli
    Elīna Kondrāte
    18. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: istock.com
    Ja mājās elektrība pazūd bieži, lai nepaliktu svecītes gaismiņā, iespējams, ir īstais laiks iegādāties pašiem savu elektrības ģeneratoru.
    Nākamais: Ar benzīna un dīzeļa dzinēju

    Konsultē Aleksandrs Kokarevičs, SIA Energolukss projektu vadītājs.

    Ja pēc stipra vēja, vētras vai negaisa atkal pazudusi elektrība, sadzīve kļūst gaužām neērta – gaismas nav, ledusskapis nestrādā… Turklāt strāvas pārāvumi nopietnākas sekas var atstāt uz apkures sistēmu – bieži pat tikai pusstundu garš elektrības zudums apkures sistēmai vai siltumsūknim var nozīmēt pilnīgu sistēmas pārprogrammēšanu. Tāpēc ir svarīgi nodrošināties jau laikus!

    Cik jaudīgu?

    Izvēloties piemērotāko ģeneratoru, mājas kvadratūra vai vidējais elektrības patēriņš mēnesī ir diezgan maznozīmīgi rādītāji. Būtiskākais ir aprēķināt mājās lietoto elektroierīču jaudu un izlemt, kuras no tām būs visvairāk vajadzīgas brīdī, kad pazudīs elektrība, – vai gribēsi nodrošināt tikai pašu nepieciešamāko, piemēram, ūdens cirkulāciju un sildīšanu, ledusskapja, apkures katla vai siltumsūkņa darbību vai plāno arī gatavot vakariņas uz elektriskās plīts un ieslēgt veļasmašīnu.

    Jāņem vērā, ka atsevišķām iekārtām, piemēram, ventilācijas sistēmai, palaišanas brīdī ir nepieciešama lielāka strāva. Tas var nozīmēt to, ka, lai palaistu 2 kW jaudīgu iekārtu, ģeneratoram ir nepieciešami aptuveni 6 kW. Summējot nepieciešamo ierīču jaudu, būs zināms, cik jaudīgs ģenerators nepieciešams.

    Privātmājām parasti optimālā ģeneratora jauda ir no 6 līdz 10 kW.

    Savukārt viena vai pāris kilovatu jaudas ģeneratoru iegādāties nebūs lietderīgi. Ļoti mazas jaudas ģeneratori vairāk ir piemēroti, ja nepieciešams ieslēgt lampiņu virteni vai mūzikas aparatūru dārza svētkos.

    Jo jaudīgāks ģenerators, jo vairāk degvielas vai gāzes tas patērē. Tomēr, ja ģenerators vajadzīgs tikai īslaicīgi, tā darbināšanas izmaksas nebūs lielas. Kā alternatīvu elektrības pieslēgumam ģeneratoru nemēdz izmantot – pastāvīga elektrības nodrošināšana ar ģeneratoru būs ļoti dārga.

    Ir vienfāzes un trīsfāžu ģeneratori. Ja vien privātmājā nav kāda trīsfāžu ierīce, piemērots būs vienfāzes ģenerators. Taču, ja saimniecība ir liela un arī laikā, kad pazudusi elektrība, būs nepieciešams izmantot, piemēram, trīsfāžu gaisa kompresoru, jāizvēlas trīsfāžu ģenerators.

    Raksta turpinājumā lasiet, kādi ir ģeneratoru veidi!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē