• Gatavojamies apkures sezonai: kā efektīvi apsildīt mājokli?

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Pirmās rudens nedēļas lutina ar siltu laiku, tomēr jau drīz gaisa temperatūra neizbēgami pazemināsies, un aktuāla kļūs telpu apsildīšana. Novecojusi vai nepietiekami apkopta apkures sistēma var sagādāt ne mazums galvassāpju: radiatori slikti uzsilst, apkure izmaksā dārgāk, sistēma izdveš kaitinošas skaņas. Tāpēc iesakām laikus padomāt par telpu apsildīšanu līdz apkures sezonas sākumam. Konsultē Kesko Senukai Latvia pārstāvis Andrejs Kozlovs.

    Ko darīt, lai nodrošinātu siltumu savās mājās?

    Jāpievērš uzmanība detaļām

    Viens no būtiskākajiem siltuma zudumiem ir nepietiekama ēku siltumizolācija – sienas un jumts, kurā svilpo vējš, šķirbaini logi un durvis. Neviena apkures sistēma nedarbojas efektīvi, ja siltais gaiss vienkārši izplūst ārā. Tomēr ne mazāk svarīgi ir atbilstoši uzturēt un, ja nepieciešams, modernizēt pašu apkures sistēmu. Neuztraucies, ne vienmēr jāmaina visa sistēma, iegādājoties jaunu katlu vai citas iekārtas daļas, reizēm pietiek sistēmu tikai noregulēt.

    Ja neesi pārliecināts, vai ierīces ir uzstādītas pareizi, vērsies pēc palīdzības pie profesionāļa. Tomēr atsevišķas detaļas, ko var nomainīt vai pievienot pašu spēkiem, palīdzēs sistēmai darboties efektīvāk.

    • Spiediena izplešanās trauks uztur optimālu apkures sistēmas spiedienu. Ja spiediens ir nevienmērīgs, sliktāk darbojas visa iekārta, sistēmā cirkulē dažādi nosēdumi un veidojas pārāk liels skābekļa daudzums. 
    • Termostata ventilis palīdzēs ietaupīt enerģiju un uzturēt vienmērīgu temperatūru. Automātiskie termostati samazina vai izslēdz siltuma padevi naktī vai pa dienu, kad saimnieku nav mājās. Tādējādi kvalitatīvs termostats var palīdzēt ietaupīt pat ceturto daļu enerģijas. 
    • Automātiskais atgaisotājs nepieciešams, lai sistēmā neveidotos gaisa sastrēgumi un nebloķētu siltuma plūsmu. Regulāri neatgaisojot sistēmu, zudumā iet pat līdz 80 % siltuma. 

    Kā un ar ko kurināt?

    Tiem, kas savus mājokļus apkurina paši, ir pēdējais laiks veidot kurināmā krājumus. “Daudzi mājokļu īpašnieki, kuru mājas siltuma avots ir krāsnis, kamīns vai cietā kurināmā katls, pēdējā laikā atsakās no žanra klasikas – skaldītās malkas – un dod priekšroku kokskaidu briketēm. Tām ir daudz ilgāks degšanas laiks un siltuma atdeves koeficients, kas palīdz uzturēt vienmērīgu temperatūru,” novērojumos dalās Andrejs Kozlovs.

    Atsevišķu telpu apsildīšanai labs risinājums ir mazas čuguna krāsniņas, ko var kurināt gan ar briketēm, gan malku un kas sniedz patīkamu siltumu vēl pirms apkures sezonas sākšanās.

    Speciālists atzīst, ka arvien vairāk iedzīvotāju mājas aprīko ar granulu apkures katliem.

    Tas ir lielāks ieguldījums, jo pats katls ir dārgāks, tomēr kokskaidu granulām ir ļoti liela siltuma atdeve. Granulu katlam ir pievienota granulu tvertne, un katls lēnām pārstrādā granulas, vienmērīgi tās dedzinot un tādējādi saglabājot mājā pastāvīgu siltumu. Ilgtermiņā šis ieguldījums atmaksājas uz kurināmā rēķina.

    Radiatori dažādām apkures sistēmām

    Galvenais siltuma ķermenis, kas nodrošina omulību mājās, ir centrālapkures radiatori, kuri iegūst siltumu no centrālapkures katla vai siltuma centrāles. Radiatori jāpiemeklē pēc pieslēguma tipa (sānu vai apakšējais) un pēc jaudas vai radiatora izmēra.

    Andrejs Kozlovs stāsta: “Mūsdienās sortiments ir tiešām plašs: klienti var izvēlēties gan tērauda, gan alumīnija radiatorus ar dažādiem pieslēguma veidiem un citiem tehniskiem parametriem. Ražošanas procesā radiatoriem tiek veikta rūpīga vairāku fāžu kvalitātes kontrole, tāpēc tiem ir garantēta maksimāla efektivitāte neatkarīgi no izvēlētā materiāla. Atsevišķi modeļi ir paredzēti, piemēram, speciāli gravitācijas vai spiediena apkures sistēmām, citi īpaši pielāgoti tam, lai ātri nomainītu čuguna vai tērauda sekciju radiatorus.”

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē