• Gatavojam augu hidrolātus mājās!

    Netradicionālā medicīna
    Ilze Klapere
    14. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    4/4Lauras Vijgriezes pieredzes stāsts

    Lauras Vijgriezes pieredzes stāsts

    Izmantoju gan ādai, gan mājai un tekstilam

    Stāsta Laura Vijgrieze no Siguldas novada:

    «Pie domas par augu destilāciju nonācu pamazām, bet mani vienmēr ir interesējusi augu pasaule un medicīna. Pabeidzu ievadkursu herbalistikā un sāku vākt augus, pamatā tos gatavojot iekšķīgai lietošanai. Bet mani kā kosmētiķi ļoti ieinteresēja doma par šīs augu bagātības lietošanu ādas kopšanā. Turklāt, dzīvojot laukos, redzi, ka tā bagātība tepat pie durvīm arī aug! Tā es iegādājos speciālo aparātu (bet esmu gatavojusi arī vienkārši katlā), apguvu destilēšanas māku pie Vairas Kārkliņas Liepājā un sāku eksperimentēt.

    Pirmajā gadā gribējās izmēģināt visus iespējamos augus, ko var destilēt, taču tagad esmu palikusi pie aptuveni desmit saviem iecienītākajiem. Arī piedāvājot citiem tos pasmaržot un izvēlēties sev, esmu ievērojusi, ka cilvēki gandrīz vienmēr izvēlas to, kas viņiem ir vajadzīgs. Tā strādā arī ēterisko eļļu pasaule – mums patīk, kā smaržo tās eļļas, kas tieši tobrīd vajadzīgas, jo organisms ir gatavs saņemt to, kas palīdzētu risināt kādu problēmu.

    Es lielākoties hidrolātus izmantoju sejas ādas un matu kopšanā, mani favorīti ir upeņu pumpuru, jauno nātru, pelašķu, raudenes, vībotnes, ārstniecības melisas, divšķautņu asinszāles, lavandu un piparmētru hidrolāti. Tie ir lieliski ikdienas ādas kopšanā – attīra, tonizē, mitrina ādu, savelk poras, stiprina kapilārus, mazina iekaisumus, kā arī nomierina pēc saules apdegumiem.

    Vīriešiem iesaku pamēģināt pēc skūšanās. Ievai, kliņģerītei, divšķautņu asinszālei un raudenei ir pat antibakteriāla un pretiekaisuma darbība, tie ir labi palīgi ādas problēmu risināšanā.

    Daudzi hidrolāti palīdz cīņā ar matu problēmām – mazina blaugznas, galvas ādas un matu taukainību, stimulē matu augšanu – tāda darbība piemīt divšķautņu asinzālei, nātrei, pelašķiem, piparmētrām, raudenei, vībotnei, vīgriezei. Hidrolātus reizēm atļaujos pieliet arī vannas ūdenim un izmantot pirtī – te lieliski ir lavanda, melisa, vīgrieze, piparmētra, ieva un vībotne.

    Šie paši ir arī labi palīgi gaisa un tekstila atsvaidzināšanai – gultu no rīta atklāju vaļā un virs palaga un segas iekšpuses izsmidzinu hidrolātu. Izvelkot uz otru pusi un izsmidzinot hidrolātu uz apģērba, kas vilkts pāris reižu un nav vēl gluži mazgājams, tas tiek lieliski atsvaidzināts.

    Mums mājās ir trīs kaķi, un hidrolāti labi noder gaisa atsvaidzināšanai pie viņu tualetēm – te nepārspējami ir piparmētras un lavandas aromāti. Turklāt tie ir dzīvniekiem pieņemami un nekaitīgi produkti. Jāpiemin, ka hidrolāti, tāpat kā ēteriskās eļļas, strādā gan fiziskajā, gan emocionālajā līmenī.

    Īsti dvēseles eliksīri, manuprāt, ir lavandas un ārstniecības melisas hidrolāti – tie nomierina, līdzsvaro un iedvesmo! Lai arī esmu mācījusies farmakoloģiju un apzinos, ka hidrolāta iedarbību nosaka tā ķīmiskais sastāvs, man patīk domāt, ka hidrolātā mīt auga dvēselīte.»

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē