• Garšaugu kūrorts

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    23. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lauma Kalniņa
    Lai gan daļa daudzgadīgo garšaugu var pārziemot dārzā, drošāk un gudrāk tos vēlā rudenī ienest telpās. Zaļumiem istaba būs kā kūrorts, un pateicībā par dāsno siltumu varēsi plūkt svaigas, smaržīgas un garšīgas lapas un dzinumus.
    • Lai tiktu pie sava zaļumu dārza uz palodzes, jāsagādā piemērots trauks, keramzīts un augsne. Tik vienkārši! Lai dārzā izraktu augus un pārstādītu tos nešanai istabā, nevajag daudz laika – ar minūtēm divdesmit noteikti pietiks. Un tas ir tā vērts, tāpēc izdari jau šodien!
    • Pārziemināšana noteikti nav galvenais iemesls, kāpēc garšaugus nest no dārza istabā. Saglabāt līdz pavasarim tos būs visai sarežģīti, jo, visticamāk, telpās būs par tumšu. Drīzāk tādā veidā var maksimāli pagarināt pašaudzēto garšaugu sezonu – ir taču daudz ērtāk zaļumus noplūkt turpat uz palodzes, nevis, gatavojot vakariņas, pa tumsu dārzā meklēt timiānu.
    • Vislabāk stādi garšaugus kopīgā palielākā traukā. Šādu zaļumu kompāniju būs vieglāk kopt – apliesi visus reizē, arī uz citu vietu pārcelsi visus kopā.
    • Zaļumu trauku novieto pēc iespējas saulainākā vietā – uz dienvidu vai dienvidrietumu palodzes. Ja augiem būs par tumšu, tie stīdzēs, dzeltēs un nīkuļos. Turklāt tiem nebūs izteiktas garšas.
    • Pirmajās dienās pēc ienešanas telpās no augiem birs smiltis, kas sakrājušās uz lapām. Pacieties, drīz to vairs nebūs.
    • Pieskati, lai garšaugiem netrūkst mitruma, taču nepārcenties – laisti tos nevis katru dienu, bet tikai tad, kad augsne jau sausa. Labāk apliet no rītiem. Garšaugiem patiks, ja arī to lapas apsmidzināsi ar ūdeni, jo istabā ir sauss gaiss.
    • Nepārcenties ar mēslošanu! Pārmēslošana var izmainīt augu garšu un aromātu.
    • Neizvirzi sev par mērķi saglabāt visus garšaugus iespējami ilgi. Ja redzi, ka kāds augs savu mūžu nodzīvojis, nomaini to pret citu garšaugu podiņā, kas nopērkams pārtikas preču veikalos. Tukšajās vietās vari ielikt kādu sīpolu lociņiem vai cukurzirni sulīgam zaļumam.
    • Kad nepieciešami svaigi zaļumi, plūc nevis vienu lapu, bet nogriez dzinuma galotnīti, lai augs dzen sānu atvases. Ja redzi, ka kāds dzinums novecojis, nogriez, lai velti netērē auga spēku.

    Viena kaste – dažādi zaļumi

    Timiāns. Šim garšaugam ir ļoti daudz šķirņu. Pat ja tev ir vien dažas, izvēlies pa dēstam no katras, jo dažādiem timiāniem ir atšķirīgas garšas nianses. Timiānu lieto pa drusciņai, jo tā garša ir ļoti izteikta. Pievieno gaļas, dārzeņu ēdieniem, ideāli piestāv krāsnī ceptiem kartupeļiem vai cepetim. Ja kādam ir klepus, pieliec zariņu tējai, jo timiāns palīdz elpceļiem atveseļoties. Eksperimentē ar savām izjūtām – kad slikta oma, aizdedzini sausāku timiāna zariņu. Ne jau velti timiāna vārda izcelsme ir saistīta ar garu.

    Rozmarīns. Ja ziemas gaidās neizraksi un neienesīsi istabā, visticamāk, tavs labi saaugušais rozmarīna krūms pavasari nesagaidīs – Latvijas ziema tam būs par aukstu. Ar izmantošanu ēdienos uzmanīgi, jo rozmarīns piešķir specifisku garšu ar skuju aromātu. Lieliski piestāv medījumu gaļai.

    Pētersīlis. Pirmās šķin pētersīļa ārējās, leknākās lapas. Pētersīlis ir Latvijas dārzu klasika – derēs pie dažādiem salātiem un zupām. Sablendējot kopā ar cieto sieru, ciedru riekstiem, olīveļļu, citrona sulu, sāli un pipariem, būs latviskas garšas pesto.

    Salvija. Piparoti saldenrūgta, specifiska garša un smarža. Ja salvija dārzā saaugusi tik liela, ka nešanai istabā ir par kuplu, nogriez spraudeņus un iespraud mitrā augsnē. Ja gadījumā neapsakņojas, sakaltē lapiņas, bet sausos zariņus ik pa laikam padedzini, lai māja tīkami smaržo.

    Raudene. Ja cep picu, uzkaisi tai raudenes lapiņas. Garša nebūs tik izteikta kā Itālijā plūktam oregano, toties no pašu palodzes.

    Citronmelisa. Lieliski smaržo, noder desertiem un tējai – kaut vai tikai svaigam aromātam.

    Piparmētra. Diez vai istabā izaugs tik daudz piparmētru, lai tās žāvētu un izmantotu tējai, bet pa lapiņai, ko pasmaržot vai uzlikt kā dekoru saldēdienam, noteikti būs. Un piparmētru ik pa laikam var nomainīt pret jaunu stādu no veikala.

    Olīvzāle. Latvijā pagaidām maz zināms garšaugs. Tās vērtība ir pat izskatā: koši zaļš apaļas formas krūmiņš, kura dzinumi ir gluži kā salikti no maziem posmiņiem. Olīvzāle ārā noteikti nepārziemos, tāpēc noteikti ienes telpā. Pievieno salātiem, zivju un gaļas ēdieniem, gatavo smaržīgu eļļu un baudi kopā ar sieru.

    Soli pa solim

    No dārza istabā

    1. Izvēlies trauku, kam apakšā ir caurumi un paliktnis liekā mitruma savākšanai.
    2. Ieber trauka apakšdaļā drenāžas slāni, piemēram, keramzītu.
    3. Piepildi divas trešdaļas trauka ar augsni – derēs arī dārza augsne, bet labāk iegādāties zemi tieši garšaugu audzēšanai.
    4. Izkārto izvēlētos augus traukā, pieber vēl nepieciešamo augsnes daudzumu, nes istabā un aplaisti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē