• Gada pēdējais mēslojums: vīnogām vajadzīgs kālijs, rozēm – superfosfāts

    Augu barošana
    Indra Ozoliņa
    29. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Šobrīd augi grib vēl labi paēst, lai ar pilniem vēderiem var sagatavoties ziemas miegam. Tikai – rīkojies ar apdomu!

    Pret augļu brūnēšanu – kalcija nitrātu

    Iesaka Pēteris Heimanis, stādaudzētavas Heimanis saimnieks:

    – Augļu kociņus noteikti vajag mēslot pirmos piecus gadus, taču to darīt vecām ābelēm, plūmēm un ķiršiem ir bezjēdzīgi, jo barības vielas nenokļūs līdz saknēm. Ogu krūmi gan jāmēslo visa to mūža garumā, jo tiem ir seklāka sakņu sistēma.

    Rudenī pats galvenais ir palīdzēt augiem sagatavoties ziemošanai. Derēs jebkāds kompleksais mēslojums ar mazu slāpekļa saturu, lai nestimulē augšanu. Ja oktobrī uznāks silts laiks, saņemot slāpekli, tie sāks augt un līdz ziemai nepaspēs nobriest. Lai nekļūdītos, jāskatās pēc tāda ēdiena, uz kura rakstīts rudens mēslojums.

    Savā saimniecībā ik pēc 3–4 gadiem veicam augsnes analīzes un, ja ir nepieciešams, augļu kokiem un krūmiem dodam lēni šķīstošu fosfora mēslojumu, parasti superfosfātu. Barojam tikai ar to, kā trūkst. Pārsvarā augus barojam pavasarī, vienīgi, ja rudenī gatavojamies stādīšanai, lietojam nostāvējušos kūtsmēslus. Ja zeme ir tukša, var uzbērt arī mazliet superfosfāta.

    Pirms augļu vākšanas šķirnēm, kuru augļiem raksturīga brūnēšana, piemēram, ābelēm ‘Antej’, ‘Russkaja Maļinovaja’, caur lapām smidzinām kalcija nitrātu.  

    Vēlā rudenī, kad lapas nobirušas, bet temperatūra vēl ir plusos, zemi ap augļu kokiem smidzinām ar karbamīdu, kas darbojas vienlaikus gan kā mēslojums, gan augu aizsardzības līdzeklis. Tas gan palīdz sadalīties kritušajām lapām, gan kalpo dezinfekcijai. To var smidzināt arī uz koku zariem. Slimību profilaksei der arī vara vitriols, taču pēc manas pieredzes – karbamīds ir efektīvāks. 

    Kad zeme jau atdzisusi, kur plikākas saknes, augļu kokiem un krūmiem rudenī var uzbērt sadalījušos kūtsmēslus.

    Vīnogām svarīgs kālijs

    Iesaka Gatis Kužums, vīnogulāju audzētājs, vinogustadi.lv:

    – Ja vīnogām ir veselīgas lapas, tās īpaši mēslot nevajag. Tas jādara tad, ja vīnogulāji ir slimi. Bieži sastopama kaite ir hloroze, par ko liecina gaišas, dzeltenīgas lapiņas, kas kļūst gandrīz baltas. Tad tās pabaro ar dzelzs helātu vai citu dzelzi saturošu mēslojumu. Es vīnogas, kurām ir hloroze, divreiz pirms ziedēšanas un divreiz ziedēšanas laikā caur lapām smidzinu ar Ultraferro.

    Hloroze parasti metas pēc lieliem lietiem, jo mitrumā saknes neelpo. Tad palīdzēs arī zemes uzrušināšana, lai vēdinātos saknes. Ja hlorozi ielaiž, tad nenotiek fotosintēze, ogas nav tik saldas, īsti nenogatavojas, koks kļūst vājāks, sliktāk nobriest zari.

    Augustā reizi nedēļā būtu ideāli vīnogulājus caur lapām piebarot ar Kelik Potassium, kas satur tīru kāliju. Augs šo mēslojumu ļoti labi uzņem, tas veicina zaru nobriešanu un cukura līmeņa palielināšanos ogās.

    Pēc veģetācijas perioda beigām ap stādu var arī viegli uzkaisīt kālija hlorīdu. Pa ziemu hlors izskalosies un paliks tikai kālijs. Agrāk gan to nedrīkst darīt, lai nebojātu auga saknes.

    Ja stādot kārtīgi sagatavota augsne, barības vielu vīnogai pietiek ilgam laikam. Par pieciem gadiem vecākiem krūmiem oktobra beigās, kad nobirušas lapas, ap saknēm var aplikt kūtsmēslus, lai ar lietu ieskalojas zemē. Jauniem stādiem gan labāk tos neizmantot, jo tajos mēdz būt maijvaboļu kāpuri, kas nograuž saknes.

    Velēnu karbonātu augsnē vīnogām parasti mēslojumu nevajag, bet smilšainā augsnē pāris reižu mēnesī līdz pat ražas novākšanai iesaku piebarot caur lapām ar mēslojumu Substral (NPK 20–20–20 ar mikroelementiem). Var lietot arī komplekso mēslojumu, piemēram, ar NPK 12–12–20 vai līdzīgām slāpekļa attiecībām, kā arī oranžo Kristalonu (NPK 6–12–36).

    Galvenais, kas jāievēro, – ja ir problēmas ar jaunajām lapiņām, tad jālieto mikroelementi, bet, ja ar vecajām lapām, tad makroelementi.

    Rozēm – pēdējo mēslojumu augustā

    Iesaka Ilga Kumeliņa, Latroze vadītāja:

    – Kamēr rozes zied, ir saprotama vēlme tās piemēslot, bet, ja rudenī pēkšņi iestāsies auksts laiks, tās nepaspēs nobriest un nosals. Augusts ir pēdējais mēnesis, kad to darīt. Nevajag censties izdzīt pēdējo ziedu. Zemē vēl ir saglabājušās barības vielas no iepriekšējām barošanas reizēm.

    Noteikti vairs nevajadzētu dot slāpekļa mēslojumu. Jāraugās pēc tāda, kurā ir vairāk kālija, kas nocietina zarus, lai sagatavotos ziemošanai, piemēram, NPK 0–12–24 vai ar līdzīgām attiecībām.

    Rudenī rozes ieteicams pabarot ar superfosfātu vai kālija magnēziju. Kūtsmēslus liek tikai pēc augšanas perioda beigām, kad zeme sāk stingt. Agrāk to noteikti nevajadzētu darīt, jo arī kūtsmēsli satur slāpekli, kas veicina augšanu, un tas pirms ziemas nav vēlams.

    Krūmmellenes jāmēslo vainaga diametrā

    Iesak Pauls Kantāns, zemnieku saimniecības Abullāči saimnieks:

    – Pēc Jāņiem krūmmellenēm noteikti vairs nevar dot slāpekli, jo tad jaunie dzinumi būs neizturīgi un ziemā var apsalt. Augustā un septembrī krūmmellenes barojam ar kālija sulfātu, kas paskābina augsni. Kālijs palīdz sagatavoties ziemai un uzlabo izturību pret slimībām, kas ir pakārtotas ziemcietībai. Ja rodas sala bojājumi, tad arī slimības ir klāt. Mēslošanu sākam jau ogu laikā, lai septembrī un oktobrī krūmmellenes līdz ziemai paspētu nobriest.

    Krūmam lietojam 20–50 gramu kālija sulfāta atkarībā no tā lieluma. Mēslojumu uzkaisām sakņu zonā vainaga diametrā, kur atrodas sakņu gali, kas vislabāk spēj to uzņemt. Vēlams mēslot pirms lietus vai arī pēc tam augsni aplaistīt, lai vielas iesūcas zemē.

    Baro rudenī ziedošās

    Iesaka Maija Baiža, stādaudzētavas Baižas saimniece:

    – Ar mēslojumu lutinām vasaras puķītes, lai tās ilgāk ziedētu, bet ziemcietes rudenī nemēslojam. Vienīgi, ja augs izskatās novārdzināts, sliktāk aug, to var pabarot ar rudens mēslojumu, kurā ir samazināts slāpekļa saturs. Galvenais ir skatīties, lai arī rudenī netrūktu mitruma. 

    Augustā un vēl septembra sākumā ar mēslojumu varētu palutināt rudenī ziedošos augus, piemēram, miķelītes, graudzāles un helēnijas, lai tām pietiek spēka parādīt savu krāšņumu. 

    Stādu mēslošanai lietojam oranžo Kristalonu (NPK 6–12–36) ar samazinātu slāpekļa daudzumu, lai veicinātu augu nobriešanu un sagatavošanos ziemas nelabvēlīgajiem laika apstākļiem.

    Neaizmirsti salaistīt skujkokus! 

    Iesaka Orisja Urtāne-Gajevska, kokaudzētavas Robežnieki saimniece:

    – Mēs parasti rudenī skujeņus nemēslojam, taču gads no gada atšķiras. Ja bijusi ļoti karsta vasara, augi ir karstuma un sausuma novārdzināti un nepietiekami labi izskatās, no augusta sākuma līdz vidum tos vajag pabarot. Pārsvarā mēslojam tikai podos audzētos stādus vienreiz līdz Jāņiem un otrreiz augusta sākumā ar Novatec Classic (NPK 12–8–16). Var izmantot jebkuru skujkoku mēslojumu, raugoties, lai slāpekļa būtu mazāk par kāliju.

    Skujkoku augšanu nevajag speciāli stimulēt, tiem jāļauj attīstīties dabiski. Mēs tos mēslojam reizi trijos gados. Taču ir arī izņēmuma gadījumi, piemēram, sabiezināti stādījumi. Tad barības vielu rezerves tiek izsmeltas ātrāk un augus pirms ziemas nevar atstāt nepaēdušus.

    Nesen iestādītiem augiem ir svarīgi nostiprināt saknes, un šim nolūkam nepieciešams kālijs. Rudenī svarīgs arī fosfors, kas pastāvīgi izskalojas no zemes. Tikai nevajag aizmirst augus pirms tam salaistīt un aplaistīt arī pēc mēslošanas, jo citādi velti piebarot.

    Lapu kokus un krūmus, kas ir veselīgi un spēcīgi, rudenī mēslot nevajag. Taču, ja tie neizskatās pietiekami labi, palutini ar rudens mēslojumu, kurā ir lielāks kālija saturs. Tas nostiprinās saknes un palīdzēs pārkoksnēties dzinumiem.

    Vecām tūjām un kadiķiem apkārt pieber auglīgu zemi, satrūdējušu kompostu vai kūdras substrātu.

    Rudens pusē droši lieto šos!

    • Novatec Classic (NPK 12–8–16)

    Granulēti minerālmēsli, kas papildus satur arī magniju, sēru, boru, dzelzi, cinku un nitrifikācijas inhibitoru. Var lietot gan dārzeņiem, gan augļu kokiem, gan krūmmellenēm, hortenzijām un rododendriem, gan skujkokiem.

    Cena – 46,30 eiro (25 kg), agrimatco.lv

    • Oranžais Kristalons

    Ūdenī šķīstošs kompleksais minerālmēslojums ar paaugstinātu kālija saturu. Veicina augļu vienmērīgu nogatavošanos, uzlabo to kvalitāti un glabāšanos. Sakņu dārzeņu, tomātu, gurķu, sīpolpuķu, augļu koku un ogu krūmu mēslošanai. 

    Cena – 3,23 eiro (0,32 kg), darzaabc.lv

    • Superfosfāts

    Fosfors pozitīvi ietekmē sakņu sistēmu, palīdz nogatavoties ražai. Augļi un dārzeņi kļūst spēcīgāki, lielāki, garšīgāki. Piemērots dārzeņu, augļu koku, augļu krūmu un citu kultūru mēslošanai.

    Cena – 9,98 eiro (4 kg), veikalsdarzam.lv

    • Karbamīds

    Lieto augļu kokiem un ogu krūmiem, lai nākamajā gadā būtu garšīgi, skaisti, veselīgi augļi un ogas. Palīdz likvidēt slimību infekcijas perēkļus, kaitēkļu ziemošanas vietas un mazina nezāļu izplatību. Gan koku, gan augsni zem augļu koka vainaga apsmidzina ar 4–5% karbamīda šķīdumu tūlīt pēc ražas novākšanas.  

    Cena – 3,69 eiro (1 kg), ksenukai.lv

    • Kālija sulfāts

    Ūdenī šķīstošs kālija mēslojums. Piemērots augiem, kuri ir jutīgi pret hloru (tā ir lielākā daļa dārzeņu, puķu un augļu koku). Augstāks sēra saturs pozitīvi ietekmē ražas apjomu un tās kvalitāti.

    Cena – 4,20 eiro (1 kg), kurzemesseklas.lv

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē