• FOTO: Smelies iedvesmu un nošpiko idejas Francijas dārzos! 1.sērija – Ģimenes izlolotais istabu dārzs

    Dārzs
    Lote Auzāne
    21. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no Anša Birznieka personiskā arhīva
    Ir labs brīdis, lai izplānotu ceļojumu uz dārziem, kas ne tikai ļauj nošpikot ko praktisku savējam, bet arī pabaro dvēseli!
    Nākamais: Dārza ikona - viļņu dzīvžogs

    Iesaka Ansis Birznieks

    • Dārznieks, dārzu ierīkošanas uzņēmuma Galantus īpašnieks.
    • Dalās dārzu un ceļojumu iespaidos savā Instagram kontā @ansisbirznieks.

    Ar kolēģiem un ģimeni pagājušajā vasarā apceļoju trīs interesantus Francijas dārzus, kas atrodas Normandijas reģionā – aptuveni 200 kilometros starp Parīzi un Lamanšu. Tie visi ir diezgan tuvu cits citam, un, ja ceļojuma mērķis ir tikai dārzu apskate, izīrējot automašīnu, tie izbraucami pat vienas dienas laikā. Protams, lēnākai apskatei braucienu var sadalīt divās dienās ar nakšņošanu. Mani iedvesmoja! Ceru, ka iedvesmos arī tevi!

    Ģimenes izlolotais spalvu dārzs – Le Jardin Plume

    Adrese: 790, Rue de la Plaine, 76116 Auzouville-sur-Ry

    Atvērts apskatei: 2022. gadā plānotie apskates laiki ir no 7. maija līdz 16. oktobrim. Trešdienās un sestdienās – no pulksten 10 līdz 12 un no 14 līdz 18, ceturtdienās, piektdienās, svētdienās – no 14 līdz 18. Īpašs darba laiks ir arī svētku dienās, tam jāseko līdzi mājaslapā.

    Ieejas maksa: pieaugušajiem – 9,50 eiro, bērniem no 6 līdz 13 gadiem – 5 eiro, jaunākiem – bez maksas. Grupas dārzā tiek uzņemtas ar rezervāciju. Cenas: ja grupā vairāk nekā 25 cilvēki – 8,50 eiro no personas; ja grupā mazāk par 25 cilvēkiem – parastā cena 9,50 eiro no personas. 1,15 h ekskursija gida pavadība tikai grupām – 150 eiro.

    Vairāk informācijas: lejardinplume.com

    Kas te īpašs? Šis varētu būt labs iedvesmas avots cilvēkiem, kam patīk mūsdienīgie pļavveida dārzi jeb naturalistic planting.

    Dārzs atrodas gluži nekurienē, lauku miestiņā, un to radījis pāris – sieva ar vīru –, kuriem dārzs nav profesija, bet aizraušanās. Saimnieki tur arī dzīvo, un viss dārzā redzamais ir pašu izlolots vairāk nekā divdesmit gadu garumā. Dārza pirmsākumi meklējami 90. gadu vidū, kad ģimene iegādājās laika zoba skartu māju ar zemi un aizaugušu ābeļdārzu, ko ieskāva labības lauki. Laika gaitā izveidotais dārzs apvij senu Francijas lauku sētu, kur dažas būves ir ap 200 gadu vecas, un tas piešķir vietai īpašu maģiju.

    Pateicoties daudzajām graudzālēm, kas te aug, šo mēdz dēvēt arī par spalvu dārzu.

    Kopējā platība te ir aptuveni viens hektārs, kas sastāv no daudziem dārziem jeb tādām kā istabām ar atšķirīgu noskaņu. Dārza īpašā vērtība ir senais augļu dārzs, kurā daudzu gadu garumā, pļaujot regulāras takas un atstājot nepļautus laukumus, panākta moderna pļavas sajūta. Savvaļas kvadrāti starp augļukokiem papildināti ar sīpolpuķēm, kas dārzu krāšņo, sākot no agra pavasara. Savukārt uz rudens pusi nepļautajos laukumos jau ieskanas mežonīgākas notis. Sezonas beigās viss tiek nopļauts – tieši tik vienkārši.

    Augļu dārza istaba mājas pusē noslēdzas ar interesantu spoguļveida baseinu, kas pēc savas būtības ir vienkārša, vien 50 centimetru dziļa konstrukcija, kurā spoguļojas citi dārza elementi un debesis. Abās pusēs augļu dārzam saimnieki spēlējušies ar graudzālēm, kas turpina pļavas ideju. Izveidoti tādi kā graudzāļu kubi un labirinti, starp kuriem paslēpies vēl kāds ūdens elements un terasīte, šur tur izvietoti soliņi, kur apsēsties un baudīt ainavu.

    Ar pilnīgi citu raksturu atstatus veidota arī cottage garden jeb tāda kā lauku omītes dārza istabiņa ar puķēm, garšaugiem, kur ap smaržīgajiem ziediem lidinās bites un tauriņi. Savukārt mājas priekšā izveidots klasisks dārzs ar spilgtiem – oranžiem, sarkaniem, dzelteniem – ziemciešu un viengadīgu puķu stādījumiem, kas izceļas uz bukšu zaļuma.

    Līdzās simtgadīgam šķūnim radīta vēl kāda šī dārza ikona – devītais vilnis jeb bukšu siena, kas cirpta viļņa formā un aiz kuras paslēpies mūsdienīgs aptuveni divmetrīgu ziemciešu un graudzāļu stādījums.

    Šeit var saprast, cik vienkārša patiesībā ir dārza valoda un ka ne viss krāšņais vienmēr prasa milzu finansiālus ieguldījumus. Piemēram, izzīmējot augļu dārzā taciņu līnijas un regulāri tās pļaujot, katrs savā dārzā var panākt kontrastu starp kopto un nekopto wild pasauli un piešķirt dārzam raksturu.

    Raksta turpinājumā skatiet «Le Jardin Plume» dārza fotogrāfijas no Anša Birznieka ceļojuma!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē