• FOTO: Mana sapņu siltumnīca: 2.vietas ieguvēji – smārdenieki Iluta Apsīte un Ainārs Beitiks

    Māja
    Indra Ozoliņa
    24. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Žurnāls “Mans Dārzs” aicināja lasītājus lepoties ar savu siltumnīcu un dalīties praktiskos knifos, kas palīdz tajā saimniekot. Redakcija izvēlējās trīs interesantākos stāstus, kas apliecina – siltumnīcā gan var audzēt tomātus, gurķus un eksotiskākus augus, gan arī to izmantot kā dekoratīvu dārza papildinājumu, kur rast laiku sev un ģimenei.

    Smārdenieki Iluta Apsīte un Ainārs Beitiks ar papiņu Vili savu jauno siltumnīcu dēvē par zaļo māju, kurā ne tikai audzē augus, bet arī sanāk visi kopā, lai ieturētu maltīti un aprunātos.

    Par siltumnīcu:

    • Izmērs: 24 m2.
    • Materiāls: polikarbonāts.
    • Ražotājs: Averto.
    • Cena: 690 eiro.

    Iluta un Ainārs ir speciālās izglītības skolotāji un strādā skolā bērniem ar īpašām vajadzībām, savukārt Ilutas tētis, mīļi dēvēts par papiņu, ir pensionārs. Viņu kopīgi izlolotā siltumnīca ir 24 kvadrātmetrus plaša, lai būtu vieta ne tikai augiem, bet arī pašiem.

    «Agrāk mums bija plēves siltumnīca. Arī tajā viss labi auga un ražoja, bet šī ir plašāka un siltāka. Cenas un praktiskuma aspektos dodam priekšroku polikarbonātam,» paskaidro saimnieki. Jaunā siltumnīca pasūtīta jau ziemā firmā Averto, ražota Baltkrievijā. Uzstādīja to saimnieki paši – pēc instrukcijas. Vispirms samontēja galus, tad trijatā uzlika karkasu, plāksnes.

    Siltumnīca balstās uz zemē iegremdētiem pamatiem, lai vējš to neaiznes prom. Ainārs siltumnīcā ievilcis elektrību un, liekot pamatus, arī ūdeni. Vēlāk plānots ierīkot pilienlaistīšanu, taču pagaidām tiek izmantots lietus ūdens. Laistot ar lejkannu reizi trijās dienās, tiek patērēti 100 litri ūdens. 

    Ģimenes siltumnīcā audzē 15 dažādas tomātu šķirnes – ‘Zilais amerikānis’, ‘Vērša sirds’, ‘Crowning’, ‘Noire de Crimee’ un citas, kā arī gurķus ‘Adam’ F1, saldo papriku, kātu selerijas, salātus, baziliku, rukolu, spinātus, timiānu, meloni ‘Exelor’, vīnogu ‘Arkādija’ un saldo kartupeli, kura stāds atgādina gurķi. Līdzās mājo arī augi, kas saistās ar mīļām atmiņām, – oleandrs un agave no Sicīlijas, naudas koks un alveja no Portugāles, ķīniešu naudas koks pileja, kas iegūts no poļu kolēģa…

    Par citruskociņu kalamondīnu, kas novietots uz galda, Aināram ir īpašs stāsts: «Kad pirms trim gadiem man to uzdāvināja meita, tas bija pilns ar augļiem. Vēlāk ik pēc pusgada bagātīgi ziedēja un smaržoja pēc jasmīniem, bet aizmetās tikai daži augļi. Atradu internetā pamācību, ka citruskociņu vajag apputeksnēt ar otiņu, ja tuvumā nav apputeksnētāji kukaiņi, un tagad ir aizmetušies apmēram 30 augļi!»

    Visi ģimenes locekļi par siltumnīcu ir sajūsmā. «Tā mums ir divi vienā – gan lapene, gan augu māja. Turklāt pašlaik ir vēl papildu funkcija, jo remontējam vannasistabu, tāpēc nākam uz šejieni izbaudīt ūdens procedūras, par ko īpaši priecīgi ir mazbērni. Sākumā nemaz nebijām paredzējuši, ka siltumnīcu tik daudz izmantosim ikdienā. Šeit bieži ēdam vakariņas, pasēžam un aprunājamies,» priecīgajā siltumnīcas dzīvē dalās Iluta un Ainārs.

    Vēl saimnieki atklāj:

    • Siltumnīca izgatavota no 6 milimetrus bieza polikarbonāta, papildināta ar divviru durvīm un lūku katrā galā.  
    • Īpaši omulīgi ir vakaros, kad tiek iedegtas diožu spuldzītes, kurām piemīt silta gaisma. Pie griestiem piestiprināta odu lampa. 
    • Grīda izklāta ar rupju priežu mizu mulču, jo gribējies dabīgu materiālu, kā arī ekonomiski izdevīgu variantu. Iepriekš noblietēta zeme un veidots paaugstinājums.
    • Dobēm veidotas dubultas apmales – no koka, kuram iekšpusē piestiprināta ģeomembrānas sloksne. Tas neļauj augsnes mitrumam to bojāt un nodrošina ilgāku kalpošanu.
    • Iluta mājīgumam siltumnīcai pielikusi agrotīkla aizkarus, bet izrādās, ka materiāls ir neizturīgs – saulē sadalās, un lapsenes tajā izgrauzušas caurumiņus. Nākamgad zaļā māja tiks pie jauniem aizkariem – tilla.
    • Pa vasaru siltumnīcā sauļojas daudzi istabas augi. Pie griestiem piestiprinātas nokarenās podu puķes – petūnija un skaivola. 
    •  

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē