• FOTO: Mana sapņu siltumnīca: 1.vietas ieguvēji – jūrmalnieki Santa un Edijs Vegneri

    Māja
    Indra Ozoliņa
    20. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Žurnāls “Mans Dārzs” aicināja lasītājus lepoties ar savu siltumnīcu un dalīties praktiskos knifos, kas palīdz tajā saimniekot. Redakcija izvēlējās trīs interesantākos stāstus, kas apliecina – siltumnīcā gan var audzēt tomātus, gurķus un eksotiskākus augus, gan arī to izmantot kā dekoratīvu dārza papildinājumu, kur rast laiku sev un ģimenei.

    Jūrmalniekiem Santai un Edijam Vegneriem ir pamats lepoties ar savu skaisto angļu stila siltumnīcu, kas viņu brīnišķīgajā dārzā ir gluži kā punktiņš uz i.  

    Par siltumnīcu:

    • Izmērs: 14 m2.
    • Materiāli: alumīnijs un stikls.
    • Ražotājs: Janssens Alusystems.
    • Cena: 4500 eiro.

    Santa ir Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Neiroķirurģijas klīnikas vadītāja palīdze, bet Edijs strādā firmā, kas nodarbojas ar koka logu izgatavošanu. Savas jaunās siltumnīcas meklējumus ģimene uzsāka janvārī, un no piedāvājuma izvēlējās beļģu firmas Janssens Alusystems radīto, ko no ražotāja pasūtīja vēl pirms cenu kāpuma.

    Jaunā siltumnīca uzstādīta maija sākumā, nomainot priekšgājēju, kas bija no polikarbonāta un godam kalpoja desmit gadus, taču laika gaitā bija nolietojusies. «Nebija vairs tik glīta, lai gan pieļauju, ka savas funkcijas pildīja labāk, jo polikarbonāts aiztur vairāk saules staru. Arī jauno siltumnīcu varēja iegādāties ar polikarbonāta loksnēm, bet stikla tomēr ir vizuāli pievilcīgāka, tādēļ izvēlējāmies to. Mums bija arī ideja par koka un stikla variantu pēc speciāla projekta, tomēr no tā atteicāmies, jo tas izmaksātu dārgāk nekā rūpnieciski ražota alumīnija un stikla versija. Turklāt koks nav tik ilgmūžīgs,» apsvērumus pamato saimniece.

    Siltumnīcas vizuālajā tēlā uzrunājis tā sauktais Luvras žalūzijveida logs. Bez tā būdiņai ir vēl trīs jumta logi. Standartā siltumnīcai ir vienas durvis, bet Santa un Edijs izvēlējušies ierīkot arī otras – par to gan bijis jāpiemaksā.

    «Abi ar vīru esam praktiski cilvēki, tāpēc uzstādīšana nešķita sarežģīta,» teic saimniece. «Mums atveda vienu koka kasti ar stikliem, pāris kastes ar profiliem un kasti ar gumijām. Kad sākām stellēt kopā, vispirms bija jāizdomā, ko liksim uz grīdas. Sākot šeit saimniekot, teritorijā bija ļoti daudz zemesvēžu, līdz ar to arī vecajā siltumnīcā neko nestādīju zemē.

    Iepriekš uz zemes vienmēr bija melnais agrotīkls, veidojām renes no plēves, lai zemesvēži nenograuztu tomātus, bet pēc tam pārgājām uz podiem. Jaunajā siltumnīcā ieklājām grīdu no Lodes ķieģeļiem. Vīrs vispirms ielaboja pamatus, ielika šķembas un virsū uzbēra granti.»

    Edijs atzīst, ka lielākais izaicinājums bijis tieši pamatu izveidošana un ķieģeļu ieklāšana. Pārējais, viņaprāt, ir diezgan vienkārši, ja vien ir līmeņrādis un prasme saskrūvēt detaļas. «Padomāju arī par komforta uzlabošanu – automātiskiem logu atvērējiem, kas darbojas, reaģējot uz siltumu,» viņš piebilst.

    Automātiskā laistīšana savulaik ierīkota, kad vasarā bijis paredzēts ceļojums un nav izdevies atrast palīgu, kas aplaista puķu podus un siltumnīcu. Tam nepieciešams ūdens sūknis, kas darbojas, izmantojot elektrību. Laistīšanai pa perimetru ir ievilktas caurules, no kurām iet mazas caurulītes uz katru podu. Programmējamā laistīšanas galva atrodas palīgtelpā.

    Vienīgais trūkums siltumnīcā esot tas, ka nav padomāts, pie kā tomātus piesiet. Bet arī tam Vegneri pievēršas radoši. «Nopirkām standarta aizkaru stangas. Vīrs drusku pavīlēja skrūves, lai ieliktu profilos un varētu pieskrūvēt. Tā kā man nepatīk šņori siet pie tomāta kāta, vīrs podos ieurba caurumus un ielika metāla stieņus. Tos katru gadu dezinficēju kopā ar podiem,» atklāj Santa. 

    Tāpat kā agrāk, arī jaunajā siltumnīcā šogad tiks pārzieminātas efejas un Sīrijas hibisks (Hibiscus Syriacus), aukstākā laikā piesedzot ar agrotīklu. Domājams, ka tiem kompāniju veidos arī lauru kociņš. «Nākamsezon siltumnīcu izmantošu stādu audzēšanai. Agri pavasarī vienmēr podos sasēju salātus, spinātus un redīsus. No tomātiem audzēju pārsvarā ķirštomātus.

    Mana mīļākā šķirne ir ‘Sakura’, jo šie tomāti ir saldi, gariem ķekariem. Katru gadu sēju arī kokteiļtomātus ‘Picolino’. Melones ‘Emir’ un arbūzu ‘Baronesa’ gan audzēju pirmo gadu. Tas man ir eksperiments,» savos atklājumos un izmēģinājumos dalās saimniece, atzīstot: «Kad atbraucu no darba, tūlīt dodos uz siltumnīcu. Man tā ļoti priecē sirdi un acis. Patīk, ka ir izdevies praktisko apvienot ar skaistumu.»

    Vēl saimnieki atklāj:

    • Siltumnīca ir 14 kvadrātmetrus liela. «Plašākai mūsu dārzā neatradās vieta, taču principā ar 20 tomātu stādiem, kas tajā aug, ģimenei pilnībā pietiek,» secina Santa.
    • Pavasarī siltumnīcā tiek ievietots elektriskais sildītājs, un Edijs te ievilcis arī apgaismojumu, kas ieslēdzas automātiski ar sensoru. Griestu lampa pirkta veikalā perleoutlet.lv.
    • Poliestera aizkarus, kas pasargā augus no tiešiem saules stariem, Santa pasūtīja šuvējai. Tie stiprināti ar standarta aizkaru āķīšiem tam paredzētajās vietās. Rudenī aizkari tiks izmazgāti un pavasarī atlikti atpakaļ.
    • Nav jābaidās, ka siltumnīca pārkarsīs, jo logi paši automātiski atveras un aizveras. Pēc Vegneru domām, tas ir neatsverami, jo mazā siltumnīcā klimats mainās ļoti strauji.
    • Izmantojot automātisko sistēmu, siltumnīca tiek laistīta reizi dienā piecas minūtes.
    • Lai aukla nebūtu jāsien pie tomāta kāta, Edijs podos ieurba caurumus un ielika metāla stieņus. Katram podam pievienota arī automātiskā laistīšana.
    • Ziemā stikla mājā tiks pārzieminātas iespaidīgās efejas.
    •  

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē