• FOTO: Ingunas Smilšarājas dārzā zied neparasti augi

    Māja
    Inguna Smilšarāja
    9. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andris Smilšarājs
    Katru gadu maijā visiem dārzniekiem ir pārsteiguma moments – pa kuru laiku pēkšņi viss kļuvis zaļš?
    Nākamais: LĒBNERA MAGNOLIJA

    Pieredzē dalās Inguna Smilšarāja:

    • Pēc profesijas zobārste, bet jau vairāk nekā desmit gadu aizrāvusies ar dārza mākslu.
    • Savu sapņu dārzu kopā ar vīru Andri veido Mārupē.
    • Patīk neparastu augu meklējumi. «Eksperimentēju, pētu, vēroju un cenšos atklāt nepārtrauktā skaistuma noslēpumu visos gadalaikos.»
    • Publicē fotoattēlus, videomirkļus un stāstus par dārzu Instagram un Facebook kontos @HortusInspirante.
    • Dalījusies pieredzē, lasot lekcijas Dārza elpā, savā dārzā uzņēmusi arī tās rīkotās ekskursijas.

    Maijā dārzu apstaigāju katru dienu un lūkoju, kas jauns. Viss plauka lielā ātrumā, un es neko negribēju palaist garām. Tas parasti ir ļoti rosīgs mēnesis: ideāls laiks stādīšanai un jaunu plānu realizēšanai. Tiesa, mēneša pirmajos datumos dārznieku nervus mēdz pakutināt vēlās pavasara salnas. Kad mīnusu draudi aiz muguras, var teikt, ka ziedonis sācies pilnā sparā. Uz svaigā zaļuma fona izceļas ziedošie koki, krūmi un puķes.

    Dārzs netop uzreiz. Paiet gadi, kamēr tas nobriest un saaug lielie koki. Protams, var nolīgt apzaļumošanas kompāniju un tikt pie apstādījumiem vienas sezonas laikā. Arī turpmākos kopšanas un uzturēšanas darbus var uzticēt citiem cilvēkiem. Bet vai tādā gadījumā tas tik tiešām būs tavs dārzs? Pēc piederības – protams, par to šaubu nav.

    Tomēr savā ziņā dārzs ir autordarbs un saistās ar to cilvēku vārdiem, kuri radīja ideju un to realizēja.

    Sākot plānot, būtu svarīgi saprast, ko es gribu no savas ārtelpas, kā arī – cik daudz laika un enerģijas esmu gatavs tai veltīt. Maijā stādu tirdziņi, audzētavas un veikali vilināt vilināja ar skaistiem un iekārojamiem piedāvājumiem. Nav liela māksla sapirkt kaudzi ar augiem un sastādīt, tomēr jāpatur prātā, ka tas viss būs arī jākopj un jāuztur. Saprotams, ka ne visiem ir laiks un patikšana daudz ņemties pa dārzu. Hobiji ir tik dažādi!

    Aizņemtiem cilvēkiem pietiks ar vienkāršiem, viegli kopjamiem apstādījumiem, kas neprasa lielas rūpes. Taču, ja aizraušanās ar dārzu kļuvusi par sirdslietu, tad, protams, gribas izmēģināt arvien jaunus, neparastus augus un sakombinēt tos estētiskā dizainā. Ar laiku attīstās prasmes un iemaņas saskatīt vīziju, kā mazie stādiņi izaugs, kā izskatīsies dažādos gadalaikos un pēc vairākiem gadiem.

    Nevajadzētu baidīties eksperimentēt, jo pieredze krājas darbojoties. Galvenais ir sekot intuīcijai – izvēlies sev tīkamus augus, veido kompozīcijas un dari, kā patīk tieši tev. Dārza galvenais uzdevums ir, lai labi justos cilvēki, kas tajā mīt. Ja būs skaisti stādījumi, veselīgi augi un harmoniska vide, tad laimīgs būs arī saimnieks. Nedomā, ko par to teiks citi, bet seko tikai un vienīgi savai sirdsbalsij.

    Lūk, kādi augi ar savu ziedēšanu padarīja maiju īpašu manā dārzā!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē