• FOTO: Ingunas Smilšarājas dārzā sirdi priecē tulpes, krokusi un sniegrozes

    Dārzs
    Inguna Smilšarāja
    11. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andris Smilšarājs
    Saule spīd arvien spožāk, dienas kļūst garākas un apziņa, ka sācies pavasaris, silda sirdi. Jā, dārzs ir atmodies no ziemas miega!
    Nākamais: Pavasara pienpulkstenītes

    Pieredzē dalās Inguna Smilšarāja:

    • Pēc profesijas zobārste, bet jau vairāk nekā desmit gadu aizrāvusies ar dārza mākslu.
    • Savu sapņu dārzu kopā ar vīru Andri veido Mārupē.
    • Patīk neparastu augu meklējumi. «Eksperimentēju, pētu, vēroju un cenšos atklāt nepārtrauktā skaistuma noslēpumu visos gadalaikos.»
    • Publicē fotoattēlus, videomirkļus un stāstus par dārzu Instagram un Facebook kontos @HortusInspirate.
    • Dalījusies pieredzē, lasot lekcijas Dārza elpā, savā dārzā uzņēmusi arī tās rīkotās ekskursijas.

    Dārzam ir ciklisks ritms ar paredzamu augu parādi, kas novērojama katru gadu apmēram vienā un tajā pašā laikā: plaukšana, ziedēšana, augļi un tad aiziešana no dārza skatuves līdz nākamajam gadam. Saules gaisma, dienas garums un laikapstākļi diktē noteikumus, kad un cik gara būs katra no šīm ainām. Lai dārzs labi izskatītos visu gadu, piemeklēju dažādus augus, kas ir interesanti atšķirīgos laikos.

    Ziemas beigas, agrs pavasaris ir vistukšākais periods dārzā. Vecie laksti nogriezti, bet jaunie vēl nav saauguši. Taču saulesstari sāk iesildīt zemi un parādās pirmās dzīvības pazīmes. Šis ir laiks, kad prieks par katru asnu un pumpuru!

    Līdz ar putnu dziesmām parādās pirmie pavasara vēstneši – agrās pavasara sīpolpuķītes. Mazie sīpoliņi, uzkrājuši barības vielas, ar lielu sparu paši pirmie izspraucas no aukstās zemes un uzzied. Jo garāka un bargāka bijusi ziema, jo vairāk novērtējam sīkos ziediņus. Augšanas sezona sākusies, un tā turpināsies līdz nākamajai ziemai.

    Lielu lomu joprojām spēlē mūžzaļie augi – visi, kas ziemā saglabā svaigas lapas vai skujas. Koki un krūmi piešķir vertikālo dimensiju un veido dārza telpu. Bet zem tiem mums uzsmaida sniegrozes. Zini, kāpēc to skaistie ziedi skatās uz leju? Tāpat arī citas agrās puķītes, piemēram, sniegpulkstenītes un narcises? Lai pasargātu putekšņus no sniega un lietus un saglabātu tos sausus. Ja izmirks putekšņi, tad tie sāks pūt, un līdz ar tiem bojāsies arī zieds.

    Daži citi agrie ziedētāji, kā krokusi, tulpes un vizbulītes, aizver savas ziedlapas, kad laiks apmācies un draud putekšņus samitrināt.

    Pavasaris patiesi ir iedvesmojošs gadalaiks. Sajūta, ka pati daba saka – ej laukā un radi savu sapņu dārzu! Lai gan agrā pavasarī vēlme darboties ārā bieži vien ir lielāka par iespēju to darīt, jo zeme vēl sasalusi un arī sniegs šajā laikā nav nekas neparasts. Un tomēr daba jau atkal mums sarūpējusi fantastisku brīvdabas izrādi. Atliek vien atvērt durvis, iziet laukā un vērot. Turklāt tas viss ir par velti – bez biļetēm un ieejas maksas. Aicinu jūs doties ārā, apstaigāt savus dārzus un izbaudīt pārsteigumu pilnos mirkļus!

    Raksta turpinājumā burvīgās fotogrāfijās apskatiet, kā mostas Ingunas Smilšarājas dārzs!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē