• FOTO: Augu kolekcionāres Zaigas Graudiņas ieteiktie retumi un pērles

    Māja
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    29. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    2/13Pīlādžlapu ksantocerass

    Pīlādžlapu ksantocerass

    Pīlādžlapu ksantocerass (Xanthoceras sorbifolium). Krievi šo augu iesaukuši par čekalkin oreh – čekalkina rieksts, jo tam ir garšīgi riekstiņi. Vieglāk pateikt, tomēr man savukārt šī iesauka nepatīk, korektāk ir sacīt pīlādžlapu ksantocerass. Nāk no Ķīnas.

    Paprāvs krūms vai neliels kociņš – ja pie mums izaug 2,5–3 metrus, tad pietiks, bet var arī sasniegt 4 metrus. Vainaga forma un lapas atgādina pīlādzi. Zied maijā, reizē ar ceriņiem. Balti ziedi 2,5 centimetri diametrā. Ziedkopas garums 25 centimetri. Maijā viss augs gluži vai pazūd zem ziedu kupenas.

    Riekstiņi ienākas rudenī, saldi. Mūsu reģionā šis augs jaunībā druscītiņ jāuzpasē, bet, kad ieaugas, tad jau viss kārtībā. Viens otrs, kurš no manis pircis, saka – pa vienu vasaru labā zemē uzskrējis cilvēka augumā. Saulmīlis, aug labi drenētās, pietiekami mitrās, auglīgās augsnēs. Pārstādīt var jaunus augus, jo veido spēcīgu mietsakni, ko nav vēlams traumēt.

    Kur dabūju? Kādreiz par šo augu izlasīju internetā, un man atsūtīja sēklas. Ne viegli dabūju, un nav arī vienkārši piedabūt tās uzdīgt. Pagaidām Latvijā vēl maz audzēts, bet pilnīgi ziemcietīgs.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē