• Ērts gludināšanas dēlis – vai tev tāds ir?

    Padomi
    Jolanta Tomševica
    11. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šķiet, ka gludināmā dēļa izvēle ir vienkāršāka par vienkāršu, bet tā lielākoties domā saimnieces, kas joprojām lieto gadu desmitiem veco koka konstrukciju, vai arī tās, kurām vienkārši palaimējies nopirkt labu dēli. Patiesībā atrast ērtu, izturīgu un ne pārāk dārgu gludināšanas dēli nav nemaz tik viegli. Komentē SARMĪTE MŪRNIECE, šūšanas amata meistare, pasniedzēja Burdas šūšanas skolā un Rīgas tūrisma un radošo industriju tehnikumā

    «Izvēloties gludināmo dēli, galvenais nosacījums ir, lai tas būtu ērts. Lai gludinot nevajadzētu saliekt muguru, dēlim jābūt ar vairāku augstumu regulācijas iespējām. Svarīgi, lai gludināmā dēļa kājas būtu fiksētas ar skrūvēm, citādi stiprinājumi jau pēc dažu mēnešu lietošanas nodils, kājas kļūs nestabilas, bet izvēlēto augstumu vairs neizdosies nofiksēt.

    Lai gludināmais apģērbs nebūtu bieži jāgroza un jāpārkārto, jāmeklē dēlis, kam gludināšanas virsma ir pietiekami plaša – optimālais izmērs ir 40 cm platumā un 130 vai 150 cm garumā. Noteikti jābūt arī paliktnim, uz kā var droši novietot gludekli brīžos, kad apģērbs gludinot jāpārkārto. Lai drēbes neelektrizētos, vislabāk izmantot kokvilnas pārvalku ar alumīnija diegu.

    Jāņem vērā, ka pēc gludināšanas ar tvaiku pārvalks noteikti jāizžāvē, bet vismaz reizi mēnesī to vajadzētu noņemt un izmazgāt. Tāpēc svarīgi, lai pārvalks būtu ērti noņemams un uzliekams (stiprināms ar aukliņām vai gumiju). Iegādājoties gludināmo dēli, ir vērts apjautāties, vai komplektā ietilpst arī rezerves pārvalks, – to varēs lietot, kamēr tiek mazgāts un žāvēts ikdienas pārvalks.

    Lai uz gludināmā apģērba neiespiestos dēļa materiāla nospiedumi, jāraugās, lai zem starp dēli un pārvalku būtu pietiekami biezs un mīksts izolācijas slānis, īpaši nepieciešams tas ir gludināmajiem dēļiem ar sietveida pamatni.

    Gludināšanu krietni atvieglo vada fiksācijas statīvs, kas neļauj gludekļa vadam savīties vai maisīties pa kājām, kā arī paliktnis ar rozeti, kas pilda pagarinātāja funkciju. Ja mājoklis ir pietiekami plašs un gludināšanai tiek atvēlēta noteikta telpa, ļoti noderīgs ir speciāls pedālis, ko pievieno gludināmajam dēlim un kas izžāvē dēļa virsmu, ja gludina ar tvaiku.»

    Kādam jābūt ideālam gludināšanas dēlim?

    • Vieglam – tā kā ar šo priekšmetu lielākoties darbojas sievietes, protams, būs vieglāk, ja dēlis nav smags.
    • Izturīgam un stabilam – dēlis nedrīkst šūpoties vai ļodzīties. Turklāt svarīgi, lai stabilitāte netiktu iegūta uz dēļa svara rēķina.
    • Kompaktam – dēlim jābūt ērti saliekamam, glabājoties tam nevajadzētu aizņemt daudz vietas.
    • Ērtam – gludināmajai virsmai jābūt pietiekami platai un garai, lai gludināt varētu ātri un ērti. Svarīgi, lai ir arī speciāls paliktnis gludeklim.
    • Kvalitatīvam – izturīga konstrukcija un mīksts dēļa pārvalks ar nepiedegošu pārklājumu.
    • Mobilam – nepieciešama iespēja regulēt augstumu, lai katra saimniece varētu izvēlēties sev piemērotāko, turklāt regulācijai jābūt vienkāršai un ērtai.

    Veikalā

    1. Noskaidro, no kāda materiāla darināts gludināmais dēlis.

    • Koka skaidu plātne – pats lētākais materiāls. Ar laiku mitruma un karstuma iedarbībā deformējas un iegūst nelīdzenu virsmu.
    • Tīkls jeb režģis – darināts no metāla, diezgan izturīgs, ar daudzām atverēm tvaika caurlaidībai. Lai virsma būtu pietiekami līdzena, tam jābūt komplektētam ar biezu un mīkstu apvalku.
    • Metāls – kvalitatīvs un izturīgs materiāls. Uzmanība jāpievērš tam, cik daudz ir atvērumu tvaika izplūdei, citādi pārvalks ātri nolietosies.
    • Termoplastika – jauns materiāls, kas tiek uzskatīts par vienu no labākajiem, jo ir viegls, izturīgs, labi laiž cauri tvaiku, turklāt atstaro siltumu. Tiesa, dārgs.

    2. Uzzini izmērus.

    Vienotu izmēru nav, dēļi mēdz būt ļoti dažādu lielumu. Par ērtu var uzskatīt dēli, kura platums nav mazāks par 38 cm, bet garums ir aptuveni 150 cm. Savukārt izvelkamā galda dēļa izmēriem jābūt vismaz 30 × 70 cm.

    3. Novērtē pārvalka materiālu.

    Vislētākie pārvalki ir darināti no kokvilnas auduma, dārgāki – no sintētiskiem, ūdensnecaurlaidīgiem, nepiedegošiem un karstumizturīgiem audumiem, kas lielākoties ir nomaināmi.

    Svarīgi ir izpētīt, kā pārvalks tiek stiprināts pie dēļa. Ir koka dēļi, pie kuriem pārvalks piestiprināts ar nagliņām. Šādu pārvalku nav iespējams mazgāt – kad tas nolietosies, pārvilkšana būs diezgan darbietilpīgs process un, iespējams, lētāk un vieglāk būs nopirkt jaunu dēli. Noņemamam pārvalkam labāk būt ar aukliņām, nevis gumijām, jo tās ar laiku izstaipās.

    Vēlams, lai apvalks būtu ar divkāršu oderi, kas nodrošina gludināšanai mīkstu virsmu. Nopērkami arī apvalki ar divpusēju lietošanas virsmu.

    4. Pievērs uzmanību konstrukcijai.

    • Kājiņu forma. Pirmajā acu uzmetienā var šķist, ka stabilāki ir dēļi nevis ar četrām kājām, bet divām (katras puses divas kājiņas savā starpā savienotas ar sliedi), jo tie stabilāk pieguļ grīdas plaknei. Tomēr svarīgāks par kājiņu veidu ir to novietojums. Jo vairāk gludināmā dēļa kājas izvirzītas ārpus gludināmās virsmas izmēriem (platumā), jo stabilāks dēlis.

      Masīvas kājas būs stabilas, bet ar tām būs grūti manevrēt, dēli saliekot. Ideāls risinājums – vieglas, bet stabilas kājas. Turklāt tām jābūt ar plastmasas vai gumijas uzgaļiem, lai tās neslīdētu un nesabojātu grīdas segumu.
    • Kājiņu stiprinājumi mēdz būt triju veidu: ar skrūvēm (visizturīgākais), piemetinātas, ar skavām (visneizturīgākais veids).
    • Augstuma regulācija mēdz būt divējāda: pakāpjveida (lielākoties ir trīs pakāpes) vai pakāpeniska – vairāk iespēju variēt, bet šāda fiksācija mēdz ātri iziet no ierindas.

    5. Apskati aksesuārus.

    • Paliktnis gludeklim – gludekli iespējams ērti novietot turpat uz dēļa, bet tas neaizņem daudz vietas. Visbiežāk paliktnis veidots kā izvelkama papildu konstrukcija pie dēļa sāniem.
    • Atsevišķs dēlītis piedurkņu gludināšanai – ģimenēs, kur regulāri jāgludina krekli, tas ļoti noderēs. Vēlams, lai šī papildierīce būtu nevis stacionāra, bet uzliekama pēc vajadzības.
    • Vada fiksācija – vada tīšanās un aizķeršanās aiz gludināmā dēļa virsmas ir ļoti kaitinoša. Ar šo problēmu viegli tiek galā vada fiksators.
    • Paliktnis ar pagarinātāja funkciju – ne vienmēr iespējams gludināmo dēli novietot tieši pie elektrības rozetes, arī meklēt pagarinātāju nav ērti, šo problēmu atrisina paliktnis ar elektrības rozeti.
    • Pakaramais krekliem – nav nemitīgi jāskrien pie skapja, lai katru izgludināto apģērba gabalu tajā iekārtu. Var sagludināt vairākus uzreiz un novietot uz dēļa pakarināmā, kas biežāk izvietots zem dēļa apakšējās virsmas.
    • Plaukts veļai – tas atrodas zem vai pie gludināmā dēļa sānu sienas un paredzēts, lai būtu, kur nolikt jau sagludināto apģērbu kaudzi.

    Gludināmo dēļu veidi

    Standarta saliekamie gludināmie dēļi

    Nopērkami gan pavisam vienkārši dēļi bez augstuma regulācijas iespējām un papildu aprīkojuma, gan īpaši ergonomiski modeļi ar stabilāku pamatni, maināmiem pārvalkiem, gludekļa paliktni, vada fiksāciju un citiem aksesuāriem.

    Plusi

    • ja iegādājas kvalitatīvu modeli ar papildfunkcijām, iespējams gludināt ļoti dažādu veidu apģērbu un tekstilizstrādājumus
    • iespējams mainīt gludināšanas augstumu

    Mīnuss

    • nepieciešams diezgan daudz vietas gan gludināmā dēļa novietošanai, gan glabāšanai.

    Derēs: aktīvai saimniekošanai; lielam veļas daudzumam; dažādu lielumu un veidu apģērbu gludināšanai.

    Izvelkamie vai noliecamie (iebūvējamie) gludināmie dēļi

    Iespējams iebūvēt gan drēbju skapī, gan virtuves plauktā, arī kumodē vai galdā. Visbiežāk tie ir izvelkami vai noliecami. Jārēķinās, ka izvelkams dēlis būs mazāka izmēra nekā standarta dēlis, tas vairāk pielīdzināms galda gludināmajam dēlim, bet kā atliecamu dēli iespējams iebūvēt arī standarta izmēra modeli.

    Plusi

    • nav jāmeklē speciāla vieta, kur dēli glabāt
    • neaizņem daudz vietas

    Mīnusi

    • iespējams tikai viens gludināšanas augstums
    • tā kā dēlis ir iebūvēts mēbelē, var gludināt tikai konkrētā vietā – var būt sarežģīti gludināt liela izmēra izstrādājumus, jo traucēs mēbeles konstrukcija līdzās

    Derēs: nelielos mājokļos; kompaktās iekārtās; ne pārāk intensīvai saimniekošanai; nelielām ģimenēm.

    Galda gludināmie dēļi

    Neliela izmēra dēļi bez saliekamu kāju konstrukcijas. Paredzēti novietošanai uz galda virsmas.

    Plusi

    • gludināšanai var izmantot jebkuru galda, letes, kumodes vai citu virsmu
    • neaizņem daudz vietas glabājot

    Mīnusi

    • var gludināt tikai neliela izmēra izstrādājumus
    • gludināšanas augstumu nevar regulēt, tas atkarīgs no izvēlētās virsmas augstuma

    Derēs: nelielos mājokļos; ja gludina reti vai arī gludināmo apģērbu nav daudz un tie ir nelieli; ideāli kā papildu ierīce, ja bieži jāgludina bērnu drēbītes, bet lielo veļu gludina daudz retāk.

    Secinājumi

    • Izvēloties gludināmo dēli, jāņem vērā ne tikai tas, cik bieži un kas jāgludina, bet arī mājokļa izmēri un dēļa uzglabāšanas iespējas.
    • Varbūt šķiet lieki iegādāties dēli ar dažādiem papildu aksesuāriem, bet tieši tie jau gludināšanu padara ērtāku, vienkāršāku un vieglāku.
    • Iebūvējamos dēļus parastajos saimniecības preču veikalos velti meklēt, tie atrodami mēbeļu furnitūras salonos.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē