• Elegantā kārtība dārzā

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    25. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No Galantus arhīva
    Šo dārzu raksturo detaļu izsmalcinātība un kārtība it visā – tīras, lakoniskas formas un taisnas līnijas.

    Par dārzu stāsta

    RUTA GABRANOVA

    • Dārzu mākslas uzņēmuma Galantus ainavu arhitekte, šī dārza dizainere.
    • Specialitāti apguvusi Latvijas Lauksaimniecības universitātē.
    • Pieredze 5 gadi.

    Dārzs iekārtots ģimenei – vīrs, sieva, divi bērni un labradors. Tas atrodas priežu mežā un ir 1500 kvadrātmetru liels. Pats dārzs pirms rekonstrukcijas bija funkcionāls, pārvietošanās pa to bija ērta, augu sortiments – pievilcīgs, bet tas, kas dārzam trūka un ko arī saimnieki vēlējas, bija – dārza dvēsele. Viņi gribēja, lai dārzs ir baudāms. Ar savu noskaņu, ar intrigu, ar mainību. Ar dažādām dārza telpām, ko var izmantot gan mierīgai atpūtai, gan aktīvi un atraktīvi – saimniekiem patīk arī svinēt svētkus. Līdz tam dārzs bija vienkāršs, sakopts, bet ne tuvu netika izmantots tā potenciāls.

    Stādījumu ieskautā lapene. Zied tūbainā anemone (Anemone tomentosa) ‘Robustissima’ uz Ķīnas miskanšu (Miscanthus sinensis) ‘Kleine Silberspinne’ fona. Lapene dārzā jau bija, bet tā tika pārcelta uz citu vietu, lai, sēžot uz mājas terases, pirmais skats nebūtu uz lapeni – lai tā ir nostāk. Zālienu izmanto gan spēlēm, gan svētku svinēšanai.

    Rožu dobe. Dārza saulainākajā vietā rekonstruētā rožu dobe kļuvusi gaisīga un mainīga. Izmantojām jau esošās rozes un dobi papildinājām ar ziemcietēm violetos un baltos toņos – balodeņlapu perovskija (Perovskia atriplicifolia) ‘Blue Spire’, zilganā molīnija (Molinia caerulea) ‘Heidebraut’, lielziedu kaķumētra (Nepeta grandiflora) ‘Zinser’s Giant’, lavanda (Lavandula x intermedia) ‘Phenomenal’, mīkstais raspodiņš (Alchemilla mollis) ‘Auslese’ –, lai tās rada fonu košajām rozēm. Pavasarī te zied tulpes, narcises, krokusi, sniegpulkstenītes. Blakus dobei izveidojām laukumu ar diviem krēsliem un galdiņu – saimnieki rīta saulē tur dzer rīta kafiju.

    Tagad dārzs ir pārdomāti veidots vairākos līmeņos, izceļot atsevišķas dārza zonu noskaņas un papildinot telpiskumu. Piemājas terase veidota divos līmeņos, mājas priekšdārzā radīta paaugstināta dobe, bet virtuves dārziņš iedziļināts pāris pakāpienu zemāk par pārējo dārzu. Saimniekiem pašiem bija ārkārtīgi svarīgi, lai dārzā būtu kārtības sajūta, lai ir tīras, loģiskas līnijas. Strikto formu valodu var nolasīt celiņu tīklā, jo tie visi ir veidoti taisni, tāpat arī dārza cirptajos dzīvžogos, kas ierāmē apjomīgas dobes un atdala telpas. Taisnas līnijas rada savāktības un kārtības izjūtu. Ņemot vērā mājas komplicēto arhitektūru, svarīgi bija ievērot šo tīro valodu dārza elementos, lai dārzs un arhitektūra nekonkurētu, bet, gluži otrādi, – lai viens otru papildinātu.

    Vēl saimnieki vēlējas, lai tiktu saglabāts pēc iespējas vairāk jau esošo augu. Dārzā auga daudz ziemciešu, rožu, hortenziju un rododendru.

    Priežu paēnā. Ārendsa astilbes (Astilbe arendsii) ‘Weisse Gloria’ un gandrenes (Geranium) ‘Rozanne’.

    Mainīgie podi. Piemājas terase ir divos līmeņos, un uz tās izvietoti podi, kas dārza sajūtu paceļ mazliet augstāk un rada mājīgumu. Sudrabotais ragainis ir Brauna kalocefāle (Calocephalus brownii), nokarenais lapainis  – sudrabainā dihondra (Dichondra argentea), kurai vajag siltumu, matainā ir tievā stepjulīga (Stipa tenuissima) ‘Pony Tails’, bet ar baltiem ziediem zied verbēna (Verbena hybrida). Pavasarī podos ir kompozīcijas no sīpolpuķēm.

    Celiņu tīkls. Tas ir īpaši pārdomāts. Smalki izzīmēti seguma raksti, rūpīgi atlasīti materiāli, kas atbilst celiņu lietošanas intensitātei un dārza zonu noskaņām. Betona bruģakmens dārzā kombinēts ar saskanīga toņa betona plāksnēm, šādi akcentējot dažādās dārza telpas. Akurātumu ievieš arī zemais mūžzaļais bukšu (Buxus sempervirens) dzīvžodziņš, ap priedi apvijusies vīteņhortenzija (Hydrangea petiolaris) un ogulāju rindas laukumiņa priekšā. Gar robežu aug arī tūjas, lai aizsegtu skatu no kaimiņus puses un veidotos intīmāka dārza telpa. Plākšņu laukums vairāk ir funkcionāls. Vasarā bērni tur bieži noliek pingponga galdu, bet citreiz tur stāv āra mēbeles.

    Virtuves dārzs. Tas ir iedziļināts pāris pakāpienu zemāk par pārējo dārzu. Atbalsta sienas apkārt virtuves dārzam veidotas no koka brusām, kas saliktas cita uz citas, bet lejā savukārt izvietotas vairākas kastes no rūsināta metāla. Saimniece tajās audzē zemenes, lapu salātus un garšaugus.

    Klājiens. Zilās gandrenes (Geranium) ‘Rozanne’ un tumšrozā lielās zvaigznītes (Astrantia major) ‘Star of Beauty’, prasības – pieticīgas.

    Dziļais dārzs. Aiz rožu dobes, ejot dziļāk dārzā, var just, ka tas ir nedaudz tumšs, ļoti mājīgs, pieklusināts. Dobēs izmantoto augu sortiments izvēlēts dārza noskaņu izcelšanai, pielāgojoties vietas apstākļiem, ko veido priedes, neliels noēnojums, izteiktas gaismēnu spēles. Tur jau auga rododendri un hortenzijas, un mēs pielikām citus ēncietīgus augus – astilbes, heihēras, astrancijas, kas zied pieklusinātos toņos: rozā, balts, maigi lillā. Arī paši saimnieki uzsvēra, ka viņi negrib, lai dārzs ir kliedzošs. Viņu sapnis esot – lai ir patīkams meža dārzs ar piesātināti zaļiem toņiem un pāris krāsu akcentiem.

    Krēsli rīta kafijai. Skats no saglabātās rožu dobes puses caur zilganās molīnijas un perovskiju skarām. Saulainā rožu dobe ir vienīgā, kurā aug graudzāles.

    Šī dārza knifiņš – maliņas

    Bruģa maliņas ir liktas gar dobēm, līdz ar to dārzs ir vieglāk kopjams. Zālienu šajā dārzā pļauj robots, un tam ir ļoti svarīgas šīs apmalītes, kas konkrēti fiksē pāreju starp dobi un zālienu, tā nekad nezūd, vienmēr ir perfekta un taisna. Arī ja saimnieks pļauj mauriņu, tad, ar vienu riteni braucot pa bruģa maliņu, pļāvums sanāk precīzs un netiek aizskarti dobēs augošie augi.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē