• Eksotisks augļudārzs istabā

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    7. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nacionālā Botāniskā dārza oranžērijas saimniecei Zanei Purnei ir doma izveidot kolekciju, kurā būtu augi, kas dod augļus ne tikai siltumnīcā, bet arī istabā.

    «Man pašai ir doma Nacionālajā Botāniskajā dārzā izveidot kolekciju, kurā būtu tādi augi, kas dod augļus ne tikai siltumnīcā, bet arī istabā. Tas patiešām ir iespējams – vajag tikai mēģināt. Nacionālajā Botāniskajā dārzā ražo daudzi augi: citroni, laimi, greipfrūti, psīdijas, arī vīģes un feihojas, pat banāni ir bijuši: maziņi, bet ļoti garšīgi. Es sapņoju: varētu saaudzēt, piemēram, tik daudz eriobotriju, lai tās var garāmejot noplūkt un iedod apmeklētājiem pagaršot. Nemaz nevar pateikt, pēc kā garšo katrs auglis, jo tas katrs garšo pats pēc sevis,» saka Zane Purne.

    Istabas augļu dārza zelta padomi

    • Sēj svaigas, no augļa nupat izņemtas un nesakaltētas sēklas.
    • Sēj vairāk sēklu pat tad, ja gribi tikai vienu augu. Nekad nevar zināt, kāda būs sēklu dīgstspēja.
    • Ne vienmēr sējenis dos tieši tādas garšas augli, no kāda būsi ņēmusi sēklas, – var izaugt tāds pats vai garšīgāks, vai negaršīgāks.
    • Daudz ātrāk ražu izdosies iegūt no apskaņota spraudeņa, kas griezts no jau ražojoša koka. Šāds augs var uzziedēt un dot augļus jau nākamajā gadā.
    • Lai eksotiskie augi uzziedētu, lai ieriestos un nogatavotos augļi, pats galvenais ir gaisma un mitrs gaiss. Jo prasīgāks augs, jo augstāku gaisa mitrumu un vairāk gaismas tam vajag.
    • Citrons (Citrus limon)

      Tāpat audzē arī apelsīnus, mandarīnus, citronus, laimus, greipfrūtus un citus citrusaugus.

      Citrusaugiem atšķirībā no gandrīz visiem citiem istabas augiem vajag skābu augsni – ar augsnes reakciju līdz pH 6. Ziemā citrusaugus vēlams novietot vēsākā telpā. Ja augu gribi veidot koka formā, audzē garu maiksti un, kad stumbrs īkšķa resnumā, vēlamajā vainaga augstumā dzinumu nogriež. Citrusaugu var audzēt arī kā krūmu, to jau laikus apgriežot un ļaujot augt vairākiem dzinumiem. Gan kokam, gan krūmam dzinumu gali regulāri jāapgriež.

      Kā jau subtropu augiem, citrusaugiem vienlaikus var būt gan pumpuri, gan ziedi, gan augļi.

      • Sējot augļus gaidi pēc sešiem septiņiem gadiem.

      Psīdija (Psidium)

      Augam pietiks vietas uz palodzes. Ķirša lieluma ogas atkarībā no sugas un šķirnes var būt brūnganas, sarkanas, rozā vai dzeltenīgas.

      • Sējot augļus gaidi pēc trim četriem gadiem.

      Eriobotrija (Eriobotrya)

      Šo augu mēdz dēvēt arī par istabas kastani. Sēklas ļoti labi dīgst, pāris nedēļu laikā stādiņš jau gatavs. Uz palodzes šim augam vietas nepietiks, jo izaugs arī divu metru garumā. Augu var audzēt gan kā koku, gan kā krūmu, bet augs prasa specifisku apgriešanu – tikai pēc noražošanas.

      • Sējot augļus gaidi pēc diviem trim gadiem.

      Feihoja (Feijoa sellowiana)

      Savvaļā aug Urugvajā, Dienvidbrazīlijā, Argentīnā.

      Zied pavasarī ļoti skaistiem ziediem: baltiem ar rožainiem putekšņiem. Var mēģināt audzēt krūma formā, tomēr labāk augs kā koks, tādēļ tam uz palodzes vietas nepietiks.

      • Sējot augļus gaidi pēc pieciem gadiem.

      Vīģe (Ficus carica)

      Ziemā pilnībā nometīs lapas, arī augot uz palodzes, bet pavasarī jauni dzinumi un lapas atkal pamostas.

      • Sējot augļus gaidi pēc četriem gadiem.

      Kivi (Actinidia arguta)

      Uz palodzes liānveidīgajam augam nepatiks – noteikti vajadzēs daudz vietas un balstus, jo dzinumi izaug vairāku metru garumā. Kivi ir gaismasprasīgs augs – tam patiks, ja logs būs pa visu sienu. Vislabāk audzēt divus kivi – vienam sēklas ņemt no dzeltenā, bet otram no zaļā kivi.

      • Sējot augļus gaidi pēc pieciem sešiem gadiem.

      Avokado (Persea americana)

      Sēklas labi dīgst, augs ļoti skaisti zied, bet prieka vien tik, kā skaistums.

      Dabā, kur avokado aug plantācijās kā ābeles, ziedi apputeksnējas, bet telpā, ziedot uz viena auga, ne. Kad avokado plaukst sievišķie ziedi, tad vīrišķie aizveras, un otrādi, tādēļ augs neapputeksnēsies.

      • Augļus negaidi.

      Papaija (Carica papaya)

      Vajag daudz vietas. Aug neticami ātri – gada laikā labos apstākļos pāraug divus metrus un dod augļus kā krelles. Augs tikai tad, ja telpā būs vismaz 24 grādu siltums, mitrs gaiss un papildu apgaismojums. Vajag daudz vietas.

      • Augļus gaidi pēc gada vai diviem.

      Kafija (Coffea)

      Kafijas krūmam ļoti patiks vienmērīga temperatūra – ja 18 grādu siltums dienā, tad 18 grādu siltums arī naktī, turklāt augs ir jutīgs pret augsnes mitrumu – tam jābūt iespējami vienādam. Nobirušās kafijas pupiņas augsnē labi uzdīgst.

      • Sējot augļi jāgaida četrus gadus.

      Banāns (Musa acuminata)

      Banānu augļos, ko varam nopirkt veikalos, retu reizi tomēr var atrast melnas sēkliņas. No labi nobriedušām sēklām pēc pāris mēnešiem izdīgs augs. Kad augs jau divmetrīgs, tas uzzied.

      • Sējot augļi jāgaida piecus gadus.

      Monstera (Monstera deliciosa)

      Lai ienāktos augļi, monsterai nedrīkst nogriezt galotni, jo tieši tajā veidojas ziedi. Augļi pēc izskata atgādina kukurūzas vālītes, pēc garšas – ananasus. Tumšzaļajai monsterai augļi ienāksies ātrāk, baltraibajai – vēlāk. Auglis gatavojas ilgi – apmēram pusgadu.

      • Augļi jāgaida septiņus astoņus gadus.

      Ananass (Ananas comosus)

      Auglim ar leknu, dzīvīgu lapu pušķi nogriež augšdaļu un liek apskaņoties augsnē, kur kūdra sajaukta ar krietnu devu grants. Ananasu vēl pārsedz ar plastmasas maisiņu, izveidojot siltumnīcu. Ananasam vajag ļoti daudz gaismas.

      • Stādot augļus gaidi pēc četriem gadiem.

      Ingvers (Zingiber officinale)

      Sakneni var stādīt podiņā un audzēt tieši sakneņa dēļ, kuru vēlāk, kad tā krietni paaugusies, izrok, daļu nogriež un atkal stāda zemē – līdzīgi kā dārzā rīkojas ar mārrutkiem.

      • Stādot ražu var iegūt jau pēc gada.

       

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē