• Ej, izzini, sajūsminies – un iepazīsti Latviju saudzīgi

    Atpūta
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    4. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: flickr.com/sergeigussev
    6/6Latvijas dabas parku karalis - Gaujas Nacionālais parks

    Latvijas dabas parku karalis - Gaujas Nacionālais parks

    Gaujas Nacionālais parks (GNP) ir Latvijas vecākais nacionālais parks, dibināts 1973. gada 14. septembrī. Tā mērķis ir aizsargāt Gaujas senlejas un tās apkārtnes unikālās dabas vērtības, vienlaikus nodrošinot teritorijā gan atpūtas, gan dabas aizsardzības funkcijas. 

    Tas ir arī platības ziņā lielākais nacionālais parks Latvijā, GNP teritorija aizņem vairāk nekā 91 tūkstoti hektāru no Murjāņiem līdz Valmierai. 

    Tūrisma vēsturei GNP teritorijā ir senas tradīcijas. Pirmie apmeklētāji ar ceļa spieķi pa Siguldas apkārtnes takām staigāja jau 19. gadsimtā, bet Gūtmaņa alā Siguldā senākie ieraksti alas griestos datēti pat ar 17. gadsimtu. 

    Ik gadus tūkstošiem apmeklētāju piesaista savdabīgā ainava, Latvijā vislielākie devona iežu atsegumi – smilšakmens kraujas, klintis un alas, kā arī leģendām un nostāstiem apvītās kultūrvēsturiskās bagātības.

    GNP atrodas vairāk nekā 500 kultūras un vēstures pieminekļu – pilskalni, mūra pilis, baznīcas, muižas, ūdensdzirnavas un vējdzirnavas, kā arī citi arheoloģiskie, arhitektūras un mākslas pieminekļi.

    Gaujas, Amatas un Braslas krastos iekārtotas ūdens tūristu apmetnes, autobraucējiem paredzētas vairākas autotūristu apmetnes, kājāmgājējiem takas vairāk nekā 100 kilometru kopgarumā, bet velotūristiem maršruti visā Gaujas Nacionālā parka teritorijā. 

    GNP ir nemitīgā attīstībā. Ir izveidoti jauni Dabas izglītības centri, tiek veikti labiekārtojumi tūrisma objektos. Līgatnes dabas takās apmeklētāji var vērot meža iemītniekus no rekonstruētajām skatu platformām un vērot Gaujas senleju no skatu torņa. 

    Pie jaunākajiem uzlabojumiem minami darbi Cīrulīšu dabas takās un Sarkano klinšu dabas takās un ar tām saistītajā teritorijā – Ar Eiropas Savienības fondu atbalstu tur izbūvēta atbilstoša cilvēka darbības slodzi mazinoša infrastruktūra, izvietojot arī informatīvus objektus. 

    Projekta ietvaros veikta Cīrulīšu dabas taku papildināšana, izveidojot jaunus maršrutus virs Spoguļklints un Zvanu klinšu apskatei Cēsīs.

    Par darbu kvalitāti liecina tas, ka dabas taka gar Zvanu klintīm un Spoguļklintīm Cēsīs 2018. gadā tika nominēta konkursā Gada labākā būve Latvijā nominācijā Ainava.

    GNP teritorijā izdalītas vairākas īpaši bioloģiski vērtīgas teritorijas – Nurmižu gravu, Roču meža, Inciema senkratu un Sudas purva rezervāta zonas.  

    Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekts Nr. 5.4.1.1/17/A/024 Dabas infrastruktūras atjaunošana Gaujas nacionālajā parkā, Cēsu un Pārgaujas novados 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē