• Ilzes Garančas gardās konfektes iecienītas pat Kannu kinofestivālā

    Ēd un lasi
    Beāte Leja
    3. decembris, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Konfektes CAPS! mūsu sportistu delegācija paņēmusi līdzi, dodoties uz ziemas olimpiskajām spēlēm Dienvidkorejā, lai Latvijas garšu dāvinātu citiem. Ļoti ticams, ka šos saldumus nogaršojusi arī Saūda Arābijas princese, un, kas to lai zina, kuru slavenību vēderos ILZES GARANČAS lolotās konfektes nonāca Kannu kinofestivāla laikā... Tomēr stāsts sākās viņas mājas virtuvē.

    Otrs mēģinājums būt par uzņēmēju

    Vēl neilgi pirms tam, kad Ilze Garanča savas mājas virtuvē izgatavoja pirmo konfekšu porciju, viņa kopā ar savu vīru un ģimenes draugiem roku jau bija iemēģinājuši uzņēmējdarbībā.

    «Tie bija treknie gadi. Atvērām savu kafejnīciņu, kurā tirgojām labu kafiju un sendvičus no pašu ceptas maizes. Ekonomiskā krīze darīja savu, un šim biznesam nācās pielikt punktu, taču tā bija izcila mācību stunda, kas deva ļoti vērtīgu pieredzi, kā vajag un kā nevajag darīt. Pie sevis domāju – ja vien nepārtraukšu darboties kā uzņēmēja, tad ieguldījumu pirmajā biznesā varēšu uztvert kā investīciju savā pieredzē un zināšanās, ko varēšu ņemt par pamatu nākamajam biznesam,» CAPS! konfekšu radītāja Ilze sāk savu stāstu.

    Filma kā zīme

    Tā arī notika... Ilze tobrīd bija mamma jau trīs maziem puikām, un šķita tik svarīgi būt klātesošai, lai nepalaistu garām iespēju redzēt, kā viņi aug. «Vienlaikus zināju, ka vēlos dzīvē darīt kaut ko tādu, kas man sirdij tuvs. Nav jēgas iet uz darbu ar bēdīgu seju vai sliktām emocijām!» Galu galā roka uzņēmējdarbībā bija iemēģināta, tāpēc domas sāka kārtoties ap kādu jaunu ieceri, ko sākt realizēt. Ilze pēc profesijas ir pārtikas ražošanas inženiere, maizniece – skaidrs, ka jādara tas, ko vislabāk prot! Lai gan patika pret saldumiem nebija sveša, Ilze veikalos nevarēja atrast sev tādas konfektes, kas patiesi garšotu, – visas šķita pārāk saldas un ar nesaprotamu sastāvu. Kaut gan vispirms bija ideja par bulciņu cepšanu, doma par konfektēm Ilzes prāta gaiteņos jau bija iemaldījusies, bet vēl nesteidzās skaidri iezīmēt biznesa aprises. Līdz brīdim, kad viņa, kura ikdienā nemaz nav aizrautīga TV skatītāja, kādu vakaru mājās ieslēdza televizoru. Tur nupat bija sākusies filma Šokolāde ar Žiljetu Binošu galvenajā lomā. Zīme!? Kādu brīdi tika pat apsvērts – varbūt jāķeras pie šokolādes gatavošanas no kakao pupiņām, bet process sākumam šķita trakoti sarežģīts. «Nolēmu saldumu gatavošanai tomēr izmantot šokolādes kuvertūru (couverture chocolate) un tā arī sāku mācīties šokolādi...»

    Eksperimentos kritušie blenderi

    Ziemassvētku laikā Ilze dāvanām pati gatavoja konfektes, dāvināja saldumus arī kaimiņiem, un viņi, tos pagaršojuši, tūlīt pat gribēja zināt, kur tādus var iegādāties. «Tā bija nākamā zīme, ka es drīkstu sākt gatavot konfektes, jo man uzreiz bija pircējs. Kādu laiku kaimiņi arī bija mani vienīgie pircēji, kamēr es vēl tikai meklēju īstās receptes un eksperimentēju.» CAPS! patiešām sācies pašmāju virtuvē no vismazākās bļodiņas un ar vairākiem pārpūlē nosvilinātiem blenderiem. «Eksperimentēju ar vismazākajiem izejvielu daudzumiem, gatavojot trifelēm pildījumu. Strādāju ar visparastākajiem mājas blenderiem, kas lūza cits pēc cita, jo sasmalcināt sīkstās sastāvdaļas nav joka lieta. Sevišķi, ja jāsamaļ žāvētie āboli...»

    Pa ceļam uz īsto recepti netrūka arī kļūdu. Tās pamazām izlabojot, galu galā radās īstais produkts.

    «Piemēram, sajaucot masu trifelēm, bija jāiemācās noķert īsto mirkli, kad no masas drīkst sākt velt bumbiņas. Ja šo mirkli nokavē, masa sacietē, un tad pamatīgi jāpiepūlas, lai to atkal atdzīvinātu. Vēlāk izrādījās, ka tieši šis atdzīvināšanas process deva vēl papildu vērtību mūsu konfekšu receptūrai, tāpēc pildījuma masas sacietināšanas un atdzīvināšanas metodi izmantojam joprojām.»

    Īsts, tātad garšīgs!

    Katrā mazajā konfektē līdzās pildījumam ar šokolādi noglazēta arī riekšava Ilzes dzīves filozofijas: «Spēt būt pašam nav viegli, bet, ja uzdrīksties būt īsts, ar savām labajām un sliktajām īpašībām, tad arī citiem tu liksies interesants un garšīgs. Tas pats ar konfektēm. Ja tā ir dzērvene, tātad lai ir dzērvene – viss un āmen! Bez konservantiem un krāsas uzlabotājiem.» Liels prieks par mammas nodarbošanos ir arī Ilzes četriem bērniem, kuri teju vienmēr tiek pie saldumiem. Pašiem sava mazā leiputrija. Savukārt mamma priecāja, ka bērni ir redzējuši, kā no apaļas nulles izaug uzņēmums. «Savu pirmo biznesu būvējām pēc principa, kā būtu pareizi, – ja kāds pirks, tad pelnīsim. Otrreiz startējot uzņēmējdarbībā, taktika bija pavisam cita – kā, neiztērējot nevienu centu, uzaudzēt biznesu. Man gan vecākais dēls nesen atzinās, ka viņam nekad nebūs bizness, kur pašam kaut kas jāizgatavo ar rokām. Viņš droši vien redz, ka tas nav nekāds rožu dārzs un ir smagi jāstrādā.» Ilzes radītās konfektes nebūs tas našķis, ko uz ātru roku nopērk, braucot no darba uz mājām, ja sagribas ko saldu: «Ražojam saldumus prezentabliem pasākumiem, dāvanām, ko aizvest no Latvijas, konfektes ar ābolu, rupjmaizes, dzērveņu, aroniju, upeņu, cidoniju, ķirbju, zemeņu pildījumiem.»

    Uz Olimpiskajām spēlēm konfekšu disciplīnā

    CAPS! īpašniece nāk no Lubānas un, kā jau fizkultūras skolotāju meitai pieklājas, skolas gados piedalījās visās sacensībās pēc kārtas. «Kad vajadzēja, spēlēju galda tenisu. kad vajadzēja – slēpoju. Dziedāju korī, ansamblī, dejoju tautiskās dejas. Tomēr nekad neesmu bijusi tāda līmeņa sportiste, lai varētu cerēt uz Olimpiskajām spēlēm,» viņa saka.

    Konfekšu ražošana viņai pierādīja, ka var sasniegt jebkurus mērķus, ja vien dara to, kas padodas vislabāk.

    «Savulaik pirms vasaras olimpiskajām spēlēm Rio man palūdza, lai dāvanām izgatavojam konfektes, kas karstumā nekūst. Izgatavojām uz karameles bāzes ar augļiem un ogām. Vai es kādreiz būtu iedomājusies, ka tikšu uz olimpiskajām spēlēm? Nē! Toties uz olimpiskajām spēlēm dodas mūsu konfektes. Sanāk, ka ar labāko, ko proti darīt, var sasniegt visu – jā, es kā sportiste uz Olimpiskajām spēlēm netieku, bet tieku tur ar savām konfektēm! Protams, šokolāde ir ļoti cimperlīga, ar to jāstrādā uzmanīgi, jāapietas gluži kā ar smalku dāmu, taču tas šokolādes konfekšu radīšanas procesu padara tikai interesantāku,» piebilst Ilze. «Šo gadu laikā esmu sapratusi, ka CAPS! ir mana lieta, veids, kā komunicēju ar pasauli un kā dienu no dienas mācos ne tikai izprast šokolādi, bet arī sevi pašu.»

    Konfekšu meistares padomi

    • Gatavas konfektes nedrīkst turēt ledusskapī! To uzglabāšanai labākā temperatūra ir plus 16–20 grādu. Ledusskapī konfektēm ir par vēsu. Tiklīdz no ledusskapja šokolādē glazētās konfektes izņems ārā, istabas temperatūrā tās kļūs baltas, jo temperatūras svārstību iespaidā uz šokolādes virsmas izgulsnēsies kakao sviests, noslāņosies un izbojās garšīgo izskatu.
    • Veikalos var iegādāties tā dēvētos šokolādes čipsus, kas paredzēti konditorejas darbiem. Kāda atšķirība starp tāfelīti un čipsiem? Otrie ātrāk un vienmērīgāk izkūst, tāpēc ar šokolādes čipsiem strādāt vienkāršāk.
    • Vienādi kausē kā balto, tā tumšo vai piena šokolādi. Atšķirība vien tā, ka baltajā šokolādē glazētās konfektes būs vieglāk uzglabāt. Tās, ņemot ārā no ledusskapja un atkal liekot tajā iekšā, nemainīs krāsu, nekļūs matētas, kā to dara tumšās šokolādes glazējums.
    • Kādas sukādes izvēlēties pildījumam, tas ir tikai gaumes jautājums. Piemēram, ķirbju sukādes pēc garšas ir visneitrālākās, tāpēc tās labi noder masas veidošanai, un ķirbi viegli kombinēt ar citām garšām.
    • Pildījuma pagatavošanai var izmantot pat sīpolu marmelādi, viskiju, krustnagliņas – jebko! CAPS! plāno pamēģināt izgatavot konfektes arī no saulē kaltētiem tomātiem.

    Ja ražo bez konservantiem – kas likts uz spēles?

    Bez konservantiem, esencēm, bez garšas pastiprinātājiem, mākslīgām krāsvielām. CAPS! atļauj dzērvenei, aronijai, riekstiem būt tādiem, kādi tie ir. Sarežģītāk ražošanā iztikt bez konservantiem ir tad, ja domā par eksportu, kurā būtiski, lai produkta derīguma termiņš būtu vismaz 12 mēneši. Neizmantojot konservantus, CAPS! savām konfektēm dod 6 mēnešu derīguma termiņu.

    Trifeles, kas izdosies arī iesācējam

    1. Gatavojam pildījumu! Sastāvdaļas:

    • 200 g jebkuru žāvētu ogu vai sukāžu (vai riekstu).
    • 200 g šokolādes
    • 60 g saldā krējuma

    Dari tā:

    • Šokolādi salauž gabaliņos, liek traukā, ko novieto virs karsta ūdens tvaikiem. Ļauj šokolādei izkust.
    • Līdz vārīšanās temperatūrai uzkarsē saldo krējumu.
    • Kad šokolāde izkususi, trauku noņem no karstajiem tvaikiem nost un iemaisa tajā karsto saldo krējumu. Masu kārtīgi izmaisa.
    • Sukādes (vai riekstus) liek blenderī un sasmalcina, tad pievieno izkausētajai šokolādes masai, kas sajaukta ar karsto saldo krējumu.
    • Pagatavoto masu atstāj istabas temperatūrā uz vairākām stundām, ļauj tai sacietēt.
    • Tiklīdz masa kļūst cietāka, to ar karoti vēlreiz izmaisa vai arī sajauc ar rokas blendera palīdzību.
    • Nākamajā dienā no pagatavotās masas ar rokām veido bumbiņas.
    • Konfekšu bumbiņas atstāj uz vienu dienu istabas temperatūrā – glazēsim nākamajā dienā!

    Šokolādes temperēšana 2. Kausējam šokolādi pareizi konfekšu glazēšanai! Šis ir svarīgākais un atbildīgākais posms visā konfekšu ražošanā. Lai glazējums izdotos gluds un spīdīgs, jārīkojas precīzi un uzmanīgi. Sastāvdaļas:

    • 300 g mīļākās šokolādes (3 tāfelītes), ko izmantos glazēšanai

    Šokolādes temperēšana soli pa solim

    1. solis. 2 šokolādes tāfelītes salauž gabaliņos un izkausē virs karsta ūdens tvaikiem.

    2. solis. Izkusušo šokolādi ar visu trauku noņem no tvaikiem, tajā iejauc trešo gabaliņos salauzto šokolādes tāfelīti – ļauj šie gabaliņiem pašiem lēnām izkust karstajā šokolādes masā. Ik pa laikam apmaisi!

    3. solis. Ja pievienotie šokolādes gabaliņi nepavisam negrib kust, uz 30 sekundēm atkal uzliek trauku ar šokolādi uz karsta ūdens tvaikiem un tad noņem nost. Turpina kausēt. Šādi rīkojoties varam panākt, ka šokolādes glazūra sacietējot būs gluda un spīdīga, nevis blāva un matēta.

    4. solis. Katru trifeļu masas bumbiņu ar dakšas palīdzību iemērc šokolādē un noliek uz dēlīša, ļauj, lai glazējums sastingst.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē