• Decembris augļu un ogu dārzā

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    23. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Decembrī vairumam augu augšana apstājusies un iestājies miera periods. Taču ir lietas, ko vari darīt arī šajā mēnesī.

    Dārza darbi decembrī:

    • Ja spēcīgi snidzis, paskaties vai nevajag no koku zariem nokratīt sniegu, lai tie no smaguma nenolūztu. Īpaši jāpieskata potējuma vietas.

    • Sausā laikā veic koku kaļķošanu, kas palīdzēs aizsargāt koku mizu no stiprām temperatūras svārstībām un sprēgāšanas. Nokaļķot vajag gan koku stumbrus, gan resnākos pamatzarus. Pirms tam viegli noskrāpē no mizas sūnas. Kaļķošanai ērtāk izmantot jau gatavu dārzkopības preču veikalā nopērkamu maisījumu, turklāt labāk tādu, kam pievienots varš, – tas palīdzēs aizsargāt pret slimībām un sūnu un ķērpju augšanu.

    • Ja dārzam apkārt žogs, palaikam apstaigā un apskati, vai nav izveidojušies caurumi, pa kuriem viegli var iekļūt zaķis. Caurumus salabo.
    • Ik pa laikam apskaties, kā glabātavā jūtas ievāktā raža, un nodrošini glabāšanai labvēlīgus apstākļus. Āboli vislabāk glabāsies 2–4 grādos, bet ziemas bumbieriem labāk patiks par grādu, diviem zemāka temperatūra. 
    • Lai augļi nevīstu, telpā jābūt augstam mitrumam – 90% (±5%). Vienkāršākais veids, lai nodrošinātu mitrumu, ir ik pa laikam uz grīdas izliet ūdeni. Tāpat telpa regulāri jāvēdina vai jāierīko ventilācija, lai tajā neuzkrātos etilēns, kas veicina augļu nogatavošanos un līdz ar to saīsina glabāšanās laiku. 
    • Vislabāk ziemas šķirņu augļus glabāt atsevišķi no rudens šķirņu augļiem un katru šķirni savā kastītē. Āboli uzsūc citas smaržas, tāpēc tos neglabā vienā telpā ar dārzeņiem vai lietām ar izteiktu smaržu. 
    • Ja augļi sākuši bojāties, pāršķiro tos. Bojātos atlasi un iznīcini, bet gatavos izlieto pārtikā. Pavēro, vai nav peļu grauzumu. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē