• Pavasara puķes podos: kā veikalā izvēlēties labākās un kā tās pareizi kopt?

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    26. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kamēr dārzs vēl tikai mostas, istabā pavasara sajūtu var radīt ar siltumnīcās uzziedinātajām pavasara puķēm. Kā tās pareizi izvēlēties un kopt? Konsultē Inese Raubiško-Reķe, Kliģēnu dārzniecības vadītāja.

    Prīmulas

    • Pirkšanai izvēlies puķi, kurai vismaz trīs ziedi ir pilnā plaukumā. Siltumnīcā izplaukušie ziedi ir vislielākie un krāšņākie, bet tiem prīmulu pumpuriem, kas izplauks istabā, tik lielu ziedu nebūs.
    • Tirdzniecības vietā noteikti jāpašķir ziedi un jāpaskatās, cik puķei ir neuzplaukušo pumpuru. Ja tikai kāds pārītis – ziedēšana būs īsa. Jo pumpuru vairāk, jo labāk – tad ziedēšana būs ilgāka. Jānovērtē arī puķes lapas: tām jābūt stingrām, veselīgām un košām.
    • Noteikti nevajag pirkt novītušu prīmulu: kas pagalam, tas pagalam.
    • Prīmula noteikti jānovieto iespējami gaišākā un vēsākā vietā, tad tā ilgāk ziedēs. Dažkārt cilvēki noliek puķīti istabas kaktā pie televizora un tad brīnās, kādēļ prīmula tik ātri novīst. Prīmulai vajag gaismu, turklāt puķe arī krietni jālaista: dubļos tai nav jāmirkst, bet sausumā puķe ātri novītīs. Prīmulai regulāri jāizkniebj noziedējušie ziedi un, kad ziedēšana beigusies, jāturpina to mēreni laistīt, lai saglabātu līdz izstādīšanai dārzā pavasarī.

    Hiacintes

    • Ja hiacintei tirdzniecības vietā ir kaut nojaušams pumpurs, tā noteikti izplauks. Ar laistīšanu īpaši pārspīlēt nevajag: jo vairāk hiacinti laista, jo garāku ziedkātu tā izstieps un galu galā, iestādīta mazā podiņā, velsies uz sāniem. Patiesībā hiacinte var uzziedēt pat bez laistīšanas – sīpols ir uzkrājis pamatīgas rezerves, tādēļ arī mēslot uzziedējušo hiacinti noteikti nav vajadzības.
    • Svaiga hiacinte smaržo ļoti patīkami, bet, tiklīdz sāk pārziedēt, – ir klāt vecuma smarža. Dažkārt cilvēki sūdzas: nepatīk man šī smarža, ai, kā nepatīk. Padoms ir tikai viens: pārziedējušais zieds ir jānogriež, negaidot, kamēr tas sakaltīs.
    • Kad hiacinte pārziedējusi, laistīt to vairs nevajag – savu jau ir padarījusi, tādēļ laiks nodzeltēt un doties pie miera.

    • Visticamāk, februārī vai martā pirkta hiacinte līdz laikam, kad to varēs stādīt puķudobē, nemaz tā īsti nenokaltīs, jo sīpolā ir gana daudz spēka. Kad pavasaris klāt, hiacintes sīpolu var droši rušināt zemē. Dažkārt cilvēki domā, ka sīpols ir kādu laiku jāpatur ledusskapī un tikai tad to var stādīt zemē, bet tas nav vajadzīgs: ja iestādīsi sīpolu jau tagad, līdz nākamajam pavasarim tas piedzīvos gan karstuma periodu vasarā, gan aukstuma periodu ziemā un, ja vien apstākļi būs pa prātam, nākampavasar atkal uzziedēs.

    Narcises

    • Klasiskas pavasara vēstneses. Visbiežāk podiņos nopērkamas dzeltenās sīkziedu narcises.
    • Kad noziedējušas, laista retāk.
    • Labāk dārzā stādīt uzreiz, kad pavasaris klāt, jo narcišu sīpolus līdz rudenim saglabāt būs pagrūti – tie var sakalst.
    • Mazās sīkziedu narcises ir ļoti dzīvīgas, tomēr tām var kaitēt Latvijas ziemu negaidīti bargais sals.

    Tulpes

    • Izvēloties tirdzniecības vietā tulpi podiņā, galvenais, lai tai ir pumpurs. Dažkārt, iegādājoties tulpi, pumpurs gan vēl nemaz nevar būt redzams, jo ir paslēpies lapās. Tomēr arī no lapu rozetes ir nojaušams – tulpe būs ziedētāja vai ne.
    • Kad tulpe podiņā noziedējusi, ziedkātu nogriež un sīpolu mēreni laista, kamēr lapas nodzeltē.
    • Noziedējušo tulpi dārzā var stādīt uzreiz pavasarī, bet var sīpoliņus glabāt kastītē vēsumā līdz rudenim un tikai tad izstādīt dārzā.

    Nākamajam pavasarim

    • Pēc noziedēšanas dārzā var droši pārstādīt gan prīmulas, gan narcises, tulpes un hiacintes. Tas, vai augi sagaidīs nākamo pavasari, atkarīgs gan no konkrētās puķes šķirnes, gan no augšanai izvēlētās vietas un apstākļiem.
    • Bet to gan atceries: ja kāda no podiņā pirktajām pavasara puķēm nākamgad neizdīgst – nepukojies un nevaino stādaudzētavas par stādu vai sīpolu slikto kvalitāti. Siltumnīcā uzziedinātās pavasara puķes nav audzētas stādīšanai dārzā. Tādēļ drošāk puķudobei pirkt tieši stādīšanai dārzā paredzētus puķu stādus un sīpolus.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē