• Laimes bambusa noslēpumi

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    4. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tradicionālajam sālsmaizes komplektam sālim un maizei mūsdienās mēdz piepulcēties arī neparasts augs: laimes bambuss – garš, gredzenos savijies zaļš dzinums. Kas tas ir, un kā to kopt? Konsultē Zane Purne, Nacionālā Botāniskā dārza oranžērijas saimniece

    Lai gan puķu veikalos šo augu bieži vien dēvē par laimes bambusu, patiesībā no bambusa tur ne vēsts. Dīvainais augs ir ūdens meldrs – Sandera dracēna (Dracaena sanderiana). Savvaļā šis augs – iespaidīga auguma graudzāle, kuras dzinumi spēj izstiepties pat pāris metru garumā, – zaļo Dienvidāzijā.

    Ķīnā šo augu uzskata gan par laimes, gan labklājības simbolu un iesaka to dāvināt, sākot dzīvē kādu jaunu posmu: mainot mājokli, darba telpas utt.

    Īpašs spēks ir arī vienam, bet vēl lielāks – trim taisniem bambusa dzinumiem seklā traukā. Savukārt pieci dzinumi gādā par veiksmi naudas lietās, septiņiem ir spēks rūpēties par veselību, bet ideālais dzinumus skaits esot 21 – tad augs gādājot par visām dzīves jomām.

    Laimes bambusa nosaukumu augs ieguvis sava mezglotā auguma dēļ, jo vizuāli tas no tiesas līdzinās bambusam. Ja dracēnu sagriež posmos, katrs posms turpina zaļot, turklāt mezglu vietās raisot jaunus dzinumus. Šo auga īpatnību lieti izmanto puķu audzētāji un tirgotāji: griež dzinumus un tos tirgo, atgādinot teiku par auga spēju nest veiksmi.

    Lai pircējus vēl vairāk ieinteresētu un pārsteigtu, dracēnas gabalus ar īpašas viltības palīdzību izaudzē kā spirāles: augam liek tiekties uz gaismas pusi konkrētā virzienā. Ik pa laikam augu pagroza tā, lai dzinums atkal tiektos uz gaismas pusi, līdz tā stumbrs apmetis pāris dekoratīvu apļu. Starp citu, Taivānā, kur visbiežāk veido spirālveida dracēnu dzinumus, mēdz izaudzēt arī īstus šedevrus – smalkus dracēnu kruzuļus, kas maksā pat tūkstošiem dolāru. Savu izveidoto augumu dracēna arī ilgstoši saglabā: velti gaidīt, ka augs pats no sevis turpinās augt kā spirāle vai arī spirālītēs augs dzinumi, kas rodas mezglu vietās. Nē, tā nenotiks. Drīzāk augs kļūs arvien taisnāks, jo sāks pielāgoties jaunajam apgaismojumam.

    Neticami vienkārši!

    Lai augs iespējami ilgi izskatītos svaigs, tam jāpievērš uzmanība jau pērkot: dzinumam jābūt koši zaļam, nevis iedzeltenam. Pietiekami labos apstākļos tas savu dekorativitāti saglabās apmēram gadu.

    • Vasku nost nekasīt! Parasti tirgojot dracēnas apakšējais gals ir ielikts speciālā ūdens konteinerā, bet augšgals – novaskots. Tā dzinums ir sagatavots transportēšanai, lai mitrums no tā neiztvaikotu, un arī pēc iegādes vaska kārtiņu nost kasīt nevajag. Ja dracēnas dzinums jāsaīsina, labāk nogriezt apakšējo, nevis augšējo daļu.
    • Augs arī ūdenī. Dracēnas audzēšana ir neticami vienkārša.

    To pat nevajag stādīt augsnē, jo augs ir dzīvotspējīgs visparastākajā ūdenī. Augs jānovieto gaismā, bet ne tiešos saules staros. Galvenais noteikums: gaisa temperatūrai telpā nevajadzētu būt zemākai par 15 grādiem, augu nevajag novietot tiešā karstuma avota tuvumā (piemēram, pie radiatora), turklāt ūdenim traukā jābūt vien tik, lai kāts tajā iegrims 2–4 cm dziļumā. Ūdenim jābūt mīkstam, tas regulāri jāmaina un pirms liešanas vāzē labi jānostādina. Ja šķiet, ka dzinums tomēr nejūtas īsti labi, ūdenim var pievienot kādu lāsi šķīstošās augu barības.

    Jaunie dzinumi 

    Drīz mezglu vietās dracēna sāks raisīt jaunus dzinumus, bet ūdenī esošajā daļā – saknes. Dzinumus var nolauzt, apskaņot un stādīt augsnē – tā tiksi pie jauna istabas auga. Ķīnā gan uzskata, ka tieši jaunajos dzinumos slēpjas auga nestā veiksme, tāpēc tiem labāk ļaut augt pie oriģinālā kāta.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē