• Ko darīt, lai sniegs nesabojātu siltumnīcu?

    Sniega tīrīšana
    Katrīna Jaunslaviete-Ķipure
    9. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: alarich / Shutterstock
    Sniegs dārzā var būt labs palīgs – tas pasargā augus no sala un pavasarī nodrošina tiem nepieciešamo mitrumu. Taču nereti gadās, ka sniegs dārzā nodara arī postu, piemēram, sabojājot siltumnīcu. Kā rīkoties, lai tā nenotiktu, iesaka Artis Kronītis, SIA Kronīšu kokapstrāde īpašnieks.

    Kas jāņem vērā:

    • Jau būvēšanas laikā svarīgi izvēlēties pareizu siltumnīcas konstrukciju – uz ark­veida siltumnīcām sniegs krāsies mazāk, uz mājiņu tipa siltumnīcām – vairāk. Konstrukcijai jābūt tādai, lai, sniegam slīdot lejā, tam priekšā nav horizontālu škēršļu, piemēram, latiņas.
    • Viens no ļoti svarīgiem noteikumiem, lai sniegs nesabojātu siltumnīcu, ir kvalitatīvi nostiepta plēve.
    • Plēves siltumnīcai sniegu no ārpuses labāk netīrīt, lai plēve netiktu sabakstīta. Vislabāk siltumnīcas iekšpusē izveidot konstrukciju, kas atstutē plēves daļu. 
    • Polikarbonāta siltumnīcu drīkst tīrīt no ārpuses, taču tas jādara saudzīgi, izmantojot birsti vai logu mazgāšanai paredzēto aprīkojumu.
    • Ja vairākas siltumnīcas atrodas tuvu cita citai vai siltumnīca atrodas ēkas tuvumā, jāpieskata, lai starp abām būvēm nekrājas sniega kupenas. Lielās kaudzes deformēs konstrukcijas.
    • Lielisks veids, kā šīs kaudzes izmantot, – ar lāpstu sašķūrēt sniegu siltumnīcā. Ja apakšā kaut kas ir iesēts, piemēram, zaļmēslojums vai rudenī sētas dilles un salāti, tad sniegu saber līdz 20 centimetru biezā kārtiņā. Tā sniegs pasargās augus. Ja sniegu plānots izmantot kā augsnes mitrināšanas līdzekli, tad ar irdenu sniegu siltumnīcu var pilnīgi droši piemest pilnu līdz jumta daļai.

    Vairāk lasi portālā Santa+!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē