• Dārza darbi jūnijā: puķu dārzs

    Dārzs
    Iveta Bērziņa
    8. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixbay
    Jūnijs ir peoniju mēnesis.  Ja iegādātas podos audzētas peonijas, tās var stādīt cauru gadu. Konsultē Iveta Bērziņa, dārzniece stādaudzētavā Bērziņi.
    • Peoniju stādāmo bedri rok vismaz 60–70 cm dziļu, apakšā liekot apvērsto velēnu, labi sadalījušos kūtsmēslus vai kompostu, tad auglīgu augsnes kārtu, sajauktu ar mālu. Stādot rūpīgi sapilda augsni starp saknēm, tad pamatīgi salaista. Stādīšanas dziļums ir 2,5–3 cm augsnes virs stāda centra.
    • Lai peoniju stāds pamatīgi sasakņotos, pumpurus pirmos divus gadus noplūc, neļaujot tiem izplaukt. Jau sakuplojušā cerā nedrīkst nolauzt visus ziedus. Ziedkātus lauž virs apakšējā lapu pāra. 
    • Vēl var paspēt peonijas apmiglot ar Switch pret pelēko puvi, gatavojot šķīdumu 10 g uz 10 l ūdens. Tiesa, šis līdzeklis nav pieejams katram. Var izmantot arī Trihodermīnu, kura aktīvās sastāvdaļas nomāc pelēkās puves ierosinātājus un uzlabo pārziemošanu. To iestrādā augsnē ap sakneņa augšdaļu. Atceries – ķīmiskos preparātus nelieto vienlaikus ar bioloģiskajiem.
    • Jūnija sākums ir labākais laiks vasaras puķu stādīšanai. Reti, bet vēl pastāv salnu riski, tādēļ jāpaseko gaisa temperatūrai naktīs, lai vajadzības gadījumā augus pasargātu.
    • Ja augsne kārtīgi sagatavota un ielabota ar kompostu vai ilgas iedarbības minerālmēsliem, iestādītās puķes pirmās divas nedēļas papildus nemēslo. 
    • Lai karstajās dienās ūdens neiztvaikotu gaisā, labākais laiks augu laistīšanai ir rīta pusē. Viengadīgo puķu dobes dzirda pamatīgi. Vēlams, ka augsni pēc tam uzrušina. Tāpat var rīkoties arī ziemciešu stādījumos. Ideāli, ja katrā laistīšanas reizē ūdenim var pievienot nelielu mēslojuma devu.
    • Ja ūdens nav pieejams, dobes var mulčēt kaut vai ar nopļauto zāli – mitrums tik ātri neiztvaikos. 
    • Lai paildzinātu ziedēšanu, izgriez vai izknieb noziedējušos ziedus.  Īpaši svarīgi tas ir petūnijām, dālijām, neļķēm, samtenēm, gazānijām, lauvmutītēm, heliotropiem, zonālajām pelargonijām, fuksijām un daudzām citām viengadīgajām un daudzgadīgajām puķēm. 
    • Lai dārzā piesaistītu tauriņus, der iestādīt ehinācijas, perovskijas, salvijas, lavandas, agastahes, kaķmētras u. c.  Savukārt, lai nesavairotos dažādas utis, kāpuri, tīklērces, augus apmiglo ar kokakolu, kas aizlipina kukaiņu orgānus. 
    • Telpaugiem var iekārtot novietni pusēnā, kur tos ērti pārstādīt, nomazgāt, kam tas nepieciešams – regulāri rasināt. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē