• Dārza darbi jūnijā: koki un krūmi

    Dārzs
    Linda Neško
    8. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kā jūnijā parūpēties par košumkrūmiem un kokiem dārzā? Stāsta Linda Neško, ainavu arhitekte, pasniedz dārza veidošanas kursus.
    • Jūnijā dārzā aktīvi sāk darboties kaitēkļi, tādēļ regulāri pārliecinies, vai uz stādījumiem nav uzmetušies neaicināti ciemiņi. Labāk izvēlēties dabiskas ierobežošanas metodes: nolasīšanu, mehānisku iznīcināšanu vai augu uzlējumus. Speciālos augu aizsardzības līdzekļus lieto tikai tad, ja nekas cits nav devis vēlamo rezultātu un kaitēkļi ir pilnībā pārņēmuši dekoratīvā koka vai krūma vainagu. 
    • Sevišķi pieskati rožu krūmu lapas un jaunos dzinumus – vai tie nav noklāti ar laputīm. Ja kukaiņi nav savairojušies lielos daudzumos, tos var noskalot ar ūdens strūklu, dzinumu pieturot ar roku.
    • Nereti tikai jūnijā atklājas sala un salnu vēlākā ietekme uz jaunajiem kokaugiem un krūmiem. Izgriez visus sala bojātos dzinumus. Ja kociņš vai krūms ir nosalis līdz zemei, izroc un iestādi vietā jaunu, izvēloties daudz izturīgāku sugu vai šķirni, piemērotu vietas mikroklimatam. 
    • Šajā laikā stādīšanai izvēlies tikai konteinerstādus, tos paredzēts stādīt visas sezonas garumā.
    • Apgriez un veido vainagu ziedošajiem krūmiem nedēļas līdz divu laikā pēc krūma noziedēšanas, piemēram, spirejām. Uzreiz pēc noziedēšanas apgriez ceriņu ziedkopas, lai neveidotos sēklas. Ja ziedkopas tiek atstātas, jaunie ziedpumpuri vairs neieriešas un nākamajā gadā ziedēšana nebūs tik bagātīga.
    • Magnolijas apgriez uzmanīgi, izgriežot tikai sausos un bojātos zarus.
    • Jūnijā var sākt formēt kārklu un vītolu sugas un dažādo šķirņu koku un krūmu vainagus. Tie jau pavasarī būs kārtīgi paaugušies, un vasaras vidū būs nepieciešama otrreizējā vainaga formas korekcija.
    • Ņem vērā – apgriešana ir audzēšana! Ja apgriešana ir veikta pareizi, koki un krūmi labāk aug un zied. Nekad nevajag izgriezt vairāk par vienu trešdaļu no vainaga zariem, lai neizjauktu mijiedarbību starp saknēm un zariem. Ja sakņu sistēma izaugs pārāk spēcīga salīdzinājumā ar zariem, koks sāks veidot ūdenszarus, kas augs vertikāli uz augšu. Sevišķi izteikti un pamanāmi tie ir vilkābelēm un augļu kokiem. Tos izgriez pie pamatnes, neatliekot darbu uz vēlāku laiku. 
    • Vainags vizuāli ir jāveido vismaz divas trešdaļas no koka augstuma. Katru gadu var nogriezt no apakšas pa zaram, lai neizjauktu līdzsvaru starp stumbru un vainagu.
    • Neaizmirsti mēneša sākumā samēslot rozes ar papildmēslojumu (kompleksais mēslojums), kura sastāvā ir slāpeklis, fosfors, kālijs un mikroelementi. Otrā gada rozei uzber vienu sauju, bet palielam rožu krūmam nepieciešamas trīs līdz piecas. Noziedējušo rožu ziedkopas un ziedus nogriez līdz pirmajai īstajai piecdaļīgajai lapai.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē