• Kas janvārī darāms pie kokiem un krūmiem

    Dārzs
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    5. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kas janvārī darāms pie kokiem un krūmiem? Konsultē Aiva Bojāre, Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas vadošā speciāliste.
    • Ja janvārī snieg, tad izvērtē sniega segas biezumu uz koku un krūmu zariem. Ja sniegs ir sauss, viegls un plānā kārtā, nepurini to nost! Neliela sniega kārtiņa pasargās augus no sala. Taču, ja izveidojusies bieza sniega kārta, īpaši, ja tas vēl ir slapjš un smags un to laikus nenopurina, tas var neatgriezeniski sabojāt augu vainagus. Sevišķi svarīgi to atcerēties, ja dārzā aug skujkoki ar stāvu zarojumu. Piemēram, vertikālās un lodveida tūju formas vai vertikālās kadiķu formas.

      No biezas sniega kārtas stipri var ciest arī priedes, kuru zari ir salīdzinoši trausli. Sniegu saudzīgi nopurini laikā, kad nav liela sala, izmantojot grābekli. Darot to lielā salā, var aplauzt smalkos zarus. Šmaugās vertikālo tūju un kadiķu šķirnes rudens beigās vai ziemas sākumā papildus apsien ar noturīgu auklu, kas arī pasargās augus, lai tiem sniega smagums neatpleš zarus.
    • Tīrot sniegu no celiņiem, atceries par krūmiem, īpaši par smalkiem, zemiem sīkkrūmiem, kurus bieži stāda dobēs gar celiņu malām. Lielu, augstu sniega vaļņu veidošana vietās, kur sastādīti augi, veicinās to izsušanu un bojāeju.

    Lai būtu vieglāk ietīt platāku, spuraināku krūmu vai kociņu, vispirms to saudzīgi sasien ar auklu.

    • Ja sniega tikpat kā nav un laiks nav pārlieku auksts (līdz mīnuss 8 grādiem), vari nodarboties ar koku un krūmu vainagu veidošanu – izgriezt vecos, bojātos un sausos zarus, ja nepieciešams, saīsināt jaunos dzinumus.
    • Pēdējos gados kārtīga ziema bieži vien sākas tikai janvāra beigās vai pat vēlāk, tādēļ ir pēdējais brīdis parūpēties par jutīgāku koku un krūmu stādu pasargāšanu no iespējamajiem sala bojājumiem. Labākais veids, kā to izdarīt, ir ietīt augus papīrā vai agrotīklā vai arī aplikt ar niedrēm, salmiem vai citiem materiāliem. 
    • Ja laika prognozes sola kailsalu, ieteicams ap stādu tā vainaga platumā 10–20 centimetru biezā kārtā uzbērt sausu kūdru, sausas lapas, mulču, skaidas vai citu irdenu materiālu, lai pasargātu auga sakņu sistēmu no apsalšanas, kas arī var izraisīt auga bojāeju. Pavasarī, mulčas kārtai sadaloties, papildus tiks bagātināta augsne un uzlabota tās struktūra.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē