• Dārza darbi janvārī: koki un krūmi

    Dārzs
    Linda Neško
    9. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Janvāris dārzā ir miera mēnesis, tomēr ir svarīgi atcerēties par atsevišķu grupu kokaugiem un dekoratīvajiem stādījumiem. Konsultē Linda Neško, ainavu arhitekte, Facebook grupas Viegli kopjams dārzs izveidotāja, pasniedz dārza veidošanas kursus.

    Kas jādara tagad

    • Kad ziemā sniega sega nemitīgi papildinās un atkal pakūst, svarīgi saprast, kad un kuriem stādījumiem to nokratīt un kuriem ne. 
    • Ja vienā diennaktī sniega kārta palielinās par vairāk nekā 20 centimetriem, sniegs noteikti jānokrata no olveida un lodveida formas tūjām, kadiķiem un pacipresēm, kuru augstums ir virs viena metra. Sniegu ir viegli nopurināt, ja tas vēl ir mīksts un pūkains. Ja sniegs jau ir sasalis uz auga zariem, tad labāk to nedarīt, jo tiks aizlauzti trauslie zariņi.
    • Ja sniegs uzsnidzis uz zemiem kompaktas, grieztas formas skuju vai lapu krūmiem, kuru augstums ir līdz 40 cm, necenties sniegu notīrīt. Augi mierīgi pārziemos, un to forma nemainīsies arī pēc sniega nokušanas.
    • Kolonnveida tūjām vai kadiķiem ar atstatus augošiem zariem pirms sniega segas parādīšanās vērts sasiet zarus ar auklu, lai piesniegot zari neatvērtos.
    • Ja sniega sega ir zem pieciem centimetriem un gaidāms liels sals, pagājušajā gadā stādītos augus var piesegt ar rudens lapām (vislabāk ozola) vai mizu mulču, pa virsu uzliekot kādu skuju zaru.
    • Jāiepako jutīgākie, potētie dekoratīvie augi un topiārijaugi (griezti un mākslīgi formēti bukši, tūjas, priedes un citi veidojumi no stādmateriāla), kuri dārzā, iespējams, ir atstāti lielos podos. Stiprā salā tos vajadzētu ienest garāžā vai ziemas dārzā. Ja tādas iespējas nav, tad potējuma vietas un topiārija vainags kārtīgi jāsatin ar agroplēvi, lai pārlaistu aukstāko ziemas mēnesi.
    • Lai arī kādi būtu laikapstākļi, janvārī ir laiks kritiski novērtēt dārza trīs stāvus, kurus veido gan koki, gan krūmi. Kokaugi bez lapām redzamāk atsedz vainaga asimetriskumu un tendenci vienmēr augt uz dienvidu pusi. Ja šķiet, ka nepieciešams paveidot kokaugu vainagu, var pieaicināt arboristu vai vietējo mežzini un lūgt padomu. Zāģa darbināšanu gan iesaku atlikt uz vēlāku laiku.
    • Mēneša sākumā neaizmirsti noņemt dekoratīvās elektriskās lampiņas no koku un krūmu vainagiem un zariem un ļauj arī augiem izbaudīt pilnīgu mieru.
    • Ziemā, kad kokaugiem lapas nobirušas, vislabāk var novērtēt, vai tiem nepieciešama formas veidošana.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē